Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 22 dec 2021
Leestijd: 2 minuten

Levenslang geëist tegen Russen en een Oekraïner in MH17-proces

Tegen de vier mannen die verdacht worden van het neerhalen van vlucht MH17 is vandaag in het justitieel complex bij Schiphol een levenslange gevangenisstraf geëist. Het gaat om drie Russen en een Oekraïner, die volgens het Openbaar Ministerie betrokken zijn bij de vliegramp op 17 juli 2014. Alle 298 inzittenden, onder wie veel Nederlanders, kwamen daarbij om het leven.

De verdachten zijn rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko. De mannen hebben volgens het OM een rol gespeeld in het binnenhalen of het wegbrengen van de Buk-raketinstallatie, waarmee het toestel van Malaysia Airlines volgens justitie is neergehaald.

Gepland en georganiseerd geweld

„Het allesvernietigende geweld kwam niet in een opwelling. Het is door de verdachten gepland en georganiseerd”, zei de officier van justitie. „Dat ze niet zelf op de knop hebben gedrukt, is juridisch niet relevant.”

De mannen zelf ontkennen iedere betrokkenheid. Geen van allen zijn verschenen in de rechtbank, Poelatov laat zich wel juridisch bijstaan.

Het is niet precies bekend waarom het vliegtuig, dat onderweg was van Schiphol naar de Maleisische hoofdstad Kuala Lumpur, werd neergehaald. Het meest waarschijnlijke scenario is dat de pro-Russische separatisten niet doorhadden dat het om een passagiersvlucht ging. Op dat moment was er een gewapend conflict gaande in Oost-Oekraïne.

Levens nabestaanden MH17 blijvend overschaduwd

De officier van justitie stond vandaag uitgebreid stil bij de „buitengewoon grote gevolgen” voor de nabestaanden van de vliegramp. „Hun levens worden blijvend overschaduwd. Er is voor de nabestaanden een leven voor en een leven na het neerhalen van MH17.” Hij sprak over het zware afscheid dat nabestaanden moesten nemen. „Stoffelijke overschotten van de slachtoffers en hun bezittingen hebben weken, misschien zelfs maanden, op de plek van de ramp gelegen. Van sommige slachtoffers zijn slechts onherkenbare delen teruggevonden, en soms zelfs helemaal niets.”

Zo zei een nabestaande in de rechtbank dat ze de slachtoffers van de vliegtuigramp ‘in haar nachtmerries hoorde schreeuwen’. Alle lichaamsdelen van haar kinderen waren zwaar verbrand. Alleen de stukjes van de blouse van een van hen leidde tot herkenning: „Tot het bittere eind waren het onze kinderen.”

Zoals nagenoeg iedere zittingsdag in dit megaproces, dat in maart 2020 begon, zijn er ook vandaag weer nabestaanden in de rechtbank aanwezig. Ook via de livestream wordt de zitting door velen gevolgd.

Eind oktober kwam aan het licht dat advocaten van de nabestaanden uit de ramp zouden worden geïntimideerd. Volgens onderzoek van RTL nieuws zouden er meer voorvallen zijn geweest, waarbij advocaten onder meer tot aan hun privéwoning zijn gevolgd.

Nabestaande MH17-ramp: ‘Ze weten dat wij weten dat ze liegen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Levenslang geëist tegen Russen en een Oekraïner in MH17-proces
Sluiten