Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 21 mrt 2022
Leestijd: 2 minuten

Koning gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen

Veel Nederlanders stellen hun huis open voor Oekraïense vluchtelingen. Nu heeft ook de koning besloten een steentje bij te dragen. De vluchtelingen komen dan niet bij het koninklijke gezin zelf in huis, maar in bijvoorbeeld vertrekken die behoren tot het koninklijk domein.

Dat melden bronnen rond het koninklijk huis aan dhe politieke redactie van het RTL Nieuws. Volgens de Telegraaf heeft de koning ruimte beschikbaar op kasteel Het Oude Loo bij Apeldoorn. Het zou gaan om plek voor meer dan tien mensen, aldus de krant.

Koning gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen

Inmiddels zijn bijna 3,5 miljoen mensen Oekraïne ontvlucht. Een deel van hen krijgt dus een tijdelijk onderkomen ‘bij’ de koning. Hij is niet de enige royal die dat doet. Ook de Belgische koning Filip en zijn vrouw koningin Mathilde zijn dat van plan, bleek vorige week.

Drie gezinnen zullen worden ondergebracht in appartementen van de Koninklijke Schenking, de organisatie die staatseigendom ter beschikking stelt aan de koninklijke familie.

Vrijdag meldden Britse media dat ook de Britse koninklijke familie kijkt naar het eventueel openstellen van gebouwen voor Oekraïense vluchtelingen. Prins Charles zou ruimtes op zijn landgoed Dumfries House in het Schotse Ayrshire, evenals locaties in zijn hertogdom Cornwall op het oog hebben.

Bruls: ‘Grote opgave opvang Oekraïners gaat nog komen’

Inmiddels hebben de 25 veiligheidsregio’s de opvang van de eerste 25.000 Oekraïners zo goed als rond. „Iedereen is enthousiast aan de slag gegaan. Dat aantal gaat lukken”, zegt de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls vandaag. „Daarnaast verblijven nog veel mensen bij particulieren waarvan wij de precieze aantallen niet kennen.”

De regio’s moeten ieder nog eens 1000 opvangplekken regelen en dat lukt in de ene regio beter dan in de andere. Bruls heeft dan ook zorgen over de langere termijn. „De grote opgave gaat nog komen. We weten niet hoeveel mensen er gaan komen. Dat is de grootste uitdaging”, zegt de burgemeester van Nijmegen, bij een overleg van de burgemeesters van de veiligheidsregio’s vandaag.

Alle Metro-artikelen over de oorlog in Oekraïne lees je hier.

Tweede aflevering Chateau Bijstand weer vol obstakels: ‘Ik vind het een hoop geld’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Koning gaat Oekraïense vluchtelingen opvangen
Sluiten