Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 16 sep 2022
Leestijd: 5 minuten

Emma overwon vliegangst, maar overleed op tragische wijze: ‘Ik heb je meisje niet kunnen redden’

Break Free vertelt de verhalen van jonge Nederlanders die het avontuur opzoeken en nooit meer thuiskomen door een tragisch ongeluk of een andere noodlottige oorzaak. De nabestaanden komen uitgebreid aan het woord over hun liefde voor het slachtoffer en reizen af naar de plek waar het misging. De aflevering van deze week staat in het teken van Emma (23), die in Bolivia overleed aan hoogteziekte.

Het seizoen trapte af met het verhaal van de vrolijke en charmante Charmayne, die in Vietnam overleed door een extreem hoge waarde koolmonoxide in een hostel. De aflevering daarna stond de judoka Kim centraal, die om het leven kwam bij een gasexplosie in Mexico. En vorige week hoorden we het verhaal van Dion, die naar Amerika verhuisde en plots omkwam door een aanrijding met een auto. Zijn familie bleef met vraagtekens achter. 

Emma stapt vliegtuig in ondanks angsten

Emma was „een ontzettend lieve, kwetsbare, maar vooral lompe en geweldige meid”, vertelt haar vriendin Madelon aan het begin van de aflevering. In september 2019 vertrekt Emma samen met vriend Koen naar Peru en Bolivia voor haar eerste grote reis. Spannend, want ze heeft vliegangst. Ook loopt ze liever met een grote boog om pleinen vol drukte (en duiven) heen. Net als haar moeder, die zich ook liever niet op te drukke plekken bevindt. „Het grote verschil is dat ik niet ging, en zij wel.”

Emma stapt in het vliegtuig en overwint haar grootste angst. „Als ik een keer wat van de wereld wil zien, dan moet ik dat vliegtuig in”, zegt ze daarover tegen Koen. Hij is haar grote liefde. „Hij was superlief voor Emma, hij was knettergek op Emma en Emma op hem. Hij is gewoon de ideale schoonzoon”, vertelt moeder Ilona. Het stel heeft een fantastische tijd in de Zuid-Amerikaanse landen. Tot de dertiende dag, waarop het misgaat.

Koen en Bert reizen naar Bolivia voor Break Free

Vriend Koen en vader Bert reizen samen af naar Bolivia, waar Emma overleed. Niet alleen om stil te staan bij wat er is gebeurd, maar ook om Emma’s reis af te maken. Koen hoopt van zijn schuldgevoel af te komen. Dat hij worstelt met schuldgevoelens, wordt meerdere keren duidelijk tijdens de aflevering. „Het schuldgevoel komt het hardste naar boven als je andere dierbaren van haar pijn ziet hebben”, zegt hij bijvoorbeeld. En: „Wat als we die signalen wel herkend hadden? Wat als ik nog beter had gereanimeerd? Heel veel wat-alsjes.”

„Ik ben blij dat ik hier met je ben, jongen”, zegt Bert tegen Koen als ze in het Zuid-Amerikaanse land zijn. De twee omhelzen elkaar innig. „Ik hoop dat ze in ieder geval trots meekijkt“, zegt Koen. Uiteindelijk komen ze aan in La Paz, een stad op vier kilometer hoogte. Dit is waar Emma overleed. „Het bleef eigenlijk bij een beetje rondlopen, en ergens wat drinken”, vertelt Koen aan Bert over hun tijd in de stad. „Veel meer energie zat er ook niet in bij Emma. ’s Avonds hebben we wat gegeten en daarna vroeg naar bed. Vandaag een stapje achteruit en morgen weer twee vooruit. Gewoon kalm aan doen, het is nog steeds hoog.” „Een verstandig besluit”, vindt Bert.

Moeder Ilona heeft die dag contact met Emma. Ze vertelt haar dat ze zich niet zo lekker voelt, maar dat ze zuurstof hebben gekregen in het hotel. „Is allemaal heel normaal hoor, mam”, stelt ze haar gerust. Emma vindt het vooral vervelend dat ze Koen beperkt.

‘Ontzettend raar om hier te zijn’

Als Koen weer voor het hotel staat, zegt hij: „Ontzettend raar om hier te zijn.” Koen neemt Bert mee naar de kamer waar hij en Emma sliepen. Bert houdt het niet droog en Koen slaat een arm om hem heen. „Het was een uurtje of zes ‘s ochtends en ik werd wakker van stuiptrekkingen. Ze schokte en haar ogen waren naar boven gedraaid. Dus ik kon geen oogcontact maken. Toen heb ik haar ademhaling geluisterd en die was er niet. En toen ben ik haar op bed gaan reanimeren.”

Een ambulance neemt Emma mee naar het ziekenhuis, waar Koen naar Ilona belt. Stiefvader Frank vertelt dat hij meteen aan zijn vrouw ziet dat het goed mis is. Ilona: „En dan heeft hij het over reanimeren. Ik kan het allemaal niet verwerken: waar heeft hij over?” Aan de telefoon horen ze een mannenstem in het ziekenhuis tegen Koen zeggen: „Sorry, we kunnen niks meer doen.” Frank trapt een deur in elkaar, Emma’s halfzusje Sarah rent naar buiten, Ilona zakt in elkaar. Ilona: „En dan staat alles stil.” Hartverscheurend zijn ook de woorden die Koen tegen Bert uitspreekt: „Ik heb je meisje niet kunnen redden.”

Verhaal van Emma in Break Free

In de hotelkamer zegt Bert: „Ik ben echt trots op je, kerel. Je had in deze ellende niets anders kunnen doen. Je hebt gedaan wat je moest doen.” Koen, snikkend: „Ik had nog zoveel meer willen doen.” Het stel keek de bewuste avond naar de serie Peaky Blinders. „Ze viel tijdens de aflevering tegen mij aan in slaap. Daardoor weet ik ook niet meer wat haar laatste woorden zijn geweest. Dat vind ik vreselijk.” „Maar je was in ieder geval bij haar”, zegt Bert. „Dat was ook heel veel waard.”

In het ziekenhuis wordt vastgesteld dat Emma is overleden aan hoogteziekte. Een ophoping van het vocht in de hersenen of longen, die in zeldzame gevallen tot de dood leidt. Artsen vertellen Koen dat hij niets had kunnen doen. Bert vliegt meteen naar Bolivia, om Koen bij te staan en Emma op te halen. „Je kind dat overlijdt, het is de omgekeerde wereld.”

Volgende week is de vijfde en laatste aflevering van Break Free te zien rond 20.55 uur op NPO 3. Je kunt de aflevering van gisteravond terugkijken op NPO Start

Sarita Lorena vertelt zwaar verhaal in Beste Zangers en dat maakt diepe indruk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.