Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 29 apr 2023
Leestijd: 4 minuten

Mia Nicolai en Dion Cooper brengen aangepast lied ten gehore bij Khalid & Sophie, verdeeldheid heerst 

De eerste liveoptredens van de Nederlandse songfestivalinzending liepen niet bepaald vlekkeloos. Om die reden zongen de afgevaardigde Mia Nicolai en Dion Cooper een aangepaste versie van hun lied ‘Burning Daylight’ bij Khalid & Sophie. De kampen zijn nog altijd verdeeld.

In de nieuwe versie is de toonsoort van het lied aangepast naar anderhalve toon hoger, wat het duo ook zal toepassen in de eerste halve finale. Dat is toegestaan, aldus een woordvoerder van de AVROTROS tegen persbureau ANP.

Songfestivallied live bij Khalid & Sophie

Nicolai en Cooper zongen een akoestische variant van het nummer, waar de twee vooral hun kopstem gebruikten. „Voor mij ging dit hartstikke goed”, zei een geëmotioneerde Duncan Laurence, die meeschreef aan het nummer en het duo coacht, na afloop van het optreden. „Ik weet als geen ander hoeveel er op je afkomt. Ook al ben je nog zo ervaren, het songfestival is geen makkie.” Ook kan Laurence het niet meer schelen wat en of iemand er wat van zegt. „Voor mij zijn jullie sterren.”

Ook Nicolai raakte enigszins geëmotioneerd na het horen van de woorden van Laurence. „Je stapt erin met zoveel enthousiasme, zoveel hoop”, zegt de zangeres. „We willen het heel graag goed doen met elkaar, dus het raakt als het niet gaat zoals je wilt.” Cooper zegt dat het „superpijnlijk” was dat veel mensen kritiek op de uitvoering hadden, maar „als het twee keer misgaat moet je jezelf achter de oren krabben.”

https://twitter.com/khalidensophie/status/1652004896709697537

‘Gewoon zingen en niet meer vechten’

Het duo heeft dus een oplossing gevonden. „Dan is het gewoon zingen, en niet meer vechten”, aldus Cooper. Laurence legt nog een keer uit wat er mis ging tijdens de twee eerdere optredens. „Ik ga het toch nog zeggen. Die festivals worden georganiseerd door fans en fanaten van het songfestival. Je gaat er vanuit dat het geluid goed is, maar dat is niet zo. Je kunt heel weinig doen behalve daarna zeggen ‘wat gaan we doen?'”

Als het één keer fout gaat, gaan niet gelijk alle alarmbellen rinkelen, verdedigt Laurence. „Maar bij de rest van Nederland wel enigszins”, reageert presentatrice Sophie Hilbrand. „Als de inzending wordt gekozen is er ook geen live-opname of -optreden te horen. Waarom hebben jullie na de bekendmaking niet meteen podia opgezocht?” Het duo zegt eerder te hebben opgetreden bij AVROTROS, maar „daar kunnen ze niet goed luisteren”, lacht Hilbrand. „Dan hebben we echt een probleem de komende jaren”, aldus Laurence.

De oplossing voor Mia Nicolai en Dion Cooper

Hoe kon dit dan gebeuren? Volgens Laurence zijn Nicolai en Cooper „steengoede zangers.” Een aantal dingen speelden mee, vertelt de winnaar van het Songfestival van 2019. „De in-ears waren niet goed. Moet je je voorstellen dat je met reteslecht geluid zo voor de leeuwen wordt gegooid. Vervolgens merk je na die repetities dat er toch iets anders moet, en dus hebben we de toonsoort aangepast. Dat heb ik vaker gezien op het Songfestival.”

Cooper geeft toe dat het lied voor hen beiden „pittig” was. „Wij wilden ervoor knokken. Ook met het idee: je krijgt een gouden ticket naar een glansrijke carrière. Met de producer zijn we net zolang gaan zingen totdat het klopte. Met anderhalve toon hoger kunnen we nu opeens zingen in plaats van schreeuwen en vechten.” Nicolai heeft meer ervaring met studio’s dan podia en daar kun je „met veel meer dingen wegkomen en de moeilijke noten uit je tenen halen.” „Om dat live te reproduceren moet je extra je best doen, waar ook nog eens extra spanning op zit.”

Niet alle kijkers zijn overtuigd

Het duo zong het lied twee keer eerder live op pre-party’s van het Songfestival. Beide keren verliep het optreden onzuiver. Cooper zei bij Khalid & Sophie het gevoel te hebben dat iedereen hem „haat” en niemand hem „leuk” vindt. Nicolai herkende zich volledig in dat gevoel, zo stelde ze. „Voor mij persoonlijk was het best uitdagend, omdat ik ook een pestverleden heb.”

Het duo en Duncan Laurence hebben echter niet iedereen kunnen overtuigen met het optreden bij Khalid & Sophie in aangepaste vorm. En ook Laurence, die het duo verdedigt aan de talkshowtafel, kan niet op al te zachtaardige reacties rekenen.

https://twitter.com/erin_schroer/status/1652011178292400133

https://twitter.com/Hapertje/status/1652015698678300699?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1652015698678300699%7Ctwgr%5E7f31d8eb1f863832d4b5f1ad852471ad58e15dee%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.shownieuws.nl%2Fentertainment%2Fsongfestival%2Fkhalid-en-sophie-kijker-stoort-zich-aan-duncan-laurence-fake-accentje

https://twitter.com/mpeeneman/status/1652022829599080451?s=46&t=L2qmLnQQuhlabnxyXcuVQA

https://twitter.com/aysa_mar_asmr/status/1652020149380079618?s=46&t=L2qmLnQQuhlabnxyXcuVQA

‘Ik ben weer in jullie gaan geloven’

Gelukkig wordt dit optreden van Nicolai en Cooper ook wél gewaardeerd. Een aantal kijkers hebben ze helemaal weten te overtuigen. „Nu Liverpool nog”, aldus een twitteraar.

https://twitter.com/fervaneurovisie/status/1652031453255835656?s=46&t=L2qmLnQQuhlabnxyXcuVQA

https://twitter.com/ltsavior/status/1652019198053212160?s=46&t=L2qmLnQQuhlabnxyXcuVQA

https://twitter.com/marcelbar8/status/1652004678974971904?s=46&t=L2qmLnQQuhlabnxyXcuVQA

De uitzending van Khalid & Sophie kijk je terug via NPO Start.

Gordon is zowaar weer eens op tv! Met handige alledaagse vondsten in ‘Wat een Uitvinding!’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.