Raymon Mens
Raymon Mens Opvallend 29 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Ruimen kippen gaat niet door wegens gastekort: ‘Nog nooit voorgekomen’

Vijf pluimveebedrijven in Lunteren waarbij in de buurt vogelgriep is vastgesteld, worden toch niet preventief geruimd. De bedrijven konden niet snel worden geruimd omdat er een tekort is aan CO2-gas. Dat wordt gebruikt om het pluimvee te kunnen doden.

De rechter gaf minister Piet Adema (Landbouw) tot zaterdag 22.00 uur de tijd om de bedrijven te ruimen in een door de pluimveehouders aangespannen zaak. Zij vonden dat het nut om de bedrijven preventief te ruimen steeds kleiner werd. Dit omdat hier nog steeds geen vogelgriep was vastgesteld.

Unieke situatie

Omdat de minister niet al deze bedrijven voor de aangegeven deadline kan ruimen, heeft hij besloten het pluimvee in de betreffende bedrijven toch niet af te laten maken.

„De situatie die nu is ontstaan is nieuw en nog niet eerder voorgekomen”, schrijft Adema. Hij had liever de tijd gehad om deskundigen te laten onderzoeken hoe groot de risico’s zijn van zijn besluit. Maar dat gaat volgens de minister niet lukken voor vanavond. Omdat er al veel tijd is verstreken sinds de besmette bedrijven het afgelopen weekend zijn geruimd, is het risico volgens de bewindsman „waarschijnlijk beperkt”.

De bedrijven worden volgens Adema door de Gezondheidsdienst voor Dieren dagelijks gebeld om na te gaan of er verschijnselen van vogelgriep zijn. De pluimveehouderijen zullen alsnog worden geruimd als dat het geval blijkt. „Ik hoop van harte dat de komende dagen blijkt dat de vijf bedrijven niet besmet zijn”, schrijft de minister. Hij spreekt van een „heftige tijd” voor de betrokken ondernemers.

Bijna 6 miljoen dieren geruimd in vogelgriepjaar

Het vogelgriepjaar 2021-2022 startte 26 oktober vorig jaar met een besmetting met een nieuwe variant van het virus (H5N1) in Zeewolde. Na 11 besmettingen in november en december werden door de NVWA tot de jaarwisseling een half miljoen dieren geruimd. Daar kwamen dit jaar 89 positieve gevallen bij op bedrijven of hobbyhouderijen met meer dan 50 vogels. Ook in de zomer liepen de besmettingen door tot en met een positieve uitslag eerder deze maand in Heythuysen (gemeente Leudal) op een bedrijf met circa 300.000 leghennen. Dat was de grootste ruiming tot nu toe.

De meest recente besmetting werd gesignaleerd bij een bedrijf in Lunteren. Daar zijn alleen circa 55.000 leghennen geruimd, maar heeft ook een preventieve ruiming plaatsgevonden van het meest dichtbij gelegen pluimveebedrijf. Het gaat daarbij om circa 160.000 vleeskuikens en de locatie met circa 700 leghennen. De andere in de buurt gelegen bedrijven worden dus mede om het tekort aan gas niet ontruimd. Er zijn in totaal bijna 6 miljoen dieren geruimd, meldt de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Amsterdamse steunverklaring LHBTI’ers geschrapt na botsing moskeeën

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.