Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 23 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Doei coronamaatregelen: publiek weer welkom bij Dodenherdenking en viering 5 mei

Nu we verlost zijn van praktisch alle coronamaatregelen, kunnen ook 4 en 5 mei weer op ‘normale’ manier doorgaan. Er is dus weer publiek welkom bij zowel Dodenherdenking als de viering op 5 mei. De afgelopen paar keer zagen we vooral een lege Dam tijdens Dodenherdenking.

Vanaf dit jaar is iedereen weer welkom bij de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam. Koning Willem-Alexander en koningin Máxima zullen dit jaar dus heel wat meer mensen om zich heen hebben. Vorig jaar sprak André van Duin op de Dam, en hij maakte flink wat indruk. „Mijn vader zei, je wil het niet weten, jongen”, zei hij toen.

Dit jaar kruipt burgemeester Femke Halsema achter de microfoon op 4 mei. Presentator en historicus Hans Goedkoop zorgt voor de 4 mei-lezing in De Nieuwe Kerk. Overal in het land hebben op 4 mei herdenkingen plaats met om 20.00 uur twee minuten stilte. Bij de bijna 4000 oorlogsmonumenten in Nederland kunnen mensen bloemen leggen. Ze kunnen ook digitaal bloemen bestellen via 4en5mei.nl. De digitale bloemen zijn bedacht toen er geen herdenkingen georganiseerd mochten worden vanwege de coronacrisis.

Publiek weer welkom bij Dodenherdenking en 5 mei

Het landelijke thema voor 4 en 5 mei is dit jaar ‘vrijheid in verbondenheid’. Daarmee wil het comité benadrukken dat „onze vrijheid nadrukkelijk verbonden is met de vrijheid van een ander. De oorlog in Oekraïne toont hoe kwetsbaar vrijheid is en sterkt het Nationaal Comité in zijn opdracht oorlogsslachtoffers te herdenken en het belang van vrijheid, democratie en rechtsstaat uit te dragen”, aldus een woordvoerder.

Noord-Brabant is de gastprovincie voor Bevrijdingsdag. Songfestivalwinnaar Duncan Laurence haalt om middernacht het bevrijdingsvuur op in Wageningen en brengt dat naar Den Bosch. In Wageningen keert op 5 mei het bevrijdingsdefilé terug.

Het aansteken van het bevrijdingsvuur is het startsein voor veertien bevrijdingsfestivals in het land. In Oss houdt drager van de Militaire Willems-Orde Gijs Tuinman de 5 meilezing. Bevrijdingsdag eindigt met het traditionele concert op de Amstel voor Koninklijk Theater Carré. Onder meer Anita Meyer, Merijn van Haren en Fresku treden op. Daarnaast zijn onderdelen van de landelijke vieringen op televisie te zien.

Kijkers vinden Hans Knoop ‘held van de dag’ in Ongehoord Nederland

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Doei coronamaatregelen: publiek weer welkom bij Dodenherdenking en viering 5 mei
Sluiten