Isabella van den Berg
Isabella van den Berg Televisie 21 mrt 2022
Leestijd: 3 minuten

Tweede aflevering Chateau Bijstand weer vol obstakels: ‘Ik vind het een hoop geld’

Vanavond zijn ze weer op de buis: de welbekende familie Meiland. In de tweede aflevering van Chateau Bijstand zie je de 3-koppige formatie, bestaande uit Martien, Erica en dochter Maxime. In het programma verruilen zij, met natuurlijk Claire, baby Vivé en de twee honden, hun luxe woning voor een doorsnee huurhuis. Hoe ze dat vergaat, zie je wekelijks in Chateau Bijstand. En ook vanavond staan er weer allerlei obstakels op de familie te wachten.

De komst van Chateau Bijstand zorgde voor de nodige reuring op het internet. Zo ging Twitter vorige week los op de eerste aflevering van Chateau Bijstand, waarbij de familie moet leven op bijstandsniveau. Martien Meiland zei nog dat mensen die kritiek hadden, maar ‘eerst moeten kijken’.

Tweede aflevering Chateau Bijstand

In de tweede aflevering richt de familie Meiland hun nieuwe onderkomen verder in, en gaan ze op zoek naar tweedehands meubilair op internet. Erica stelt voor om op een bed te bieden, maar eerst moet gemeld worden dat Martien naar knoflook stinkt: „Heb jij gisteren weer knoflook gegeten? Je ruikt heel erg naar knoflook.” Martien reageert aangedaan: „Oh, wat errrrug”, zegt hij terwijl hij een kauwgommetje pakt.

Dan kan er geboden worden op het bed, een tientje wordt ervoor gevraagd. Martien heeft kennelijk geen ervaring met biedingen plaatsen, want hij wil tien euro overbieden. „Ze vragen een tientje, dan kun je acht, negen of tien euro bieden”, zegt Erica verbaasd tegen Martien. „Ik vind een tientje wel heel weinig”, reageert Martien. Het ijzeren bed is, net als veel andere aangeboden bedden, niet voorzien van een telefoonnummer van de verkoper. „Nou, wat doen die mensen toch raar.” Gelukkig is het bed op te halen in Noordwijk, waar de familie Meiland tijdens Chateau Bijstand woont.

Aandacht voor armoede

Met Chateau Bijstand probeert de reality-familie aandacht te vragen voor Nederlanders die onder de armoedegrens leven. Via het programma zetten de Meilandjes zich in voor Stichting Babyspullen om de effecten van armoede op baby’s en jonge kinderen te verminderen. In de aflevering van vanavond zet Maxime de stichting nog eens extra in het zonnetje: „Wij supporten natuurlijk de hele maand Stichting Babyspullen, en ik heb zoveel over, want die meid (baby Vivé, red.) groeit als kool. Ik heb al een hele doos verzameld met kleding, eigenlijk voor de derde baby, die er misschien ooit komt, maar zij hebben het slechter dan ik. Dus ik geef het liever weg.”

‘Ik vind het een hoop geld’

Ook is er geshopt, zodat de familie hun woning kan poetsen. Martien en Maxime laten hun aankopen trots aan Erica zien: „Luister nou effe allemaal naar wat we gekocht hebben”, zegt Maxime en een tas vol spullen verschijnt. „Twee emmertjes, hoe duur denk je?”, vraagt Maxime aan Erica. „Eén euro?” Niet helemaal. Volgens Martien kosten de emmers één euro en vijftig cent. „Dat vind ik duur voor twee emmertjes. Serieus”, hoor je Erica zeggen. Verder heeft de familie chloor, doekjes en allesreiniger ingeslagen. Dan is het raden geblazen voor Erica over het totaalbedrag van de boodschappen. „Ik denk dertien euro.” Het eindbedrag lag vijfenvijftig cent hoger dan Erica’s inschatting. „Ik vind het een hoop geld”, zegt Erica nadat ze uitgebreid applaus van haar familie heeft gekregen.

Meilandjes in het nieuws

Vorige week haalde de familie nog het nieuws. Dit keer omdat de vrouw des huizes, Erica Renkema, beter bekend als Erica Meiland, is verkozen in de gemeenteraad van Noordwijk tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen. Ze heeft met 305 voorkeursstemmen genoeg om een zetel te krijgen. Minder leuk voor de familie is dat hun oude huishoudster Nadège Coffinet ernstig ziek is.

Chateau Bijstand is elke maandag om 20.30 uur te zien op SBS6.

Verontwaardigde reacties op Angela de Jong over Piet Paulusma: ‘Was zijn eigen keus, Angela’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.