Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 31 okt 2022
Leestijd: 5 minuten

Boerderij van Dorst-kijkers onder de indruk van Israël van Dorsten: ‘Hart gestolen’

Raven van Dorst trapte gisteravond af met een nieuw seizoen van Boerderij van Dorst. Waarin Israël van Dorsten, bekend van het Ruinerwold-verhaal en Jaimie Vaes, de ex van rapper Lil Kleine, hun verhaal deden. En kijkers blijken veelal onder de indruk van de wijsheid, bescheidenheid en optimistische kijk op het leven door Israël, ondanks zijn traumatische jeugd. 

Van Dorst wisselt serieuze gesprekken graag af met humor, zoals het televisiegezicht inmiddels al een tijdje bekend staat. Zo grapt hen in de aflevering van gisterenavond tegen Israël: „Je bent wel vaker op de boerderij geweest”, waar hij zelf wel om kan lachen. „We hebben bijna dezelfde achternaam” , zegt Israël, waarna Van Dorst het niet kan laten om te zeggen: „Zouden we familie zijn.” Israël is één van de vier weggelopen Ruinerwold-kinderen, die in de documentaire De Kinderen van Ruinerwold onthulden wat er jaren lang in het geheim plaatsvond op de Drentse Boerderij. Metro interviewde eerder zus Mar Jan van Dorsten over hun lang bewaarde familiegeheim. 

Jaimie Vaes vertelt over gewelddadige relatie in Boerderij van Dorst

Mede-gast is dit keer Jaimie Vaes, waarvan haar naam onlosmakelijk verbonden is met gewelddadige uitspattingen van rapper Lil Kleine. Vaes arriveert fashionably late op de boerderij. Dit doordat ze uit Ibiza moest komen en nog wat jetlagged van woestijnfestival Burning Man is. Van Dorst kan het overigens niet laten om meermaals op te noemen  dat „madame” wel erg laat was.

https://twitter.com/TomOffermans/status/1586818869041176577

Vaes heeft altijd veel vriendjes gehad, ze houdt naar eigen zeggen van relaties. „Alleen die ene ging niet zo lekker uiteindelijk”, reageert Van Dorst. Wat Vaes beaamt. Ze wist al heel snel dat ze met haar ex een „abusive relationship” had. „Ik was ook vaak een beetje gegeneerd door de situatie, dus dan ga je maar slikken. Want ja, als ik een weerwoord gaf dan pfoeh…” Van Dorst vraagt waar Vaes zich dan voor schaamde. „Naar iedereen die erbij was. Als iemand jou afkaffert waar iedereen bij is, ik voelde me dan gegeneerd. Terwijl hij zich zou moeten schamen.” Hoewel Vaes de indruk geeft dat ze een hoop kan hebben, volgens Van Dorst, was ze „een grote stressbal”. „Ik woog nog maar 45 kilo en zat niet heel lekker in mijn vel. Door de stress had ik geen zin meer om te eten en zat ik alleen maar met een sigaret in mijn mond. Ik was gewoon op.”

Raven van Dorst kritisch richting aanpak Jaimie Vaes

Volgens Vaes heeft zo’n beetje iedereen tegen haar gezegd dat ze weg moest gaan. „Maar je gaat toch weer terug.” Ze heeft inmiddels een nieuwe relatie, zoontje Lio ziet zijn vader momenteel niet. Vaes heeft de volledige zorg over hun kind, hoewel ze wel zou willen dat haar ex meer betrokken was. „Maar daar moet papa ook wat voor doen.”

