Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 25 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Theo Maassen en Arnon Grunberg oogsten lof in Boerderij van Dorst: ‘Combinatie waarvan je niet wist dat je hem nodig had’

Gisteravond was de aftrap van de vierde reeks van Boerderij van Dorst. In dit bejubelde programma ontvangt Raven van Dorst iedere week twee gasten. Dat zijn deze week schrijver Arnon Grunberg en cabaretier Theo Maassen. Op het eerste gezicht niet de meest waarschijnlijke combinatie, maar het blijkt een gouden duo te zijn.

Ook Rosario Mussendijk, S10, Janny van der Heijden, sor, Bram Krikke, Geraldine Kemper en Hanna van Vliet reizen dit seizoen af naar de boerderij. Eerder zagen kijkers ‘Ruinerwold-kind’ Israël van Dorsten, Waylon die sprak over zijn vreemdgaan, Paul de Leeuw die zijn intimiderende gedrag opbiechtte en de flirtende Splinter Chabot en Ferry Doedens.

Theo Maassen en Arnon Grunberg in Boerderij van Dorst

Het is Maassen die in de nieuwste aflevering als eerste bij de boerderij arriveert. De cabaretier reed rechtstreeks door vanuit Rotterdam, waar hij de avond ervoor moest optreden. „Kennen mensen Theo Maassen nog?”, vraagt Van Dorst zich lachend af. „Ja, die kennen mensen nog. Van ‘vroeger’ dan wel hoor.”

„Je mag doen alsof je thuis bent”, verwelkomt Van Dorst de cabaretier in de boerderij „Dan ga ik meteen zitten kakken. Met de deur open”, grapt hij. „Nee, ik wil niet op andere plekken kakken. Ik ben een thuispoeper.” De toon lijkt gezet. „Ik kan overal kakken”, verklapt Van Dorst. Op de vraag of hen dan ook gaat zitten persen: „Nee, dat heb ik afgeleerd na mijn eerste aambei.”

„Hoe gaan we die Arnon Grunberg gek maken?”, vraagt Maassen daarna aan Van Dorst. „Fysiek kunnen we hem wel hebben. Als we met zijn tweeën vol in de aanval gaan als hij iets zegt wat ons niet bevalt. Want hij is natuurlijk slimmer dan wij, dus we moeten een plan hebben om hem toch een beetje de baas te zijn.”

Anekdote van Grunberg

Dan komt ook Grunberg aan. De schrijver heeft een cadeau voor Van Dorst meegenomen, een starterskit om wietolie te maken. „Wat een prachtcadeau”, roept Van Dorst blij uit. „Ik heb een hekel aan attente mensen”, verzucht Maassen. Eenmaal binnen babbelen de drie over Krav Maga-skills van Grunberg. „Ik zei het toch: hij is een mean motherfucker”, aldus Maassen. „Je moet uitkijken voor kleinere mannen.”

De schrijver zegt Krav Maga nog nooit écht gebruikt te hebben. Wel heeft hij een spraakmakende anekdote als Van Dorst hem vraagt of hij weleens aangevallen is. „Ik was ooit in een woning met een vrouw en haar vriend dacht dat er iets gaande was tussen ons. Hij pakte een honkbalknuppel en zei: ‘Er is maar één manier waarop je hier levend uitkomt: als uit het raam springt en je overleeft het. Ik zag dat hij het meende en had geen zin om dood gegaan, dus ik heb me zo klein mogelijk gemaakt en ben over de grond gaan kruipen. Ik begon ook te bidden in het Hebreeuws, om te laten zien dat ik echt niet dood wilde.” Van Dorst en Maassen liggen dubbel van het lachen als Grunberg toegeeft dat er wel degelijk iets gaande was. „Ik had mijn broek ook op mijn enkels. Ik zei dat ik een diarreeaanval had. Uiteindelijk ben ik heel hard weggerend.”

Boerderij van Dorst
Screenshot: Boerderij van Dorst / NPO

‘Ik mis hem een beetje’

De sfeer zit er goed in op de boerderij. Even later scheidden hun wegen even, want Maassen en Van Dorst gaan een eendenhok ophalen. Grunberg blijft achter. „Hoe zou het met Arnon zijn?”, vraagt Maasen zich af in de auto. „Ik mis hem wel al meteen een beetje. Ik vind het een hele beminnelijke man. Ik vind hem leuk en grappig.”

Maassen en Van Dorst kletsen een beetje over zogenaamde ‘verkeerde woorden’. De cabaretier klaagt over termen als ‘mensen met afstand tot de arbeidsmarkt’. Overdreven, vindt hij. „Het gaat om de erkenning die erachter zit”, vindt Van Dorst. „Ik vind het fijn als er een neutrale aanspreekvorm gebruikt wordt.” Dat kan Maassen zich wel voorstellen. „Wat jij zegt, dat klopt ook. Aan de andere kant heb je ook waanzin. Soms denk ik dat we doorslaan. Ik vind jou een perfect voorbeeld waarbij het helemaal klopt.”

Van Dorst zegt dat die het liever niet had gehad. „Je hebt toch liever een makkelijk leven waar je overal een beetje doorheen glijdt.” Maassen zegt dat te herkennen „Ik weet ook niet hoe dat is. Ik kom nergens vandaan. Ik heb letterlijk moeten knokken. Maar ik vind het heel fijn dat ik ergens bijhoor. Het lijkt me verschrikkelijk om ergens bij te horen.”

Masturbatie en gigolo’s

De aflevering verpakt een aantal mooie ontboezemingen. Zo krijgen we te horen dat Grunberg vroeger gigolo wilde worden. Ook gaan de drie dieper in op masturbatie. „Je zei dat je zes keer per dag masturbeerde toch? Heb ik dat verzonnen?”, vraagt Grunberg aan Maassen. De cabaretier ontkent stellig. „Ik moet er niet aan denken. Zes keer in de maand haal ik nog niet eens.” Van Dorst denkt te weten waar de verwarring vandaan komt. „Je bent in de war met Maxim Hartman.”

Tegen het eind van de aflevering hebben Maassen en Grunberg wilde plannen. Als blijkt dat ze hetzelfde slaapritme hebben, zegt Van Dorst: „Jullie zouden goed kunnen samenwonen.” „Dat gaan we ook doen, hebben we net besproken”, zegt Grunberg. Maassen: „Weet je wat ook zou kunnen? Jij had vroeger toch een gigolo-fantasie? Een vriend van mij wilde vroeger gigolo gardens beginnen. Dat we tuinmannen zijn en daarna…”

Reacties

Kijkers zijn lyrisch over de aflevering. „Fantastische combinatie deze drie: waanzinnig fijne, spitse en met scherpe humor besnaarde mensen. Aanrader deze eerste aflevering!”, schrijft iemand. Een ander: „Arnon Grunberg en Theo Maassen blijkt een combinatie waarvan je niet wist dat je hem nodig had.”

Je kunt Boerderij van Dorst terugkijken via NPO Start.

Verloskundige Marlies Koers (31): ‘Die oerkracht aanschouwen, dat is fantastisch’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.