Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 13 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Kijkers ontroerd door Restaurant Misverstand, mét comeback Johnny de Mol

Talpa en Johnny de Mol winden er geen doekjes om: een week nadat de aangifte tegen hem werd geseponeerd, is hij alweer terug op de buis. In Restaurant Misverstand biedt hij een luisterend oor aan dementerenden, de ziekte waaraan zijn oma is overleden.

De ex-verloofde van De Mol, Shima Kaes, deed eind 2020 aangifte van mishandeling en poging tot doodslag. Nadat daarbovenop ook nog een anonieme melding kwam, legde De Mol tijdelijk zijn werkzaamheden neer. Na het seponeren van de aangifte liet zowel Talpa als de Mol weten dat hij zijn werk weer zou oppakken, en gisteravond was het dus zover.

Restaurant Misverstand: acht mensen met jongdementie in een restaurant

In Restaurant Misverstand draaien acht relatief jonge mensen met dementie mee in een restaurant, onder toeziend oog van chef-kok Ron Blaauw. Door hun diagnose kunnen ze hun vroegere werk niet meer uitvoeren, terwijl ze wel nog graag actief in de samenleving willen meedoen.

Restaurant Misverstand is een programma met een lach en een traan. Een van de deelnemers is de 58-jarige Marianne. Als haar aan het begin van de aflevering wordt gevraagd hoe oud ze is, moet ze het antwoord schuldig blijven. Ook iets op haar papier schrijven lukt haar niet meer. Ze werkte jarenlang als schoonmaakster bij ouderen met dementie in een zorginstelling, totdat haar collega’s haar aanspraken. „Je bent nu al voor de derde keer datzelfde vloertje aan het dweilen, Marianne. Schoner wordt hij niet.”

In de aflevering vertelt ze huilend aan De Mol wat ze het moeilijkste vindt aan haar ziekte: dat ze soms niet goed uit haar woorden komt. „En toch vind ik dat je het verdomd goed doet allemaal”, drukt De Mol haar op het hart. „Het is gewoon vervelend”, vindt Marianne. „Dan zeg ik: laat maar joh.” De Mol adviseert haar om te proberen het een beetje los te laten. „Als je een keer niet op een woordje komt. En als je wel even de ‘p’ erin hebt, dan mag dat ook. We gaan het hier zo leuk mogelijk voor je proberen te maken”, zegt hij liefdevol. Marianne: „Dat gaat wel goed komen”. Hierna geven de twee elkaar een dikke knuffel.

Aflevering roert kijkers tot tranen: ‘Mooiste programma op de tv’

Op het gebied van kijkcijfers stelde Restaurant Misverstand enigszins teleur. Wat blijkt: mensen keken massaal naar de Het Perfecte Plaatje, waarin de genezen Linda Hakeboom emotioneel vertelde over haar ziekte en kijkers zowel met haar openheid als haar werk imponeerde. Maar de mensen die hun televisie wél hadden afgesteld op Restaurant Misverstand hadden daar geen spijt van. Verschillende kijkers hielden het niet droog en spreken hun lof uit voor het programma, dat zelfs een Televizier-Ring zou verdienen. „Wat een mooi programma. Marianne wil je toch zo adopteren?”, schrijft iemand. Een ander: „Echt, het mooiste programma op de Nederlandse televisie. Mensen met dementie mee laten doen. Lach en traan. Zo integer gemaakt.” Ook de comeback van de De Mol kan kijkers bekoren. „Een prachtig programma met de juiste presentator.”

https://twitter.com/Staledonder/status/1580281640726630401?s=20&t=eABlQIum31pe7hmXCyrJ4Q

Je kunt de nieuwste aflevering van Restaurant Misverstand hieronder terugkijken of via KIJK.

Shell wilde dat aardbevingen in Groningen weer ‘geaccepteerd’ zouden worden

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.