Erik Jonk
Erik Jonk Binnenland 22 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

BBB heeft het helemaal gedaan na tweet over plastic broodtrommeltjes bij klimaatprotest: ‘Dat jij-bakken’

Klimaatactivisten zijn een week lang onderweg richting Den Haag om daar zaterdag weer een blokkade te organiseren. Een foto van een rustige pauze en soep eten in een tuin in Wolfheze, het op het digitale web juist veel onrust teweeggebracht. De veroorzaker daarvan komt uit de politiek: de BoerBurgerBeweging, oftewel BBB van Caroline van der Plas.

BBB dacht op een rustige zondag even te reageren op die soeppauze in het Gelderse Wolfheze. „Met polyester rugzak en plastic broodtrommel protesteren tegen de fossiele industrie. Het kan”, verscheen er op Twitter. Die reactie heeft BBB geweten. Na het grote succes bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, leert de partij van Caroline van der Plas tegenwoordig ook de andere kant van de roem kennen.

Extinction Rebellion houdt een A12 Mars

Wat is er precies gaande? De Nederlandse tak van de wereldwijde milieubeweging Extinction Rebellion is sinds gisteren wandelend op weg naar de Hofstad. De activisten houden een zogeheten A12 Mars van Arnhem naar Den Haag. De A12 Mars moet uitmonden in de zoveelste ‘vastplak-actie’ op diezelfde A12. Het vervolg laat zich al raden: klimaatactivisten worden weggespoten met waterkanonnen en schreeuwen moord en brand. Mensen met een ander mening schreeuwen net zo hard over het feit dat deze lui de wet overtreden bij hun protesten tegen de fossiele industrie.

https://twitter.com/BoerBurgerB/status/1660262656371032064

BBB cynisch over plastic en polyester

BBB schreeuwde gisteren niet, maar begon wel cynisch over plastic broodtrommeltjes en polyester rugzakken bij de A12 Mars. Vanaf dat moment ging het online los en krijgt de BoerBurgerBeweging heel wat voor de kiezen. Vaak worden de boerenprotesten op snelwegen van de vorige zomer daarbij aangehaald. Zo twittert ene Valdar: „Er zijn anders ook mensen die met hun polyester rugzakje en broodtrommeltje op een dikke John Deere de natuur kapot gaan spuiten met hun Monsanto-troep. Als ik moet kiezen wie ik dan een medaille op ga spelden en over wie ik een emmer ijswater kieper, dan weet ik het wel.”

Ook Alfred spreekt zich uit over BBB: „We zien hier de kwaliteit van BoerBurgerBeweging achteruit gaan. Ze beginnen met jij-bakken. Meestal is dat een gebrek aan valide argumenten. Ze vergeten dat deze mensen pleiten voor verandering, maar die moet eerst wel eens beginnen. Je kunt nu nauwelijks duurzaam leven, helaas…”

Jij-bakken klinkt vaker over milieu-actie

Dat jij-bakken is in de reacties op BBB een woord dat vaker voorkomt, waarmee wordt bedoeld dat er – in dit geval door Caroline van der Plas’ partij – niet over de inhoud van een onderwerp gesproken wordt, maar op de man of vrouw wordt gespeeld. Sander Schimmelpenninck is daarover luid en duidelijk: „Het is het enige dat domrechts kan verzinnen: de jij-bak. Die eeuwige, stompzinnige en infantiele jij-bak. Meestal over hypocrisie, soms over polarisatie, vaak over ‘elite’. Maar altijd oer- en oerdom.” Marlene daarover: Heel juist, maar wie goed heeft opgelet weet dat dit van meet af aan de tactiek van BBB was: jij-bakken om aandacht van echte problemen af te leiden.”

En de wandelende activisten? De soep is op. Vandaag is ‘de etappe’ Ede, Wageningen, Maarn’ over een lengte van ruim 23 kilometer. Nog geen tweets van BBB daarover gezien tot nu toe. Iemand vraagt zich wel af: „Twittert er een puber voor BoerBurgerBeweging ofzo?”

Twitter-heisa om zwarte Trevifontein Rome door klimaatactivisten: ‘Als Feyenoord-fans dit hadden gedaan…’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.