Emma Jansen
Emma Jansen Televisie 12 mei 2023
Leestijd: 5 minuten

Het eerste seizoen van Het Onbekende van start: ‘Dít had ik absoluut niet gedaan’

Het is altijd makkelijk om de bekende weg te kiezen. Mensen voelen zich hierdoor veiliger en meer op hun gemak, maar spannend is het niet. In het nieuwe RTL 4-programma Het Onbekende worden veertien kandidaten, waarvan zeven bekende Nederlanders, acht weken lang naar Slovenië gestuurd. Ze weten niet wat ze te wachten staat… Tijdens de reis worden zij constant voor het blok gezet, met pittige en soms emotionele dilemma’s. Blijven ze liever in hun comfortzone of durven ze te kiezen voor de spannende en onbekende weg?

Vanaf vandaag om 20.00 uur kun je iedere vrijdag het avontuur van de kandidaten volgen. Metro spreekt met zes van de zeven kandidaten van het team Bekend. Zijn ze daadwerkelijk uit hun comfortzone gestapt?

Van schaatser tot goochelaar

Het team Bekend bestaat uit kunstschilder Iris Frederix (Project Rembrandt), ex-schaatser Ronald Mulder, radiopresentatrice Mischa Blok, goochelaar Steven Kazàn, journalist Arno Kantelberg (die spraken we wegens een vakantie niet) en het musical- en acteurskoppel Pia Douwes en Freek Bartels. Het team Onbekend bestaat – logisch misschien – uit zeven onbekende Nederlanders. De twee ploegen gaan, met een koffertje met 25.000 euro in de hand, de strijd met elkaar aan in de natuur van Slovenië. Het doel is om zo snel mogelijk het eindpunt te vinden. De kandidaten krijgen doorgaans de route dilemma’s voorgelegd, waarbij ze kunnen kiezen voor het bekende en het onbekende.

Het onbekende kan zo zijn voordelen geven, maar net zoals in het gewone leven zijn deze voordelen niet altijd verzekerd. Het Onbekende, gemaakt door de makers van De Verraders, wordt gepresenteerd door Renze Klamer. Vanuit zijn ‘lock-out’ neemt Klamer een controlerende rol over de deelnemers aan. Door hem wordt het verloop van de reis bepaald en zet hij de deelnemers constant voor moeilijke en confronterende keuzes. Of één of meerdere deelnemers zicht met de 25.000 euro, die mag worden gehouden, bij Klamer melden… is onbekend.

Wil je weten wat Metro er na het kijken van vindt? Dat lees je hier.

Het Onbekende blijft onbekend

„Ik wist echt niet waar ik aan was begonnen”, zegt Steven Kazàn. „Het enige wat ik mocht weten was dat het een avontuurprogramma was.” Kazàn was ook te zien in het eerste seizoen van De Verraders. „Dat programma vond ik toentertijd ook super vet, dus ik twijfelde geen seconde toen ze me vroegen.” Voor Freek Bartels, die eerder meedeed aan Wie Is De Mol?, was de keuze ook al snel gemaakt. „Tijdens het programma Wie Is De Mol? heb ik een bepaald fanatisme in mezelf ontdekt”, zegt de man die op het toneel nu in Les Misérables te zien is. „En ik had toch vrij en wel zin in een avontuur.” De bekende Nederlanders hebben ieder zo hun eigen talenten, maar één ding hebben ze gemeen: controle is belangrijk in hun vak. Je zou denken dat Het Onbekende dan niet de beste plek voor ze is, of juist wel?

