Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 8 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

ZWART en ON! treden toe tot NPO, Slob plaatst wel ‘een kanttekening’

De kogel is door de kerk: Ongehoord Nederland!, kortweg ON!, en ZWART komen op televisie. Ze voldoen aan de wettelijke eisen om te mogen toetreden en krijgen de status ‘aspirant-omroep’. De omroepen krijgen vanaf 2022 zendtijd.

Dat heeft demissionair minister Arie Slob (Media) vandaag bekendgemaakt. De twee omroepen mogen de komende vijf jaar programma’s maken voor de NPO. De omroepen HUMAN, WNL en PowNed krijgen daarnaast een vaste plek in het bestel, maar moeten wel samengaan met bestaande omroepen.

ZWART en Omroep Nederland plek in omroepbestel

De omroepen ZWART en ON! voldoen aan alle regels en eisen, zegt Slob. De Raad voor Cultuur, het Commissariaat voor de Media en de NPO hebben positieve adviezen uitgebracht. Omroep Bersama, gericht op Indische Nederlanders, haalde het niet. Die omroep had te weinig leden.

https://twitter.com/OmroepON/status/1413153201205907466

Taak- en aspirant-omroepen

Volgens de wet zijn er verschillende soorten omroepen. De NOS en NTR zijn taakomroepen en hebben een vaste rol bij de NPO. ZWART en ON! worden aspirant-omroepen, net zoals de HUMAN, WNL en PowNed dat de afgelopen jaren waren.

Die laatste drie worden straks volwaardige omroepen met een erkenning, net zoals de VPRO, KRO-NCRV, de EO, AVROTROS, Omroep MAX en BNNVARA. Daarvan mogen er maximaal zes zijn in Nederland. Dat betekent dat ze zich moesten aansluiten bij een van de bestaande omroepen. HUMAN voegt zich bij de VPRO, WNL bij Omroep Max en PowNed bij AVROTROS.

Twijfels over onafhankelijke journalistiek bij NPO

Slob merkt wel op dat er „kanttekeningen” waren bij de adviezen om ON! en ZWART toe te laten tot het bestel. Die hebben te maken met twijfels of de beide aspiranten wel dezelfde ideeën hebben over onafhankelijke journalistiek als de NPO. Het gaat dan vooral om de manier waarop ON! de onafhankelijkheid van de NOS in twijfel trekt.

Er kwam ook kritiek op Akwasi, die betrokken is bij ZWART. Hij zette een EO-journalist onder druk omdat hij boos was over de manier waarop hij werd geïnterviewd. Houden de omroepen zich niet aan de regels, dan verliezen ze mogelijk hun recht om uit te zenden. Het onafhankelijke Commissariaat ziet hier op toe.

Valse informatie

Bij de toelating van omroepen wordt vooral gekeken of ze aan de eisen voldoen rond ledenaantallen. Inhoudelijke of kwalitatieve criteria spelen nog nauwelijks een rol, merkt Slob op. Hij zou dat graag anders zien, maar hoe dat precies geregeld moet worden, weet de minister nog niet. Volgens Slob moet de overheid terughoudend zijn in het beoordelen van de berichtgeving van de omroepen omdat die onafhankelijk zijn. Het is vooral aan de wetenschap en de journalistiek zelf om verspreiding van valse informatie tegen te gaan, benadrukte de demissionair minister.

Omroep ZWART neemt afstand van ‘EO-incident’ Akwasi

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.