Thom Voogt
Thom Voogt Binnenland 12 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Stijging aantal zelfdodingen: vorig jaar maakten gemiddeld 5 mensen per dag een einde aan hun leven

In 2022 maakten 1916 mensen een einde aan hun leven. Dat waren er 54 meer dan in het voorgaande jaar. Toch is het wel zo dat het aantal zelfdodingen sinds 2018 stabiel is gebleven. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag op basis van nieuwe cijfers.

In 2021 dienden een aantal Kamerleden van verschillende partijen nog een wetsvoorstel in om zelfmoordpreventie tot een wettelijke overheidstaak te maken. Inmiddels oud-Tweede Kamerlid Joël Voordewind schreef destijds in een bericht op Twitter dat dat „helaas hard nodig” was.

Meer mannen dan vrouwen

Vorig jaar maakten meer dan twee keer zoveel mannen (1315) als vrouwen (601) een einde aan hun leven. Ten opzichte van 2018 daalde het aantal zelfdodingen bij vrouwen een beetje, maar nam het bij mannen daarentegen iets toe. In ongeveer 70 procent van alle gevallen ging het om mensen van boven de 40 jaar.

https://twitter.com/113preventie/status/1656894110970650626

Zelfdoding belangrijkste doodsoorzaak jongeren

Ondanks dat dus vooral mensen van boven de 40 uit het leven stappen, is het bij jonge mensen juist de belangrijkste doodsoorzaak. Als we kijken naar tieners is zelfdoding bij één op de vijf sterfgevallen de doodsoorzaak. Bij twintigers is dat nog een stuk meer, namelijk bij één op de drie.

In vroegere jaren waren verkeersongevallen de belangrijkste oorzaak van sterfte onder jongeren onder de 30 jaar. Van tieners die in 1970 overleden, was bij 44 procent een verkeersongeval de doodsoorzaak en zelfdoding bij nog geen 3 procent. Bij twintigers die in 1970 stierven was in 37 procent van de gevallen een verkeersongeluk de reden van overlijden en stierf bijna 8 procent door zelfdoding. De procentuele verschuiving wordt voor een groot deel verklaard doordat er tegenwoordig fors minder jongeren onder de 30 omkomen in het verkeer: 1137 in 1970 tegen 130 in 2022.

Volgens het CBS zijn trends in zelfdodingscijfers al jaren stabiel en groeit het aantal gevallen van suïcide historisch gezien het meest in economisch lastige tijden. Dit leek vorig jaar niet echt een factor van betekenis in de cijfers, aldus een woordvoerder van het CBS in een toelichting.

Denk je aan zelfmoord? Je kunt dan anoniem bellen met 0800-0113 of chatten.

Klaar met nare dromen? Met deze tips jaag je ze de slaapkamer uit

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.