Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 12 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Mannen hebben het zwaarder dan vrouwen besproken in Jinek: ‘Een reservoir vol gefrustreerde mannen’

„Mannen vinden vaker dat ze het zwaarder hebben dan vrouwen.” Vaste sidekick Roelof Hemmen gooide dit nieuws er gisteravond zomaar even uit in talkshow Jinek. Het was niet eens een hoofdonderwerp, maar je raadt het misschien al: het werd aan tafel en zeker op sociale media veel besproken.

Hemmen sprak zijn nieuws uit met veelbetekenende blik en de armen over elkaar. „Dat blijkt uit onderzoek van het opiniepanel van Eenvandaag, gaf hij als bron.” Gastvrouw Eva Jinek, net zo veelzeggend: „Aaahhhhhhhhh.” Hemmen legt in Jinek uit: „Van de mannen die deelnamen aan het onderzoek, zeggen vier op de tien dat de positie van de man onder druk staat. Minder mannen vinden dat de vrouw het op dit moment moeilijk heeft. Dat zegt maar een derde. Het gevoel bij de deelnemers is dat politici, media en actiegroepen de witte man wegzetten als veroorzaker van de ongelijkheid.”

Hemmen: ‘Ik ben een oude witte man’

„De witte man als veroorzaker van de ongelijkheid”, herhaalde Jinek nog een keer. „Ze hebben het zwaar. Heb jij het zwaar Roelof?” Hemmen: „Nee.” „Je bent een geëmancipeerde man”, stelde de talkshowhost vast. „Wel een oude witte man”, vond die zelf. In het onderzoek van Eenvandaag reageert een man er zo op: „Seksisme, racisme, liefhebber van slavernij en Zwarte Piet, homofoob, tegen milieumaatregelen en natuur… Ik ben geen van dit alles, maar kom er volgens geldende media niet meer onderuit.”

https://twitter.com/EenVandaag/status/1656548023822942208

‘Mannen raken gefrustreerd’

Tafelgast Sander Schimmelpenninck vindt dat bij het nieuws ‘wel een serieus punt valt te maken’ en zei: „Mannen doen het steeds slechter in het onderwijs. Daar is een gat zich aan het aftekenen in heel veel landen, maar ook in Nederland, waarbij mannen het gewoon heel veel slechter doen dan vrouwen. En gefrustreerd raken. Dat is natuurlijk wel een probleem.” „Wat is daar de oorzaak van?”, wilde Eva Jinek weten. „Wat is de reden dat ze het slechter doen?”

„Er zijn allerlei theorieën over”, verklaarde Schimmelpenninck. „Mannen zijn later volwassen, dus jongens hebben het in het onderwijs zwaar. Het is een serieus punt, want ze blijven achter. Vrouwen zeggen steeds vaker ‘wij kunnen het wel zonder die mannen. Wij verdienen geld, we kunnen zelf kinderen krijgen, we hebben die man niet nodig’. Dat is wel gevaarlijk, want dan creëer je een enorm reservoir gefrustreerde rancuneuze mannen. En dat is gevaarlijk.”

Veel reacties op Sander Schimmmelpenninck

Schimmelpenninck spreekt zich altijd luid en duidelijk uit en dat roept tegelijkertijd veel reacties op. „Dat niemand aan tafel bevraagt of wat hij zegt wel klopt en hem gewoon zijn vrouwonvriendelijke leuterverhaal laat doen”, twittert ene Franke. „Het is echt gênant.” „Het is duidelijk dat Sander zijn hele leven al enorm opkijkt naar vrouwen”, vindt Fred. Een ander weer: „En zo wordt dus een volk van slappe en gehoorzame watjes gecreëerd?”

https://twitter.com/sembits/status/1656845132451201024

„Ophouden met zeuren mannen, daar kunnen wij niet tegen”, meldt Angela. „Leer koken en de kinderen naar school brengen.” Charlotte: „Ach gossie ik heb wel tissues voor ‘m.” Joost vindt dat Schimmelpenninck wel gelijk heeft: „Sander is wel juist. Dit speelt enorm onder jongeren in de maatschappij.”

Lars reageert met een knipoog als het gaat om ‘het zwaar hebben’: „Als we griep hebben sowieso.”

Het eerste seizoen van Het Onbekende van start: ‘Dít had ik absoluut niet gedaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.