Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 13 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

Jochem Myjer over de periode na zijn tumoroperatie: ‘Ik ben nu gelukkiger dan daarvoor’

Als kleine jongen wist cabaretier Jochem Myjer al hoe hij mensen aan het lachen kon maken. Zo stond zijn publiek bij een vioolconcert niet te klappen, maar vooral heel hard te lachen. Die humor voelde voor Jochem als zijn reddingsboei, vertelt hij in een interview met Coen Verbraak in tv-programma Over Leven. „Ik was een raar ventje op school. Ik werd ook wel gepest.”

Ook vertelt de cabaretier dat hij soms in elkaar geslagen werd. „Dan zat ik op mijn fiets en zeiden ze: stoppen jij. Dan kreeg ik gewoon een tik op mijn gezicht.” In zijn jeugd voelde Myjer weinig aansluiting bij de rest van zijn klasgenoten. „Ik was echt anders. In de pauzes ging ik vaak langs de IJssel lopen in mijn eentje.” Maar een gevoel van eenzaamheid? Dat kent de cabaretier niet. „Ik ben al 25 jaar op tour, waarvan ik drie dagen per week in hotels slaap in mijn eentje. Ik hou van de eenzaamheid.”

Jochem Myjer over zijn tumoroperatie

Maar als er in 2011 een tumor in zijn ruggenmerg wordt ontdekt, krijgt Jochem Myjer de schrik van zijn leven. Na een risicovolle operatie van 13 uur zijn de tumoren grotendeels verwijderd, maar het veranderde zijn leven voorgoed. De druktemaker heeft na zijn ziekte maar weinig energie. „Het lijkt net een slecht sprookje”, vertelt de cabaretier er lachend over. „Ik ben één van de drukste mensen van Nederland en dan onderga ik een operatie waardoor ik een energieprobleem krijg. Daar heb ik heel lang over gedaan om het te accepteren. Ik denk dat mijn energielevel nu 50 procent is van wat het daarvoor was.”

Toch heeft de moeilijke periode hem ook veel opgeleverd. „Het is een enorme les. Ik hoefde nooit over mijn energie na te denken, maar nu wel. Ik leef veel bewuster. Als je maar één ding per dag kan doen, ben je veel meer aan het genieten van dat éne ding. Iets wat ik vaak doe, is dat ik in mijn eentje de natuur in ga. Dan pak ik een rugzak en ben ik vier dagen weg. Daar voel ik me even niet gehandicapt.’

‘Je hoeft echt geen marathon te lopen om gelukkig te zijn’

Soms heeft Jochem Myjer nog wel heimwee naar zijn oude zelf, maar over het algemeen is hij gelukkiger dan daarvoor. De documentairebeelden uit 2019 over zijn honderdste voorstelling in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam bevestigen dat alleen maar. „Het was totaal niet in evenwicht. Toen ik die documentaire keek, dacht ik: wat ben je nou aan het doen man? Je bent alles kapot aan het maken. Daarna heb ik besloten om alles anders te doen. Dat heb ik ook gedaan. Ik ben minder gaan spelen en minder fysiek.”

Een honderdste voorstelling spelen in Carré gaf Myjer zeker een kick, maar toen hij ging reflecteren, kwam de cabaretier op een interessante conclusie. „Ik vroeg me af: is het nou daadwerkelijk gaver dan de eerste keer dat ik in Theater Pepijn stond in Den Haag? Het antwoord daarop is: nee.” Als hij het geluk van een goede show vergelijkt met het wegbrengen van zijn kinderen op zaterdag naar voetbal, ziet hij ook daar weinig verschil in. „Er zit geen gradatie in geluk. Ik probeer het steeds dichter bij huis te zoeken. Zo ga ik nu niet vier dagen naar Noorwegen wandelen, maar gewoon naar de Veluwe. Dat is hartstikke mooi. Ik haal steeds mijn geluk steeds meer uit de simpele dingen. Je hoeft echt geen marathon te lopen om gelukkig te zijn: één keer hardlopen is ook leuk.”

Bekijk het interview van Jochem Myjer met Coen Verbraak terug op NPO.

Maarten van Rossem: ‘De nieuwe transgenderwet is modieuze onzin’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.