Commerciële redactie
Commerciële redactie Gesponsord 23 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Ga je voor een sim only-abonnement? Op deze vijf dingen moet je letten

Tegenwoordig wordt een mobiele telefoon door providers standaard verkocht met een sim only-abonnement. Het klassieke abonnement waarin het aflossen van het toestel en het verbruik van mobiele data en belminuten gecombineerd werden, bestaat niet meer. Het maakt voor de consument duidelijk waar deze voor betaalt. Daarbij wordt een toestel-lening tegenwoordig geregistreerd bij het BKR, wanneer de waarde van deze lening boven de 250 euro ligt.

Een sim only-abonnement valt ook te combineren met een los toestel. De keuze voor een los toestel in plaats van een toestel-lening is interessant, wanneer je de komende periode een hypotheek verwacht af te sluiten. Een lening die bij het BKR geregistreerd staat heeft een negatief effect op je maximale hypotheek. Telefoons worden vandaag de dag zonder simlock verkocht. Waarop moet je letten bij het afsluiten van een sim only-abonnement? In dit artikel lees je er meer over.

Let hierop als je een sim only-abonnement neemt

Tip 1: start een inventarisatie van je huidige verbruik

Verschillende providers bieden je de mogelijkheid een sim only-abonnement zelf samen te stellen. Kies hoeveel belminuten je maandelijks verwacht te verbruiken, hoeveel sms’jes je verstuurt en hoeveel mobiele data je nodig hebt om films te streamen of het laatste nieuws te volgen. Om het sim only-abonnement goed aan te laten sluiten bij jouw verbruik, is het in kaart brengen van je huidige verbruik een goede eerste stap. Zoek je verbruik op in de app van je huidige provider.

Tip 2: combineer je mobiele abonnement met televisie en vast internet

Je profiteert van korting op de prijs van een sim only-abonnement, wanneer je deze combineert met vast internet en televisie in huis. Onder meer KPN biedt je een aantrekkelijk geprijsd alles-in-1 pakket aan. Ook een combinatie van Vodafone en Ziggo levert je korting op de prijs van het abonnement op.

Het is voordeliger om voor een abonnement met een looptijd van twee jaar te kiezen, dan voor een abonnement met een looptijd van een jaar. Vaak biedt de provider je een korting aan bovenop de korting die je al ontvangt bij de keuze voor een alles-in-1 pakket.

Tip 3: providers zonder eigen netwerk voordeliger

Providers die geen eigen netwerk hebben bieden doorgaans een lagere prijs voor hun sim only-abonnement dan een partij als Vodafone of KPN. Naast deze providers heeft ook T-Mobile een eigen netwerk in Nederland. Voorbeelden van providers zonder eigen netwerk zijn Simpel, Youfone en bijvoorbeeld Lebara. Een verschil zit hierbij ook in de service die ze bieden. Bij KPN, Vodafone en T-Mobile loop je een fysieke winkel in bij vragen; bij providers zonder eigen netwerk bereik je ze alleen digitaal. Niet iedereen vindt dat even prettig.

Tip 4: snelheid beperken of extra betalen bij overschrijding abonnement

Kijk bij het vergelijken van sim only-abonnementen goed naar de voorwaarden van providers. De ene provider verlaagt de snelheid van het mobiele internet aanzienlijk, wanneer je de limiet van je abonnement overschrijdt. Bij andere providers blijft de snelheid hetzelfde en betaal je voor iedere megabyte aan mobiele data die je extra verbruikt. Het kan de telefoonrekening al snel fors doen laten oplopen.
In samenwerking met Sim Only