Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 21 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Jack van Gelder beschuldigt hoofdredactie NOS Sport: ‘Veel had voorkomen kunnen worden’

Jack van Gelder heeft gisteravond in talkshow HLF8 fel uitgehaald naar de hoofdredactie van NOS Sport. De sportcommentator en -presentator vindt dat de leiding veel te verwijten valt na de incidenten op de werkvloer. „Als die gewoon ooit goed had ingegrepen, in de incidenten was gedoken en de klachten serieus had genomen, hadden we hier helemaal niet over hoeven te spreken.”

‘Een steek onder water’, noemt presentatrice Hélène Hendriks de uitspraken. Maar Jack van Gelder doet het af als ‘realiteit’. „Dan hadden er een heleboel dingen voorkomen kunnen worden. Er hebben mensen aan een loket aangeklopt, waar geen gehoor aan werd gegeven.”

Voor Jack van Gelder is het ‘klaar, over, uit’

Hij wil graag een punt zetten achter de meldingen van grensoverschrijdend gedrag die over hem zijn gedaan bij NOS Sport. De presentator heeft vorige week precies gezegd hoe hij over de affaire dacht en daarmee is het wat hem betreft ‘klaar, over, uit’, zo zei hij gisteravond in de SBS6-talkshow.

Van Gelder ontbrak vorige week aan tafel omdat hij even rust wilde nemen na de onthullingen in de Volkskrant over de werkcultuur op de redactie van NOS Sport. Hij moest het naar eigen zeggen verwerken en heeft er goed over nagedacht.

Vervolgens kwam de presentator tot de conclusie dat hij weer naar HLF8 kon komen. „Ik heb hier precies gezegd hoe ik over de affaire dacht en wat er is gebeurd en wat er niet is gebeurd en dat is het. En verder klaar, over, uit, wat mij betreft”, zo stelde Van Gelder, die zegt dat hij veel reacties heeft gekregen. „Het was een zware week.”

Jack van Gelder kwam voor in artikelen over misstanden bij NOS Sport

Van Gelder vertelde vlak voor het verschijnen van het artikel in de Volkskrant in HLF8 dat er ook over hem meldingen van grensoverschrijdend gedrag zijn gedaan. Een melding ging volgens hem over een incident waarbij Aïcha Marghadi hem belde met de vraag of hij haar mentor wilde zijn toen hij in bad zat.

Van Gelder antwoordde vervolgens dat hij dat wilde als zij bij hem in bad zou komen zitten. Bij een ander incident zou de presentator hebben gescholden tegen een vrouwelijke collega.

Bezoek van Tom Egbers aan Khalid & Sophie is ‘moedig’

De presentator ging ook in op het bezoek van Tom Egbers aan de talkshow Khalid & Sophie van afgelopen vrijdag. Jack van Gelder zei dat hij het ‘moedig’ vond van zijn oud-collega dat hij daar zijn verhaal deed. Maar contact met hem heeft hij niet.

Van Gelder heeft het interview met Tom Egbers gekeken, maar wilde niet zeggen wat hij ervan vond. „Dat houd ik voor mezelf. Ik geef er geen waardeoordeel over.”

‘Ik hoop dat het allemaal plagerij was’

Daarna herhaalde Van Gelder dat hij niets herkent van het beeld dat werd geschetst over de ‘giftige’ redactiecultuur bij NOS Sport. „Totaal niet. Zoals gezegd: ik kwam nooit op de redactie. Ik deed mijn programma’s en we zaten in een andere hoek, die later ook Jack’s Corner is gaan heten. Daar zat ik met mijn gasten, zowel voor Studio Voetbal als voor de Champions League. Ik was nooit op de redactie. Ik had niet eens een eigen bureau, ik heb daar werkelijk nooit iets van gemerkt.”

Van Gelder hoopt dat het onderzoek dat nu wordt uitgevoerd bij de NOS via een vertrouwenspersoon uiteindelijk leidt tot een cultuuromslag. „Ik denk dat het alleen maar goed is als alles wat fout is gegaan de afgelopen tijd wordt besproken en dat men met name er alleen maar veel lering uit kan trekken. Ik hoop dat allemaal plagerij was.”

Tom Egbers spreekt zich bij Khalid & Sophie uit over vermeend wangedrag: ‘Dat heb ik fout gedaan’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.