Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 11 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Haatzaaien mag niet op Facebook, maar nu wél als het tegen Russische bezetters is

Wie haat verspreidt of anderen aanzet tot haat op Facebook of Instagram, wordt door een van die sociale media geblokkeerd. Tenzij het gaat om haat richting bijvoorbeeld Russische militairen in Oekraïne. Om dat toe te staan hebben de twee platformen nu hun regels versoepeld.

In enkele landen zijn gebruikers nu toegestaan om bijvoorbeeld „dood aan de Russische bezetters” te plaatsen.

‘Gewelddadige uitlatingen worden nu toegestaan’

Als gevolg van de Russische invasie in Oekraïne heeft het bedrijf achter Facebook en Instagram, Meta Platforms, de regels aangepast. Dat schrijft met bedrijf in een verklaring. „Politieke uitingen die normaal in strijd zijn met onze regels, zoals gewelddadige uitlatingen, worden nu toegestaan.”

Blijkbaar nemen de platformen ook geen maatregelen tegen mensen die oproepen tot de dood van de Russische president Vladimir Poetin of zijn Belarussische ambtsgenoot Aleksandr Loekasjenko. Dat blijkt uit een interne mail die is ingezien door persbureau Reuters.

Haatzaaien tegen Rusland op Facebook

Voor zover bekend gelden deze versoepelde regels alleen in Oost-Europese landen en Rusland. In Nederland kun je dus nog beter niet van zulke berichten plaatsen, als je niet geblokkeerd wil worden.

En alhoewel mensen in Oost-Europa dus mogen oproepen tot de dood van de Russische of Belarussische president, mag dat niet als een doodsbedreiging „geloofwaardig” is. Een bedreiging kan als zodanig gezien worden als iemand een locatie of methode noemt, bijvoorbeeld. Haatzaaien tegen Russische burgers is echter niet toegestaan. Het mag alleen als het militairen of regeringsleiders betreft.

De Russische ambassade in de Verenigde Staten reageerde woedend op de aankondiging van Meta en riep de autoriteiten op maatregelen te nemen tegen „de extremistische activiteiten” van het bedrijf. Rusland blokkeerde vorige week al de toegang tot sociale media als Facebook en Twitter, nadat Facebook bekend had gemaakt Russische media tegen te houden in Europese landen. Andere bedrijven boycotten Rusland overigens ook, zoals Heineken en IKEA.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Verstappen niet blij met serie over Formule 1: ‘Na seizoen 1 al verpest’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Haatzaaien mag niet op Facebook, maar nu wél als het tegen Russische bezetters is
Sluiten