Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 31 mrt 2022
Leestijd: 6 minuten

Stefano Keizers rekent in De Verraders af met ‘lief jongetje’ uit Expeditie Robinson

De Verraders is morgen terug met niemand minder dan… Stefano Keizers. De cabaretier (en tegenwoordig ook ‘tv-persoonlijkheid’) is een van de achttien bekende Nederlanders die strijden voor 40 kilo zilver (en eeuwige roem).

Veel fans van De Verraders hebben maar wat zin in een nieuw seizoen. Zo ook bij Metro. We zagen de eerste aflevering die morgen te zien is, al. Met fans, sponsors, andere media, alle deelnemers 2022 en presentator Tijl Beckand. Hij was trots op de bijeenkomst in kasteel Woerden: „De Verraders is nu ook in België aangeslagen. Opnames in Noorwegen zijn gestart en daarna volgen Australië, Frankrijk, Amerika en Groot-Brittannië.” Het succesprogramma is nu aan veertien landen verkocht. Beckand, gespeeld treurig: „Ik ben voor niet één editie gevraagd. Niet één.”

Deze week een drieluik op weg naar de start met verraders en getrouwen. Deelnemer Stefano Keizers is de tweede na Dionne Slagter.

Hoe zit De Verraders ook alweer in elkaar?

Ken je De Verraders niet? Een groep bekende Nederlanders bewoont maximaal tien dagen lang een Limburgs kasteel. Enkele deelnemers zijn verraders, die elke nacht een getrouwe ‘vermoorden’. De getrouwen proberen aan een ronde tafel dagelijks de verraders te ontmaskeren. Steeds wordt iemand weggestemd, maar dat kan (per ongeluk) ook een eigen getrouwe zijn. De inzet na een web vol leugens, intriges, psychologisch gekonkel en verdachtmakingen uiteindelijk: die genoemde kilo of veertig aan zilver.

Metro woonde deze week de Verraders-persdag dus bij en hoorde meteen een fanatieke Stefano Keizers. „Ik zou er een moord voor doen om een verrader te zijn”, zei hij vooruitlopend op het programma. Of hij het ook is? Voor ons een vraag… Hoe dan ook: dat was nog eens andere taal dan die poeslieve kandidaat die vorig jaar de andere kandidaten van Expeditie Robinson alles gunde. En zich daarom – in Kroatië – liet wegstemmen.

In de vorige Expeditie Robinson leerde de tv-kijker je kennen als de meest vredelievende man die zelfs zijn plek voor anderen opgaf. Was De Verraders dan niet enorm moeilijk voor je?

Stefano Keizers: „Dat eerste is waar. Ik ben dit gaan doen omdat ik inderdaad dacht dat het programma moeilijk voor me zou zijn. Maar ook omdat heel veel mensen tegen me zeiden van zie je wel, jij kunt niet aan dit soort spelletjes meedoen. Je bent een veel te aardig mens. Zo voelde ik me in Expeditie Robinson eerlijk gezegd ook. Toen ik uit Kroatië terugkeerde, merkte ik zelfs dat mensen teleurgesteld waren. Er zijn er bij die door Expeditie Robinson denken dat ik een 100 procent lief en ook onzeker jongetje ben. Ik denk dat dat een kant van mij is, maar ik heb meerdere kanten. Dus ik dacht dat De Verraders misschien wel een goede omgeving zou zijn, om dat eens te laten zien.”

Stefano Keizers wilde aardigheid loslaten

Je wilde zelfs een moord plegen om een verrader te mogen zijn, riep je vooraf?

„Jawel, maar ook omdat De Verraders een spel is dat je wel een beetje in je eentje moet spelen. Welke rol je ook hebt. In Expeditie Robinson moet je samen survivalen en vorm je echt een onderdeel van een groep. Ik was nieuwsgierig of ik die aardigheid een beetje los kan laten op het moment dat ik voor mezelf speel.”

Een van de andere deelnemers zegt in het begin van De Verraders ‘dat Stefano Keizers niet kan liegen’. Zat die persoon op voorhand redelijk goed?

„Ik denk dat als ik lieg je dat best wel aan mij merkt. Ik heb er moeite mee om anderen te kwetsen of pijn te doen. Waar ik echter wel goed in ben is een andere werkelijkheid creëren. Zolang ik iets geloof, kan ik zeggen wat ik wil. Maar ik moet er dus wel in geloven.”

Had je verder een tactiek?

„Je hebt geen enkel idee welke kant De Verraders op gaat. Dat zijn duizenden kanten en dus ook duizenden mogelijke tactieken. Ik denk dat uiteindelijk juist mijn eerlijkheid en dat ik niet probeer mezelf aan te passen omdat het op televisie is, in mijn voordeel kunnen werken.”

‘Probeer maar eens nee te zeggen tegen De Verraders’

Je roept in de eerste aflevering ‘daar bén ik weer’ tegen Tijl Beckand. Dan gaat het om het feit dat je best vaak op tv bent?

Stefano Keizers: „Ja, haha. Maar ik zie het als enorme luxes in mijn leven om aan zulke grote spectaculaire avonturen mee te mogen doen. Aan de ene kant snap ik dat sommige mensen misschien denken dat ik wel heel erg vaak op televisie ben en zich afvragen of ik aandacht tekort kom (met een grijns: „Misschien is dat laatste ook wel zo”). Aan de andere kant: het is waar dat ik aan veel verschillende programma’s heb meegedaan. Toch probeer ik altijd streng te kiezen. Ik kies alleen uitdagingen waar ik zelf heel erg blij van word. Probeer maar eens ‘nee’ te zeggen als iets als De Verraders langskomt. Dan kun je achter de geraniums gaan zitten of aan een ongelooflijk superheftig avontuur meedoen. Dan is mijn keuze snel gemaakt.”

En door corona kon je veel tijd maken?

„Absoluut. Corona heeft me veel meer de televisie in getrokken.”

‘Zou je nou niet gewoon een keertje normaal doen?’

Zei je gelijk ‘ja’ toen de producent van De Verraders belde?

„Mijn hart ging gelijk sneller kloppen, geef ik toe. Ik heb het eerste seizoen van De Verraders gezien en vond het een te gek spel. Toen heb ik tegen mezelf gezegd: als dit ooit nog eens belt, dan wil ik er wel aan meedoen. Tegelijkertijd dacht ik dat ik ongetwijfeld weer aan een theatertour bezig zou zijn. Maar goed, het kon opeens wel. Dus ik ging ervoor. Het moeilijkste was om het thuisfront te overtuigen van het feit dat De Verraders – wéér een reality-programma – een goed idee was. De reactie thuis was eh… ‘Zou je nou niet gewoon een keertje normaal doen?’ Maar weet je, volgens mij lag ik eind september uit Expeditie Robinson. Inmiddels is het april, dus het moet prima kunnen. Als je er goed over nadenkt, ben ik de afgelopen maanden niet of nauwelijks op televisie geweest. En toch hebben mensen het gevoel dat ze me overal zien. Blijkbaar ga ik tussen de oren zitten.”

In deel 3 lees je: Stella Bergsma. In deel 1 sprak Dionne Slagter over De Verraders.

De Verraders is vanaf morgen elke vrijdag om 20.00 uur op RTL 4 te zien. Op Videoland kijken kan ook.

Dionne Slagter over De Verraders: ‘Ik was continu misselijk van de stress’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Stefano Keizers rekent in De Verraders af met ‘lief jongetje’ uit Expeditie Robinson
Sluiten