Erik Jonk
Erik Jonk Films & series 21 okt 2022
Leestijd: 4 minuten

Videoland-docu André Hazes is best ongemakkelijk en toch wil je het zien

Wat is dat toch, die eeuwige aandacht en bijbehorende fascinatie voor André Hazes? Daar kun je je hoofd bij schudden, maar het is er… En dus zal er nu massaal worden gekeken naar de documentaire André Hazes: Crossroads op Videoland.

Metro keek mee voor de rubriek Blik op de Buis. Hierin bespreekt Erik Jonk nieuwe of opvallende programma’s van de reguliere omroepen en streamingdiensten. André Hazes: Crossroads is nu op Videoland te zien in vijf afleveringen van ruim drie kwartier.

André Hazes ging helemaal naar de kloten

Waarom dat massale kijken weer gebeurt? Omdat de trailer 4300 keer op tv en online voorbij kwam, zo ook bij Metro. En waarin Hazes in een minuutje vertelde wat hij nooit eerder zei: „Ik had zóveel gedronken, zóveel drugs gebruikt.” Maar niet alleen dat. Er zullen op Facebook of waar dan ook vast mensen brullen dat die André Hazes hen geen bal interesseert. Kan best. Echter: op een of andere manier interesseert het héél veel mensen wel. Of Metro nou een groot interview met de 27-jarige zanger publiceert of een of ander flutnieuwtje, het wordt gevreten.

‘Alles wordt gepost, gedeeld en geliket’

Eerlijk is eerlijk: deze titel liet zelfs Metro‘s meningenpanel op de artiest los met de stelling ‘Het lief en leed van André Hazes gaat ons geen klap aan’. Privé-hoofdredacteur Evert Santegoeds had wel in de gaten hoe de aandacht-vork in de steel zat: „Wie zijn lief deelt, deelt ook zijn leed. En dat heeft jonge André in navolging van zijn vader zelf ook altijd gedaan. Zijn nieuwe liefde, zijn oude, zijn oude nieuwe, de verloving en weer een nieuwe. Het werd gepost, gedeeld en geliket. Daarmee prikkel je je publiek en wordt je privéleven deel van je imago als ster.”

En nu gaan we dus niet alleen mee in een korte post, maar vijf keer drie kwartier lang. André Hazes: Crossroads begint als hij is teruggekeerd bij zijn geliefde Monique Westenberg. Dit na al het tortelduifjesgedoe met Bridget Maasland, de tv-presentatrice die haar jongere lover op Instagram ‘de liefde van haar leven‘ noemde. We gaan in deze Videoland-docu van Cheeru Mampaey (die bij Jinek gisteren ontkende dat ze een affaire had gehad met de zanger) zelfs zien hoe Hazes voor Westenberg op de knieën gaat, maar tot een bruiloft kwam het niet, weten we inmiddels. Nee, Monique werd Sarah van Soelen, toen Anne Rose en momenteel weer een andere Sarah. Van Soelen ‘zat’ in Crossroads, maar trok haar toestemming in toen de relatie strandde. De kijkers krijgen in de documentaire nu alleen Westenberg en Hazes’ moeder Rachel sprekend voorgeschoteld.

André Hazes besloot: ‘Fuck it’

André Hazes is behoorlijk open (in interviews, waaronder met ondergetekende, leek hij dat altijd al te zijn, maar blijkbaar hield hij toch dingen achter). Hij zegt: „De eerste jaren waren geweldig. Ik werd geleefd, iedereen wilde iets van me. Ik vond het fantastisch en voelde erkenning. Erkenning die ik van mijn vader nooit had kunnen krijgen.” Maar ook: „Ik vroeg me nooit af: ‘Doe ik dit graag of wordt het van me verwacht?’ Langzaam kwam het besef. Ik was het beu om altijd en overal André Hazes te zijn. Fuck it, ik stop ermee. Ik kies voor mezelf” (lees: ging helemaal naar de kloten).

Voor André Hazes: Crossroads moesten wat de de zanger betreft alle maskers af. Hij hoopt dat Nederland hem nog een keer in de armen sluit. Of dat nou vijf afleveringen bezienswaardig blijft, dat is nog even afwachten. We zien de twintiger toch ook in de weer met eitwitshakes en smoothies. En eerlijk is eerlijk, veel kijkers – ook deze – wil hem waarschijnlijk toch vooral horen over zijn gebruik en het feit dat Hazes het toen prima vond als hij niet meer wakker werd. Hij werd bij het zuipen en snuiven overigens getriggerd door een mailtje van de Zwarte Cross, dat hem met band onder invloed improviserend zag rocken. André Hazes werd gevraagd of hij dat rockgeweld ook op het populaire festival wilde laten horen. Er gebeurde wat met de artiest. ‘s Middags had hij geen noot kunnen raken, vol bier en coke ging het ‘s avonds wél…

documentaire Andre Hazes
Foto: Set Vexy Productions

Vader had een mooiere boer

Niet dat de Zwarte Cross voor zijn gebruik verantwoordelijk moet worden gehouden natuurlijk, verre van. André Hazes leek in alles te willen laten zien dat hij niet als zijn vader is, maar het tegenovergestelde gebeurde. Met één verschil: „Mijn vader dronk bier tot hij omviel. Ik gebruikte coke om juist niet om te vallen.” Maar hij realiseerde zich ook: „Als ik een boer laat, dan zeggen mensen ‘dat is een goeie boer, maar de boer van je vader was mooier’.”

Een man van uitersten zien we in André Hazes: Crossroads. Dat is best ongemakkelijk om naar te kijken, maar je doet en wilt het toch. De droom van de zanger? Een eigen bar, „een soort restaurant / Hardrockcafé”. Oh jee. Daarmee denk je gelijk: deze Crossroads zal de laatste niet zijn in zijn leven. Iets wat hem overigens totaal niet is gegund.

Aantal blikken: 3 uit 5 (op basis van aflevering 1).

Blik Buis illustratie
Illustratie: Metro

Heleen van Royen en Johan Derksen bekvechten bij Vandaag Inside: ‘Je lult uit je nek’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.