Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 25 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Peter Pannekoek haalt uit naar Rutte in Dit was het nieuws: ‘Staatsontvoeringen’

Tijdens de toeslagenaffaire zijn er veel kinderen ten onrechte uit huis geplaatst. Je zou denken dat wanneer bleek dat hun ouders géén fraudeurs zijn, de kinderen weer naar huis mochten. Maar dat blijkt niet zo te gaan. In het programma Dit was het nieuws haalde cabaretier Peter Pannekoek daarom gisteren uit naar premier Mark Rutte.

Zo noemt Pannekoek het „mindblowing” dat deze „staatsontvoeringen” niet worden opgelost door het kabinet-Rutte IV. Het gaat om 1115 kinderen die dus niet meer bij hun ouders wonen.

„Als er morgen één kind wordt ontvoerd, staat het land in lichterlaaie”, foeterde Pannekoek. „En van de (minimaal) 1115 toeslagenkinderen is er nog niet eentje terug. Er zit een team op, er wordt hard aan gewerkt, zegt men dan. Stel, er zit een team van vijftig man. Dan moet het die mensen toch wel lukken om per week één kind terug te geven?”

Metro sprak met iemand die de toeslagenaffaire van dichtbij meemaakte. Haar zoon stond aan de rand van uithuisplaatsing: „Geld kan het trauma niet helen.”

Peter Pannekoek haalt uit naar Rutte in Dit was het nieuws

De cabaretier kaart in Dit was het nieuws nog maar eens extra aan hoe ernstig de situatie is, want bij het kabinet lijkt het niet door te dringen. „Die kinderen zien al jaren hun ouders niet meer.” In oktober gaf Rutte al aan dat hij deze situatie „zeer ernstig” vond, maar inmiddels zijn we maanden verder en is er nog niks gebeurd. Pannekoek: „Het is niet alsof die ouders zeggen: ‘Ik heb deze week geen tijd, laat dat kind nog maar even zitten’. Wat is dit voor waanzin?”

Op sociale media zijn kijkers het roerend met Pannekoek eens, maar er is ook verbazing. Verbazing dat ze hier nu pas achterkomen en dat dit zo lang onder de radar is gebleven. „Dus ik kom er nu pas achter dat van de 1115 uit huis geplaatste kinderen er nog geen één is herenigd is met hun ouders? Zes maanden nadat het nieuws naar buiten is gekomen. Waanzin echt. Rutte, spreek je ambtenaren aan en stop deze staatsontvoering.”

Veel andere kijkers noemen het eveneens „bizar”, „waanzin”, en vinden dat Pannekoek in Dit was het nieuws de spijker op z’n kop slaat.

https://twitter.com/OttomanEmp1907/status/1507129601511858183

‘Staatsontvoeringen’

Eerder deze week was daar weer Kamerlid Pieter Omtzigt, die zich sowieso al enorm inzet voor de toeslagenaffaire. Hij constateerde eerder deze week, op basis van een brief van het kabinet, dat geen van de kinderen dus zijn teruggegeven aan de ouders. En dat na zes maanden. Want in oktober was Rutte hier dus al van op de hoogte, toen noemde hij het „zeer ernstig”. Ook zei hij dat de onterechte uithuisplaatsingen van de kinderen „zeer ernstig moet worden bekeken”. Hij beloofde de Kamer „snel te laten weten hoe we ermee verdergaan” en beklemtoonde het hele dossier van de kindertoeslagenaffaire „verschrikkelijk” te vinden.

Tussen 2015 en 2020 werden volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zeker 1115 kinderen van slachtoffers uit de toeslagenaffaire ondergebracht bij een pleeggezin of in een instelling. De Belastingdienst merkte hun ouders ten onrechte aan als fraudeur en bracht ze met terugvorderingen en boetes in financiële problemen. Veel ouders raakten ook psychisch in de knel.

Wil je Dit was het nieuws terugkijken? Dat kan hier.

Wat is goedkoper: benzine tanken of je elektrische auto opladen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.