Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 15 sep 2022
Leestijd: 4 minuten

Johan Derksen fileert Dilan Yeşilgöz: ‘Schaam me kapot dat ik VVD stemde’

Een nieuwe dag, een nieuwe discussie in Vandaag Inside. Kreeg columniste Angela de Jong er eergisteren nog stevig van langs, gisteravond was het de beurt aan de veelbesproken justitieminister Dilan Yeşilgöz.

Yeşilgöz sprak zich eerder deze week hardop uit tegen wokisme en complotdenkers. Nu heeft Johan Derksen er zelf ook een handje van om uit te halen naar woke en complotdenkers, dus wat dat betreft kunnen de twee de hand schudden.

Johan Derksen stemt geen VVD meer

Waar het dan wel om gaat? Derksen heeft op de VVD gestemd en steekt niet onder stoelen of banken en dat hij daar spijt van heeft. „Realiseer je je wel dat René en ik op de VVD hebben gestemd en dat we ontzettend teleurgesteld zijn in de houding van de VVD?”, begint Derksen zijn relaas. „Ik ben ondertussen weer een zwevende kiezer, ik weet niet waar ik naartoe moet. Mijn evangelie wordt het meest nog verteld bij JA21, maar ik weet niet of ik bij dat clubje wil horen. Ik heb namelijk ooit de fout gemaakt om op Baudet te stemmen en daar word ik nog weleens zwetend wakker van, zoals je begrijpt. De VVD is erin geslaagd om alle beloftes aan de VVD-leden niet waar te maken en volledig de oren te laten hangen naar D66. Een flink asielprogramma werd er afgekondigd, daar is niets van terechtgekomen. Dan komen die mensen en dan worden ze aan hun lot overgelaten. Je schaamt je toch kapot dat je op de VVD hebt gestemd.” 

Yeşilgöz is van mening dat niet al deze punten kloppen. „Maar als een VVD-stemmer dit tegen mij zegt, dan vind ik het gepaster om het aan te horen en te zeggen: dit trek ik me aan. Het is aan mij en mijn collega’s om dat vertrouwen weer terug te winnen.”

‘Het loopt volledig uit de hand’

Derksen roept uit dat er „hele andere dingen zijn afgesproken dan dat er gebeurd is”. Over het asielbeleid: „Kijk, leg eens uit. Er komt dit jaar een stad als Venlo bij. We hebben geen scholen voor ze, er is politie te weinig, er zijn geen huizen, er zijn geen banen voor die mensen. Het is één grote chaos en er komt weer een stad als Venlo bij. Volgend jaar komt er een stad als Leeuwarden bij. Het loopt volledig uit de hand. Als je zegt: ‘Nederland is vol’, dan is dat asociaal. Dan krijg je van die ultrarechtse teksten. Maar we mogen ons er best zorgen over maken, je moet geen oogkleppen op hebben.”

„Ik ben het er helemaal mee eens”, zegt Yeşilgöz. „Alleen al vanuit de basis: wil je veilige plekken kunnen bieden voor mensen die echt vluchten voor oorlog en vervolging, zoals mijn ouders dat deden, dan moet je asielbeleid voeren dat gericht is op het beheersbaar maken van die instroom. En ook mensen sneller terugsturen die hier niets te zoeken hebben of geen vluchteling waren. Dus ik vind helemaal niet dat dat iets is dat je niet zou mogen zeggen, sterker nog: ik ben daar heel erg voor.”

Dilan Yeşilgöz neemt het voor Mark Rutte op

„Wat is er nu wel goed gegaan met Rutte?”, vuurt Derksen nog op Yeşilgöz af. Net als Onno Hoes (die in WNL op Zondag zei dat Rutte het „uitstekend doet“), neemt Yeşilgöz het voor haar partijgenoot op. „We zijn twaalf jaar de grootste. We hebben twaalf jaar de premier. Dat betekent dat je verantwoordelijkheid pakt, dat dingen ook fout gaan. Twaalf jaar geleden was er een economische crisis. Die zijn we ontzettend goed doorgekomen”, stelt ze. „We zijn een hele boel flinke tegenslagen als land doorgekomen. Zelfs corona, hoe heftig dat ook was, waar we ook best wel tegenover elkaar belandden. Als je je verantwoordelijkheid pakt, doe je ook moeilijke dingen en maak je fouten waar je eerlijk over moet zijn. Ik ben natuurlijk niet totaal objectief, dat snap ik, maar om Rutte nou de schuld te geven van alles dat fout gaat, en alles dat goed gaat, daar heeft hij dan niets mee te maken.” Dat is volgens haar dus in ieder geval niet de manier om over de premier te denken.

Bekijk de aflevering hier terug, of via deze link:

4 op de 10 zorgmedewerkers denken erover zorg te verlaten: ‘Extreme werkdruk’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.