Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 23 feb 2022
Leestijd: 3 minuten

Jinek-kijkers verdedigen Victoria Koblenko die Oekraïne-kwestie duidt, na commentaar op Twitter

Bijna alle talkshow bespraken gisteravond het conflict rondom Rusland en Oekraïne. Ook bij Jinek aan tafel was dit het geval. Actrice Victoria Koblenko, die van origine Oekraïense is, duidde de situatie in het Oostblok. Maar haar rol aan tafel kan rekenen op het nodige commentaar, maar ook op medestand.

Men vreest inmiddels voor een oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De Russische president Vladimir Poetin stuurde troepen richting Oekraïne, onder de noemer ‘vredesmissie’. Maar Westerse landen vrezen voor een invasie.  Minister van Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra legde aan tafel uit dat er een „potentiële nieuwe oorlog aan de randen van en Europa” op de loer ligt. Europa, Canada, het Verenigd Koninkrijk slaan de handen ineen en dreigen met sancties.

Victoria Koblenko duidt situatie Rusland en Oekraïne

Victoria Koblenko zit aan tafel om de situatie verder uit te leggen. Zij is geboren in Oekraïne, heeft daar veel vrienden en familie en ze werkte lange tijd in Rusland. Koblenko vertelt aan tafel dat ze eigenlijk de minister wilde onderbreken, maar dit niet deed. Waarom? „Ik heb het gevoel dat Poetin een manier heeft gevonden om oorlog en vrede mogelijk te maken tegelijkertijd. In plaats van oorlog of vrede. Voor de Oekraïners is de oorlog nooit opgehouden.”

Volgens Koblenko is de boel in het land sinds de annexatie van De Krim, in 2014, altijd onrustig gebleven. Het ontbreekt de actrice niet aan kennis over de situatie in Oekraïne. Ze somt afspraken, verdragen en politieke kwesties op. Ze is ook op kritisch op de rol van de Westerse landen. „Ik blijf het hypocriet vinden dat we met één hand gas blijven afnemen en de andere hand…” Waarna ze onderbroken wordt door correspondent Tim de Wit die uitlegt dat NAVO-militairen niet gaan „sterven voor Kiev”. Volgens haar zouden de Westerse landen meer moeten doen dan alleen sancties treffen.

Koblenko kritisch op Nederlandse rol

Ze blijft kritisch op het feit dat veel landen, ook Nederland, geld verdienen vanuit het conflictgebied, maar wel nu dreigen met sancties. Ook kaart ze aan dat vliegmaatschappij KLM momenteel niet meer naar Oekraïne vliegt, wat volgens haar het land isoleert. Waarna als tegengeluid MH17 aangekaart wordt. De actrice oppert om bijvoorbeeld de vluchten naar Moskou niet te annuleren of Russische vliegtuigen geen toegang te geven tot Britse software. De sancties mogen creatiever, wat haar betreft.

Commentaar van Jinek-kijkers, maar ook bijval

Hoewel Koblenko goed geïnformeerd lijkt, kan ze van sommige kijkers ook het nodige commentaar verwachten. „Een BN’er uit Oekraïne, tuurlijk” of „Victoria probeert intelligent over te komen, mislukt”, klinken sommige reacties. Waarbij die kijkers niet begrijpen waarom een actrice de situatie in Oekraïne duidt.

Overigens krijgen die kijkers online ook tegengas. De actrice studeerde namelijk Ruslandkunde (deze studie maakte ze niet af) en politicologie. Ook werkte ze in Rusland en maakte ze een documentaire over de Russische presidentsverkiezingen. Twitteraars schromen niet haar cv op te noemen en prijzen haar kennis over het onderwerp.

Evgeniy Levchenko bij Op1

Koblenko’s partner Evgeniy Levchenko, schoof gisteravond aan bij Op1 om daar de situatie in het Oostblok te duiden. Ook hij is van Oekraïense komaf.

Je vindt de hele uitzending van Jinek hier. De aflevering van Op1 vind je hier.

Premier Rutte wil sancties tegen Rusland, maar hij weet nog niet wat

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jinek-kijkers verdedigen Victoria Koblenko die Oekraïne-kwestie duidt, na commentaar op Twitter
Sluiten