Erik Jonk
Erik Jonk Entertainment 10 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Verbazing om Jan Smit bij exit Mia & Dion tijdens Songfestival: ‘Is hij doof?’

„Glashelder, loepzuiver, stond als een huis.” Was getekend: Jan Smit bij de uitschakeling van Mia & Dion tijdens het Eurovisie Songfestival. Over zijn mening is op social media op z’n zachtst gezegd wat te doen. Mensen vragen zich af of de tv-commentator van het liedjesfestijn iets aan zijn oren mankeert.

Nederland heeft zich gisteravond voor het eerst sinds acht jaar niet geplaatst voor de finale van het Songfestival. Alleen de mensen thuis op de Europese banken mochten stemmen. In eerdere edities stemden vakjury’s ook al tijdens de halve finale. Fraude door zes landen (vorig jaar) maakte het dit jaar anders. Dat zal Mia & Dion met hun rustige nummer Burning Daylight niet hebben geholpen. Tien van de vijftien landen gingen door, Nederland dus niet.

Jan Smit vond Mia & Dion op het Songfestival uitstekend

Mia & Dion, die zondag- en maandagavond ook al in de documentaire Missie Songfestival te zien waren, gaven op het juiste moment hun beste optreden weg. Eerder hoorden we ze twee keer nogal vals. Maar of het perfect was… Jan Smit vond aan de zijde van Cornald Maas van wel: loepzuiver dus, en glashelder. Hier zie je de reactie van Mia & Dion tegenover de Telegraaf zelf:

‘Jan Smit, loepzuiver, serieus?’

Verbazing alom over Jan Smit dus, vooral op Twitter. Natasja bijvoorbeeld: „Loepzuiver, serieus? Ik weet dat je in jouw genre niet echt goed hoeft te zijn, maar je kan ook overdrijven.” Gien: „Jan Smit, lieverd, ben je doof?”

Tijdens de nababbel in talkshows ging het natuurlijk ook over de uitschakeling van Mia & Dion tijdens het Songfestival. In Op1 dachten Nick & Simon dat de deelname van het onervaren duo waarschijnlijk iets te vroeg kwam. Nick Schilder: „Het was te prematuur in hun carrière. Ze hadden iets meer vlieguren moeten maken.” Presentatrice Margje Fikse, vorige week nog in het nieuws om haar ‘live-verslag’ van de val van een tafelgast, meldde met samengeknepen billen te hebben gekeken. Ze legde Simon Keizer voor dat producent Gordon Groothedde Burning Daylight van Mia & Dion nog had proberen te redden. Keizer was verrast (Groothedde werkte ook veel voor Nick & Simon), maar zei lachend: „Hij heeft mij toch maar mooi zeventien jaar niet vals laten zingen.”

Mening in Vandaag Inside vernietigend

Vandaag Inside plande een reclameblok in om het optreden van Mia & Dion te kunnen zien. Johan Derksen wist niet waar hij naar had zitten kijken: „Ik zag twee middelbare scholieren die nog nooit opgetreden hebben.” Albert Verlinde, voor het eerst in ‘VI‘ aan tafel, iéts genuanceerder: „Het is ze aangedaan. Na twee zinnen van Dion wist je dat het niet meer goed zou komen.”

Dat vonden heel veel kijkers in tegenstelling tot Jan Smit ook. In Vandaag Inside werd daarover een kanttekening gemaakt: ligt dat soms aan het feit dan Jan Smit en Cornald Maas deel uitmaakten van de selectiecommissie voor de Songfestival-inzending? Hoe dan ook, dit vonden enkele kijkers:

https://twitter.com/GirbeCameron/status/1656052739309293568

https://twitter.com/dennboss/status/1656030849370865678

https://twitter.com/Inekekemper/status/1656030375087423488

https://twitter.com/talithaisik/status/1656030450240897033

https://twitter.com/victorhopman/status/1656030041711558656

https://twitter.com/snuvienk/status/1656030207239770114

https://twitter.com/rabredewold/status/1656052432453943296

Docu Mia & Dion vooral veel gebakken lucht en gewauwel (en nu maar hopen op een wonder)

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.