Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Binnenland 10 mrt 2022
Leestijd: 1 minuut

Oekraïense vluchtelingen moeten makkelijker aan het werk kunnen in Nederland, vindt het kabinet

Het kabinet hoopt het volgende week eens te worden over stappen om het voor Oekraïense vluchtelingen makkelijker te maken om in Nederland aan het werk te gaan. Mogelijk worden regels versoepeld rond de werkvergunning die werkgevers moeten vragen voor het aannemen van buitenlandse werknemers.

In antwoorden op Kamervragen schrijft minister Karien van Gennip van Sociale Zaken ‘snel ruimhartige toegang tot de arbeidsmarkt te regelen’. De bewindsvrouw kijkt momenteel ‘op welke manier dit het eenvoudigst geregeld kan worden’.

‘Lichter vergunningsregime’

Ze wijst erop dat sommige Europese landen, anders dan Nederland, geen tewerkstellingsvergunning eisen, of ‘een lichter vergunningsregime’ hanteren, zonder arbeidsmarkttoets. Die toets houdt in dat een bedrijf eerst naar geschikte werknemers moet zoeken in landen binnen de Europese Economische Ruimte (de EU en Liechtenstein, Noorwegen en IJsland).

Hoe de regels voor het aannemen van Oekraïense werknemers er straks precies uit gaan zien, is nog onduidelijk. Volgende week komen betrokken ministers opnieuw bijeen voor crisisbraad. Het kabinet hoopt dan al stappen te nemen richting mogelijke versoepeling van de regels.

Oekraïense vluchtelingen welkom op arbeidsmarkt

Van Gennip benadrukt in een reactie dat Oekraïense vluchtelingen ‘een heel heftige en verdrietige tijd’ doormaken. „Laten we hen eerst rust gunnen en de kans geven zich hier veilig en welkom te voelen. Voor de periode daarna gaan we regelen dat zij die dat willen en kunnen hier ook aan het werk kunnen. Ik denk dat zij dan echt welkom zijn op onze arbeidsmarkt.” Die arbeidsmarkt kampt overigens met grote tekorten.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Oekraïense minister: ‘Geen resultaat bij gesprek met Rusland’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Oekraïense vluchtelingen moeten makkelijker aan het werk kunnen in Nederland, vindt het kabinet
Sluiten