Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 11 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Eva Jinek en kijkers tot tranen geroerd door gezin dat Oekraïense vluchtelingen opvangt: ‘Bijzonder’

Arjan en Maaike Warmerdam uit Hillegom besloten een Oekraïense moeder, zoon en opa op te halen bij de Poolse grens. Aan tafel bij Eva Jinek vertellen ze over hun reis en ontmoeting met deze vluchtelingen. Kijkers zijn ontroerd door hun nobele daad. Ook presentatrice Jinek zelf houdt het niet droog.

De spanningen tussen Rusland en Oekraïne zorgen voor een gigantische vluchtelingenstroom aan Oekraïners. Sommige Nederlanders schieten te hulp, net als Maaike en Arjan. Hun verhaal werd opgepikt door internationale media als SkyNews en CNN. Dinsdag schreef het NRC over hun hartverwarmende daad.

https://twitter.com/bordspelletje/status/1502060126575935495

Maaike en Arjan Warmerdam vangen Oekraïense vluchtelingen op

Het stel uit Hillegom wilde iets doen voor de vluchtelingen. Na toestemming van hun twee dochters, die veertien en zeventien zijn, was het voor Arjan en Maaike duidelijk. „Ik kon niet stilzitten, we gaan”, dacht Arjan. Het koppel realiseerde dat het zou kunnen zijn dat de vluchtelingen een jaar bij hen moeten verblijven. „Daar moet je van uitgaan. Je gaat met z’n allen dat avontuur aan”, vertelt de Hillegomse vader.

Na een lange rit trof het Nederlandse stel chaos aan bij de Poolse grens. Wel „georganiseerde chaos”, noemt Maaike het. „Alsof je een evenement organiseert.” Presentatrice Jinek vraagt zich af hoe je kiest wie je meeneemt. Het stel besloot dat ze graag een Engelssprekend gezin in huis wilden halen. Dit om de communicatie met hen en hun kinderen behapbaar te maken. Bemand met een bord waarop stond: „We hebben twee kinderen, Nederland, moeder en twee kinderen, lang verblijf”, zochten ze hun weg tussen de menigte. De tekst geschreven in het Engels, zodat Engelssprekende vluchtelingen het zouden oppikken.

Opa van gezin ontbrak

Maaike moest tegen sommige vluchtelingen ook „nee” zeggen. Zij hadden te veel kinderen en die kon het stel uit Hillegom niet vervoeren. Internationale media zagen het Nederlandse stel en gingen met hen in gesprek. De Oekraïense moeder Carina en haar 13-jarige zoon Sascha gaven eerder een interview aan het Britse Sky News. De journalisten koppelden uiteindelijk de Nederlanders en Oekraïners aan elkaar. „Heel bijzonder”, zegt Arjan.

Moeder Carina en haar zoon moesten hun opa Igor achterlaten in Lviv, omdat op de trein alleen moeders en kinderen mochten. Ze verloren opa uit het oog en dat liet het Oekraïense gezin twijfelen om mee te gaan naar Hillegom. Maar Arjan beloofde dat hij, zodra er contact is, opa zou gaan halen.

Verhaal ontroert kijkers en Eva Jinek

Tijdens hun terugrit belde opa ineens terug. Het was hem gelukt om over de grens te komen. Arjan plaatst dan een bericht op Facebook, of iemand opa kan ophalen uit Oekraïne. Een Groningse goeddoener besloot hem vanuit Krakau mee te nemen. Het Oekraïense gezin werd herenigd. Volgens het Hillegomse stel gaat het goed met Carina en haar gezin. Carina kookt voor het Nederlandse gezin Oekraïense gerechten en zoon Sascha voetbalt bij de lokale voetbalclub.

https://twitter.com/jeldau/status/1502035875118600192?s=21

Vandaag rijdt Arjan opnieuw naar het Oostblok. Waarom? „De beste vriendin van Carina”, gaat hij halen. Zangeres Shirma Rouse sluit het gesprek aan tafel af. „Jullie zijn echt bijzonder, echt bijzonder”, waarna luidt applaus volgt. Presentatrice Jinek is duidelijk geëmotioneerd door het verhaal. Ook op social media klinkt veel lof voor het koppel uit Hillegom. Kijkers blijken geraakt door de daad van Arjan en Maaike en niet iedereen hield het gisteravond droog.

https://twitter.com/timoellee/status/1502036339574947843?s=21

https://twitter.com/daffie15/status/1502035783758221317?s=21

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Wil je de hele uitzending van Jinek bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier. 

Haatzaaien mag niet op Facebook, maar nu wél als het tegen Russische bezetters is

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Eva Jinek en kijkers tot tranen geroerd door gezin dat Oekraïense vluchtelingen opvangt: ‘Bijzonder’
Sluiten