Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 30 mrt 2022
Leestijd: 5 minuten

Dionne Slagter over De Verraders: ‘Ik was continu misselijk van de stress’

De Verraders is vrijdag terug en daar hebben de talloze fans maar wat veel zin in. Zo ook bij Metro, want we kunnen het concept wel waarderen. Deze week een drieluik op weg naar de start met verraders en getrouwen. Deelneemster Dionne Slagter trapt af.

De Verraders sloeg vorig voorjaar aan, met voor RTL 4 schitterende kijkcijfers. De lockdown inclusief avondklok hielp daarbij een handje mee. Mensen hadden tijd om te kijken, maar zagen ook iets wat we nog niet eerder hadden gezien. In het najaar volgde nog een extra Videoland-seizoen.

Hoe zit De Verraders ook alweer in elkaar?

Ken je De Verraders niet? Een groep bekende Nederlanders bewoont maximaal negen dagen lang een Limburgs kasteel. Enkele deelnemers zijn verraders, die elke nacht een getrouwe ‘vermoorden’. De getrouwen proberen aan een ronde tafel dagelijks de verraders te ontmaskeren. Steeds wordt iemand weggestemd, maar dat kan (per ongeluk) ook een eigen getrouwe zijn. De inzit na een web van leugens, intriges, psychologisch gekonkel en verdachtmakingen uiteindelijk: een kilo of veertig aan zilver.

Dionne Slagter riep gelijk ‘ja’ tegen De Verraders

Metro woonde deze week de Verraders-persdag bij in kasteel Woerden (wat de geboorteplaats van Dionne Slagter is). Daar waren ook tien fans aanwezig, die het tv-spel voor het vertonen van de eerste uitzending mochten spelen. Twee waren verraders, waar bij één speelster, helaas voor haar, direct wordt verbannen. Of zoiets met Dionne Slagter gebeurt of dat zij een verrader is, verklappen we natuurlijk niet. Maar de YouTube-ster schoof wel even bij Metro aan.

Je was ooit al in Expeditie Robinson te zien, maar pakt niet elke tv-klus aan. Maar als je over De Verraders wordt gebeld, wat gebeurde er toen in je hoofd?

Dionne Slagter: „Ik dacht alleen maar ‘wat fantastisch’, want ik ben fan van het programma. Zelf maak ik met mijn broer Hendrik een podcast over moorden, Moordcast. De Verraders is op mijn lijf geschreven. Thuis op de bank doen we veel van dit soort spelletjes over verraad en liegen, dat heet The Faker. Je moet dan goede antwoorden geven, maar eentje is de leugenaar. En er bestaat een online spel, Among Us, dat ik in coronatijd met anderen heel veel heb gespeeld.”

Al ruzie met je vrienden gehad bij de spellen?

„Laat ik zeggen dat het er soms hard aan toe ging, haha. Maar zelf word ik sowieso heel fanatiek van dat soort spelletjes. Zoals weerwolven, dat vind ik zo intrigerend om te doen… Ja, ik ben een spelletjesfanaat.”

De Verraders RTL 4 deelnemers
Alle deelnemers van De Verraders 2022. Foto: William Rutten

Hoe fanatiek ook, hoe vond je De Verraders uiteindelijk om te spelen?

„Een rollercoaster. Ik ben serieus continu misselijk geweest. Misselijk van de stress. Slapen ging nog wel, maar niet zoals thuis. Ik vond het superspannend, maar wel op een goeie manier. Het was niet zo dat ik alleen maar helemaal bekneld in mezelf zat ofzo. Maar jeetje, wat een mindfuck is De Verraders. Je kunt werkelijk niemand vertrouwen.”

Was het veel moeilijker dan die spellen die thuis speelt?

„Véél moeilijker, want De Verraders doe je als een soort levend Stratego. Het spel komt echt tot leven, je doet het in real life en dat 24/7. Een spelletje thuis duurt een uurtje of een avond en dan ga je naar bed en ben je het weer vergeten. Dit gáát maar door.”

Wat maakt het succes van De Verraders voor jou?

„Als kijker weet je hoe het zit en wie de verraders zijn, die overigens wel af kunnen vallen. Maar dat pakt juist heel goed uit. De kijkers zien hoe iedereen gek wordt van elkaar. Diezelfde kijkers kiezen volgens mij allemaal een kant thuis, die zijn voor de verraders of voor de getrouwen. Zelf was ik thuis voor buis voor de getrouwen en dan dacht ik ‘kom op, pak ze!’ Het is gewoon fascinerend wat er met alle deelnemers gebeurt. Vanaf de eerste ronde tafel (dan wordt er telkens iemand weggestemd, red.) kijkt iedereen elkaar scheef aan.”

Dit idee begon ooit met Big Brother: stop mensen in een huis en kijk wat er gebeurt. Maar de mindfuck in De Verraders is veel groter hè?

„Ja nogal, want in Big Brother ben je gewoon jezelf. In De Verraders neem je direct een rol aan. Je bent constant op je woorden aan het letten, zo van ‘oh, zeg ik dingen wel goed’. En moet je iets tegen een bepaalde persoon wel zeggen? In je hoofd zit continu een tactiek.”

Gaat jouw eerder genoemde Moordcast over nog onopgeloste moorden of leg je bekende of minder bekende moordzaken gewoon aan je luisteraars uit?

„Beide, ook onopgeloste mysteries komen aan bod. Het gaat echter meer over theorieën. Wat ik het interessante aan moordzaken vind, is het ongrijpbare. Je kunt, of ik althans, kan me niet voorstellen ooit in zo’n situatie terecht te komen. Dat je iemand zoiets aan doet, of dat het in jouw eigen kringen gebeurt. Het zijn allemaal dingen waarbij ik denk ‘dat bestaat toch niet?’ en dan proberen we er in de podcast toch bij te komen. Onopgeloste zaken daar duiken we het vaakst in. Daar kun je eindeloos over discussiëren en theorieën verzinnen. Die dingen blijven in mijn brein zitten.”

Morgen in deel 2: Stefano Keizers. Vrijdag in deel 3: Stella Bergsma. Vorig jaar sprak Metro Ellen Hoog en Holly Mae Brood.

De Verraders is vanaf vrijdag wekelijks om 20.00 uur op RTL 4 te zien. Ook kun je kijken op Videoland.

Erica en Maxime reageren op commotie rond Chateau Bijstand en ‘achterlaten’ baby

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dionne Slagter over De Verraders: ‘Ik was continu misselijk van de stress’
Sluiten