Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 12 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Angela de Jong in Op1 over tweede halve finale Songfestival: ‘Er werd héél vals gezongen’

Ruim een miljoen Nederlanders stemden gisteren hun televisie af op de tweede halve finale van het Songfestival. Ook de tafelgasten van Op1 keken en kletsten er in de talkshow over na. Ze waren het erover eens dat de kwaliteit niet bepaald om over naar huis te schrijven was, maar dat dat toch ook stiekem deels is waarom je kijkt.

In totaal waren zestien landen aan de beurt. Estland, België Albanië, Cyprus, Oostenrijk, Litouwen, Polen, Australië, Armenië en Slovenië scoorden de tien laatste finaletickets. Nederland lag er dinsdag al uit.

Nederlandse tintje bij finale Songfestival

Met de kwalificatie van zangeres ALIKA uit Estland en Joker Out uit Slovenië heeft de finale toch nog een Nederlands tintje. ALIKA’s nummer Bridges maakte ze samen met de Nederlandse songwriter en producer Wouter Hardy en de gitarist van Joker Out is half-Nederlands.  Tijdens de eerste halve finale op dinsdag ging Finland door. De Nederlandse Jesse Wijnans danst met Käärijä op het podium.

Hardy reageert in Op1 op de kwalificatie. Hij vertelt dat hij het niet per se had verwacht. „Ik had het wel heel erg gehoopt, maar we stonden er niet super goed voor. Maar ze heeft het super goed gegaan en ik ben zo trots op haar. Ik denk dat ze vocaal een stuk beter was dan anderen.”

De producer heeft een roerig verleden met Duncan Laurence. Hij klaagde ooit dat hij als componist van Arcade niet de erkenning kreeg die hij wilde en buitengesloten werd van de green room. Presentator Sven Kockelmann vraagt of dit voelt als een lange neus. „Die is iets groter dan een half uur geleden. Maar het is allemaal prima zo. Ik heb één keer mijn verhaal gedaan en het is voor mij nu afgesloten.”

Niveau tweede halve finale

Volgens Angela de Jong kon het niveau van de tweede halve finale niet tippen aan de eerste. „Daar hadden mijn collega’s mij ook wel voor gewaarschuwd”, vertelt ze in de talkshow. „Het viel mij wel mee, maar ik houd ook best wel van heel slecht. Er werd ook héél vals gezongen, dus kwalitatief was het wel een stuk minder.”

Toch heeft de tv-columniste met plezier gekeken. „Ik vond dat er een paar acts tussen zitten die, ondanks dat ze vals waren, echt wel aandoenlijk en hartveroverend waren. Het Songfestival is meer dan wel of niet goed zingen: je hebt de hele show. De laatste jaren was het een visueel spektakel en Nederland stelde op alle fronten teleur.”

Kockelmann denkt daar anders over. „Het is allemaal zo geconcipieerd, zo weinig authentiek. Er zit zo weinig bezieling in.” De Vlaamse comedy- en televisiemaker Lieven Schaire wijst erop dat dat toch zo’n beetje de bedoeling is. „Als Songfestival-fan is dat voor mij waar ik voor kies. Ik weet dat het zo gaat zijn als ik kijk. Dan zit ik met Twitter open en heb ik enorme lol met Britse en Nederlands komedianten. Dat is mijn plezier.”

Dit beaamt VVD-fractievoorzitter Claire Martens (gemeente Amsterdam), die ook te gast is. „Normaal gesproken is Twitter niet de allergezelligste plek waar je kunt rondhangen, maar rond het Songfestival is het wel degelijk vermakelijk. Ik ben groot fan. Ik gun het België enorm, maar mijn hart gaat sneller kloppen van Zweden.” De favoriet van zanger en tafelgast Dries Roelvink is wél België, en dat is een sentiment dat vaker klinkt op Twitter.

https://twitter.com/BlockBenny/status/1656742337744105477?s=20

Nog even over Mia en Dion

Natuurlijk wordt er ook nog even teruggeblikt op ‘onze’ act: Mia Nicolai en Dion Cooper. Presentatrice Fidan Ekiz vraagt of we niet te hard zijn geweest, maar De Jong vindt van niet. „Ik vond de kritiek zich helemaal niet zo op die twee richten. Volgens mij hebben de meeste mensen juist heel erg medelijden gehad. Die zagen daar piepjonge artiesten staan die duidelijk heel weinig ervaring hadden.”

Volgens haar kwam er ook juist iets goeds voort uit de kritiek. „Eindelijk gingen de ogen open. Het werd minder vals, maar het nummer werd er niet spannender van. In de programma’s die ik serieus neem was de kritiek vooral op AVROTROS. Neem dat laatste concert waar ze zo ontzettend vals stonden te zingen in Amsterdam: het heeft 48 uur geduurd voordat AVROTROS met een reactie kwam. Dan laat je die twee jongen mensen enorm bungelen.”

Roelvink wil de bezem door de commissie halen. Hij stelt voor dat het Nationaal Songfestival terugkeert, óf dat er een nieuwe commissie onder aanvoering van Ilse de Lange komt. „Die heeft bewezen dat ze gevoel heeft om precies de juiste mensen op de juiste plek te hebben.” Volgens de zanger was het fout om alles Duncan Laurence over te laten. „Hij kwam met onervaren mensen, laat hen een nummer opnemen in de verkeerde toonsoort en gooit ze voor de leeuwen in Madrid en Amsterdam. Daarna pasten ze het aan en haalden alle energie uit het nummer.”

De Jong voelt weinig voor een terugkeer van het nationaal Songfestival. „De reden dat we het zo doen zoals we het de afgelopen jaren hebben gedaan, was omdat Anouk zei: ik wil naar het Songfestival, maar je denkt toch niet dat ik daar tussen een paar kneuzen ga staan? Als jij iemand wilt als Davina Michelle, Armin van Buuren of Jaap Reesema, die gaan het natuurlijk niet tegen elkaar opnemen. Het afbreukrisico is te groot.”

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Het eerste seizoen van Het Onbekende van start: ‘Dít had ik absoluut niet gedaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.