Van Dorst vraagt haar ook naar haar realityserie en de mediaoptredens die zijn gaf. Volgens Vaes hoort haar gewelddadige relatie ook bij haar leven. Maar Van Dorst vraagt zich af of haar zoontje Lio nog wel een onafhankelijke mening kan vormen. Vaes denkt van wel. „Waar ik vanuit ga, is dat hij gaat zien dat zijn moeder alles op alles heeft gezet om voor hem te zorgen. Waar nul hulp bij is geboden vanaf de andere kant.” Maar Van Dorst twijfelt hardop of Lio zijn moeder dan niet „ventileert in de publieke ruimte”. Iets wat volgens Vaes niet zo is.

https://twitter.com/suusonline/status/1586821807662833664

Ook de bil-fillers, en andere cosmetische ingrepen, van Vaes komen ter sprake. „Ben je dan niet blij met je natuurlijk gegeven?”, vraagt Van Dorst. Maar volgens Vaes is dat ook een beeld van deze huidige tijd. Ze benadrukt dat haar „kop niet helemaal volgespoten is”, maar dat dat het beeld is wat mensen van haar hebben. Toch vraagt Van Dorst zich af of Vaes met haar „gewoon neppe” uiterlijk niet een onhaalbaar ideaal schetst. „Ik zie mezelf niet als de persoon die het boegbeeld is voor jonge kids. Ik zal zeker niet ontkennen dat Instagram wel ‘tricky’ kan zijn. Zelfs ook voor mijzelf. Er wordt een wereld gecreëerd waarin perfectie wel de voorhand heeft, maar daar doe ik zelf aan mee. ”

Kijkers onder de indruk van Israël van Dorsten

Nadat Israël destijds zijn gezinssituatie ontvluchtte, kwamen snel daarna de onthullingen over de boerderij naar buiten. Inmiddels leidt Israël een eigen leven. Hij studeert sociologie en schrijft graag verhalen. De Ruinerwold-vader, waar ook rechtszaken tegen liepen, zit inmiddels in een instelling en Israël heeft hem ruim een jaar niet meer gezien. Een confrontatie tussen de twee gaat er nooit komen, doordat zijn vader een hersenbloeding kreeg.

Israël vertelt eerlijk en openhartig tegen Van Dorst over die situatie en de therapiesessies die hem helpen. Kijkers van het programma blijken onder de indruk van zijn wijze woorden. Van Dorst noemt op dat de wereld best een „teringzooi” kan zijn. „Ik vind de wereld nog best wel mooi eigenlijk. Soms is het goed om meer naar de positieve dingen te kijken. De ellende moet je niet overheersen, dan heb je ook niet de kracht om het te overwinnen en er iets aan te doen”, aldus Israël.

Wijze en optimistische woorden Israël in Boerderij van Dorst

De Ruinerwold-zoon vertelt dat het delen van zijn verhaal ook anderen helpt. „Dus eigenlijk ga jij nu de wereld redden”, zegt Van Dorst en verwijst daarmee naar de denkbeelden van zijn vader. „Nee dat zeker niet. Zou ik ook niet willen, ik heb wel betere dingen te doen”, lacht Israël daarna. En als Israël later briljant goed blijkt te zijn in Pim-pam-pet, vraagt Van Dorst zich af waarom Israël zoveel weet. „Jij had toch geen contact met de wereld?”

https://twitter.com/mve1967/status/1586822617025183750

https://twitter.com/rianne_vs/status/1586822386124574728

https://twitter.com/joseduindam/status/1586823213035708418

Israël bleek nadat hij de boerderij ontvluchtte vooral op zoek naar contact en het maken van vrienden. Hij vertelt later dat hij inmiddels een relatie heeft gehad, maar dat sommige worstelingen uit het verleden dat nog moeilijk maken. Dit omdat hij vroeger zijn gevoelens en seksuele verlangens moest onderdrukken. En dat maakt de boel af en toe toch nog best verwarrend. Al verlangt hij wel naar een emotionele band in een relatie en het hebben van een eigen familie.

https://twitter.com/NickRietveld92/status/1586822928531955719

https://twitter.com/maxout/status/1586818812938166285

https://twitter.com/kimsalabim81/status/1586837427519475719

https://twitter.com/_ollie_84/status/1586823662950387720

https://twitter.com/tientje20/status/1586823225484394496

https://twitter.com/JennyBak7/status/1586819861451259906

Je kijkt Boerderij van Dorst terug via NPO.

Youp van ‘t Hek bij Raven van Dorst in een overall? ‘Nee, geen zin in’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.