„In mijn schaatscarrière werkte ik altijd met schema’s en was controle erg belangrijk”, zegt voormalig topsprinter (schaatsbrons op de Olympische Spelen van Sotsji) Ronald Mulder. „Het was dus even spannend om dit los te laten, maar deze kans krijg je maar één keer in je leven. Voorheen had ik geen tijd voor dit soort avonturen. Nu was ik net twee maanden gestopt met schaatsen, dus was het de perfecte kans.” Tijdens de route die de teams afleggen, moeten ze alert blijven. „Achteraf gezien vond ik het wel erg heftig. Ik heb dit nog nooit eerder gedaan, dus ik vond het spannend om heel de dag aan te staan”, zegt Iris Frederix. „De dynamiek en de gezelligheid van de groep vond ik erg belangrijk, maar ik was totaal niet bezig met aanwijzingen zoeken. We wisten van tevoren helemaal niks. Je kan wel zeggen dat ik echt in het onbekende ben gesprongen.”

Pia Douwes: ‘Als ik word opgegeten, dan is dat maar zo’

Elke dag wordt er een kandidaat geëlimineerd. Dat kan wederom op de bekende manier (meeste stemmen gelden) of op een onbekende en door Renze Klamer opgedragen manier. Het is dus belangrijk dat je actief en nuttig bent voor jouw team. Maar een te sterk lid kan ook in je nadeel werken. Je wordt in het diepe gegooid en komt je grootste angsten onder ogen. „Ik ben extreem bang voor hoogte en snelheid, dus in dat opzicht was dit programma erg uitdagend”, zegt NPO Radio 1-presentatrice Blok. Het is voor Het Onbekende belangrijk om je grenzen te kennen. „Ik had absoluut niet met haaien gezwommen. Ik heb twee kinderen, die ik graag nog zou willen terugzien”, zegt Kazàn. „Het was het voor mij niet waard geweest.”

Pia Douwes daarentegen liet alles uit haar handen vallen en gaf de regie volledig over. „Ik vertrouw op het team van Het Onbekende. En ik denk ook bij mezelf: Als ik word opgegeten, dan is dat maar zo. Ik ben dan toch dood”, zegt de musicalster, die dol is op de natuur en avontuur, lachend. „Het is dan wel zo dat je echt door de natuur bent opgenomen”, reageert de net zo goedlachse Kazàn. Het avontuur werd van tevoren door een aantal wel onderschat. „Ik kwam er achter dat ik echt meer had moeten sporten”, zegt Kazàn. „Ik was helemaal gesloopt. Na het programma ben ik meteen de sportschool ingedoken.”

Het Onbekende, RTL 4
Team Onbekend. Foto: RTL 4 / Het Onbekende

Eén voor allen en allen voor één

De deelnemers aan Het Onbekende worden acht weken bij hun route door Slovenië gevolgd. Ze maken nieuwe vriendschappen en komen wellicht zichzelf tegen. „Je leert echt mensen kennen en dat zullen de kijkers ook zien”, zegt Frederix. „Ik kijk heel erg op naar mijn teamgenoten. Ze zijn allemaal zo getalenteerd, dus het is ook wel mooi om te zien welke angsten ze hebben.” Hoe fanatiek de deelnemers ook zijn, vriendschappen zijn ook erg belangrijk in dit spel. En die zijn zeker gemaakt. „We waren vanaf dag één een hecht team. Iedereen kon zichzelf zijn en werd geaccepteerd”, zegt Douwes.

Voor de veertien deelnemers van het RTL 4-programma zit het avontuur er al lang op. Nu, zo’n jaar later, kunnen wij als kijkers meegenieten van de spannende, maar ook stressvolle reis. „Ik heb het gevoel dat dit programma goed zal aanslaan”, zegt Blok. „Het heeft namelijk een bekend en onbekend team, dus mensen voelen zich misschien meer betrokken. Ze krijgen waarschijnlijk zin om zelf ook mee te doen.”

Het Onbekende is vanaf vandaag acht vrijdagavonden om 20.00 uur te zien op RTL 4. Terugkijken kan telkens via RTLXL.nl.

Boze kijkers ontdekken dat Jesper uit Steenrijk, Straatarm eerder als oplichter werd ontmaskerd

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.