Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 16 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Rij voor Queen Elizabeth 8 kilometer lang: ’11 uur wachten is het waard’

Elf uur wachten terwijl je 8 kilometer moet overbruggen om de kist van Queen Elizabeth te zien. Talloze Britten hebben wat over voor een laatste koninklijke glimp.

De rij voor Westminster Hall in Londen, waar de kist van de op 8 september overleden Britse koningin Elizabeth staat, is ook vandaag weer kilometerslang. De wachttijd liep in de vroege ochtend op tot zeker 11 uur. Ook de hele afgelopen nacht bleef de belangstelling groot. Groot-Brittannië lijkt stil te staan op weg naar de begrafenis van maandag. Operaties in ziekenhuizen worden zelfs uitgesteld en andere begrafenissen geannuleerd, schreef Metro gisteren al.

Nachtelijke lange rij voor Elizabeth

De rij langs de rivier de Theems was om middernacht (!) bijna 8 kilometer lang, maar werd gedurende de nacht korter. Tegen 06.30 uur was de rij iets meer dan 5 kilometer lang en rond 8.00 uur was deze opgelopen tot ruim 7 kilometer. Schiphol is er niets bij, zou je haast gekscherend zeggen.

De verwachting is dat mogelijk tot wel 750.000 mensen in Westminster Hall afscheid gaan nemen van de overleden vorstin die 70 jaar lang op de troon zat. Belangstellenden kunnen tot maandag 6.30 uur langs de kist van Elizabeth lopen. Diezelfde ochtend vindt de staatsbegrafenis plaats.

De Britse autoriteiten zetten meer dan duizend vrijwilligers, stewards en politieagenten in om de rij in goede banen te leiden. Daarom gaan veel profvoetbalwedstrijden in Londen niet door, zoals gisteren Arsenal – PSV.

Rouwende Britten mogen in Westminster Hall niet stilstaan. Bovendien gelden strenge veiligheidsmaatregelen, die door de regering worden omschreven als vergelijkbaar met die van een luchthaven. Nieuwsprogramma Goedemorgen Nederland van WNL had er vanmorgen mooie beelden van.

Hoe komt die enorme belangstelling?

De Britse ambassadeur in Nederland Joanna Roper schoof gisteravond aan in talkshow Op1 om de massale opkomst en grote belangstelling voor de begrafenis van Elizabeth te verklaren. „Het is erg emotioneel om iedereen naar binnen te zien gaan”, zei een huilend Brits meisje voor een tv-camera in beelden die Op1 liet zien. „Je kunt alle liefde voelen die iedereen voor haar heeft.” „Het was fantastisch, ik had het niet willen missen”, zegt een andere dame. „Het was het elf uur wachten absoluut waard.”

Joanna Roper heeft zoiets in haar land nog nooit gezien. „We maken een historisch moment mee. We zien de emotie, de liefde van de mensen in de UK.” Toch had ze de enorme rij Queen Elizabeth wel verwacht: „Zij heeft 70 jaar lang op de troon gezeten. Nu is er een periode van nationale rouw. Elizabeth heeft mensen overal ter wereld geraakt. Mensen geven hun condoleance, ook in Den Haag.”

Geen kassabliepjes vanwege Elizabeth

Talkshowgastheer Sven Kockelmann: „Ik hoorde dat zelfs de kassabliepjes in de supermarkten zijn gestopt.” Roper daarop: „Wij uiten ons op verschillende manieren. Er liggen bloemen, mensen kunnen condoleren op ambassades. En de dag van de begrafenis is een vrije dag in het Verenigd Koninkrijk.” Op de bliepjes zelf ging de ambassadeur in haar antwoord niet in.

„Mensen vinden Elizabeths gevoel voor plicht belangrijk”, voegde Roper nog wel toe. Maar ook haar gevoel voor humor. „Ik heb Elizabeth verschillende keren ontmoet. We herinneren ons allemaal nog haar ontmoeting met James Bond tijdens de Olympische Spelen (Londen 2012, red.). En haar ontmoeting met beertje Paddington eerder dit jaar. Haar humor en haar manier om mensen zich speciaal te laten voelen, is heel sterk.”

De lange rijen zullen op weg naar de begrafenis van maandag vermoedelijk nog langer worden of tenminste net zo lang blijven als dat ze nu zijn.

Maarten van Rossem: ‘Dood koningin Elizabeth roept allerlei kletsverhalen en huilpartijen op’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.