Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 28 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Pieter Omtzigt is vertrouwen regering in toeslagenaffaire kwijt: ‘Zoek mensen voor onderzoek’

Peter Pannekoek introduceerde afgelopen week de term staatsontvoeringen omtrent de toeslagenaffaire. Gisteravond schoof Pieter Omtzigt aan bij Humberto om zijn zorgen uit te spreken over de kwestie. Hij is het vertrouwen in de regering kwijt en wil zelf mensen verzamelen om aan een onderzoek te werken. Kijkers loven zijn optreden.

Premier Mark Rutte beloofde in het kader van de toeslagenaffaire een onderzoek. 1115 kinderen werden de afgelopen tijd, onterecht, uit huis geplaatst. Metro interviewde gedupeerde Cilla over de impact van uithuisplaatsing op een gezin. In Dit was het Nieuws afgelopen donderdag noemde Peter Pannekoek het handelen van de overheid in de toeslagenaffaire ‘staatsontvoeringen’, omdat er het afgelopen half jaar nog een enkel kind terugging naar zijn of haar oorspronkelijke gezin.

https://twitter.com/Mevr_vanWijk/status/1508178365303435271

Pieter Omtzigt over toeslagenaffaire bij Humberto

Politicus Pieter Omtzigt is de man die zich in de Tweede Kamer hard maakt voor de toeslagenaffaire. Hij kaart bij Humberto aan hoe schrijnend de situatie is. Volgens hem werden veel meer kinderen dan de genoemde 1115 gedwongen uit huis geplaatst. „Als de regering nou één ding in de afgelopen zes maanden had kunnen doen, is het uitzoeken om hoeveel kinderen het ging. Die kinderen een naam en gezicht geven. En beginnen aan het herstel van de banden tussen die ouders en die kinderen”, vertelt Omtzigt aan tafel.

Omtzigt noemt de cijfers over de uithuisplaatsingen een „foutje” van het CBS, waarvan de regering niet wilde dat dit naar buiten kwam. Ook haalt hij uit naar Rutte, die volgens hem loze beloftes doet. „Het systeem heeft niet gewerkt.” Het ontbreekt volgens Omtzigt aan onafhankelijk onderzoek. De toezichthouders die eerder faalden, volgens Omtzigt, moeten nu de boel herstellen. Onder het mom van een ‘slager die zijn eigen vlees keurt’.

Geen vertrouwen in regering

Daarna legt de politicus uit dat hij geen vertrouwen meer heeft in de regering. „Ik sta op het punt mensen te gaan zoeken om zelf onderzoek te doen.” Hij is gefrustreerd over het feit dat geen enkel kind is geholpen. „Wij zullen als samenleving deze kinderen zelf gaan helpen. Want deze regering gaat het niet doen.” De politicus pleit voor een meldpunt voor de gedupeerde ouders. Hij hoopte dat de onthullingen over de toeslagenaffaire tot actie van de regering zouden leiden. „Maar er lijkt niemand verantwoordelijkheid te nemen.”

Presentator Humberto Tan kaart uiteindelijk aan dat het niet om geld gaat, maar om de levens van kinderen. „Dit gaat over de essentie van je rechtsstaat. Is je rechtstaat er voor de burger of niet?”, reageert Omtzigt. Waarop Tan antwoordt: „Het antwoord op dat dossier is: ‘Nee’.” Maar volgens Omtzigt gaat het niet alleen om dit dossier. „Ga een keer naar Groningen“, sluit hij af.

Wil je de hele uitzending van Humberto terugkijken? De aflevering van gisteravond vind je hier

Na The Voice stort Tim Hofman zich op toeslagenaffaire: ‘We willen namen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.