Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 24 feb 2022

Expeditie Robinson All Stars: na eerste keer iets totaal anders aanpakken?

Expeditie Robinson gaat vandaag (al) weer los en de fans krijgen niet zomaar een editie. RTL 4 wist namelijk zestien succesvolle oud-deelnemers bij elkaar te krijgen om nóg een keer voor eeuwige roem te gaan. Expeditie Robinson All Stars, zo heet de nieuwe strijd tegen honger, de verveling, intriges, bontjes en de schitterende spellen. Een vooruitblik, deel 2.

Al, staat er in het intro, want het was namelijk eind december nog dat Robbert Rodenburg tot winnaar van Expeditie Robinson 2021 werd uitgeroepen. Metro sprak de dolgelukkige maar ook verbaasde ‘Expeditie-koning van Kroatië’ toen. Ook die keer traden een aantal oudgedienden tot het spel toe.

Oude bekenden in Expeditie Robinson

Dat gebeurt nu voor de tweede keer. Aan Expeditie Robinson All Stars doen echter alleen maar toppers van toen mee. Zestien mannen en vrouwen die het succes al eens hebben geproefd. Die eigenlijk, zeker de voormalig winnaars, vooral op hun ‘bek kunnen gaan’. Toch reisden zij af naar Zanzibar, een zonnig paradijs-eiland ten oosten van Afrika.

Metro spraak deze week tien van de deelnemers om te horen hoe zij tegen een tweede keer aankeken. Zagen zij, terugdenkend aan hun vorige keer, nog ergens tegenop? Heb zij iets heel anders aangepakt?

Meteen weer meedoen?

In de vooruitblik van gisten gingen zij in op het moment dat zij voor de tweede keer werden gevraagd. Riepen zij dolgelukkig meteen jááááá en werd er keihard gejuicht? Of moesten zij toch wel even diep nadenken over een tweede keer Expeditie Robinson? Deze aflevering vind je hier.

Op de beldag met de kandidaten waren zes Expeditie Robinson-strijders niet beschikbaar. Het gaat om Gregory Sedoc (finalist 2018), Hugo Kennis (winnaar 2019), Kay Nambiar (winnaar 2014), Mariana Verkerk (vijfde plaats 2019), Sebastiaan Labrie (halve finale 2010) en Thomas Dekker (finalist 2016). Maar in Zanzibar zijn zij er wel degelijk bij.

Iets voor Expeditie Robinson anders aangepakt?

• Bertie Steur, winnares 2016

Is boerin (landbouw), voormalig deelneemster ook van Boer Zoekt Vrouw en lid Provinciale Staten in Zeeland (PvZ, Partij voor Zeeland).

Expeditie Robinson Bertie
Boerin Bertie Steur. Foto: RTL

„Ik kon me van de vorige keer de enorme verveling goed herinneren. Lange tijd zat ik in m’n eentje of met nog één persoon op een eiland. Ik moest me erop instellen dat dat bij Expeditie Robinson All Stars heel anders zou worden. Meer mensen is meer kletsen. Misschien past dat niet helemaal bij deze Bertie, maar ik wist dat er nu minder verveling zou zijn. In 2016 vond ik in m’n eentje zitten niet erg hoor, maar ik moet ook toegeven dat de dagen wel erg lang duurden. Mijn aanpak veranderen, nee dat ging daarbij verder niet. Je weet dat er een keer een moment komt dat je je afvraagt ‘wat doe ik hier?’ Daar moet je je dan maar op instellen. Verder heeft Expeditie zoveel twists, dat je verder ergens op instellen bijna niet mogelijk is.”

• Edith Bosch, winnares 2013

Voormalig judoka (viervoudig deelneemster Olympische Spelen, won een keer zilver en twee keer brons). Heeft nu en eigen coaching- en opleidingsbureau.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_EDITH
Edith Bosch. Foto: RTL

„Ik had me er op ingesteld dat het tegen zou kunnen vallen. Omdat ik weet wat er zou komen. Als je niet wist wat er gaat gebeuren, dan ga je er helemaal blanco in. Nu had ik vooraf al gevoelens en beelden bij bepaalde dingen van Expeditie Robinson. Maar wat ik écht anders wilde doen: negen jaar geleden won ik, terwijl ik al mijn extra stemmen nog had. Ik had het spel eigenlijk helemaal niet gespeeld, het spel van de bontjes. De anderen lieten me er ook buiten, omdat ze wisten dat ze toch niet naar me toen hoefden te komen.”

„Vooraf had ik nu bedacht dat ik dat spel wel wilde gaan spelen en had ik er over nagedacht hoe je dat op een niet vieze manier kunt doen. Bontjes smeden kan ook op een liefdevolle manier. Expeditie Robinson All Stars zou tien keer harder worden, zag ik al. Het andere spel spelen moest ik dus maar niet gaan ontwijken, terwijl ik tegelijkertijd dichtbij mezelf wilde blijven.”

• Ferry Doedens, finalist 2014

Acteur en zanger.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_FERRY
Ferry Doedens. Foto: RTL

„Tijdens de voorbereiding heb ik de laatste drie weken voor vertrek wat meer gegeten dan de vorige keer. In 2014 was ik wel heel erg afgevallen. Ik denk dat ik er vier, vijf kilo bij gegeten heb. Die raak je tijdens Expeditie Robinson ook zo weer kwijt trouwens, als je weinig eten hebt. Verder viel het wel mee. Ik heb niet geprobeerd om heel goed vuur te kunnen maken, bijvoorbeeld. Of in bomen klimmen om kokosnoten te pakken. Ik ben zo iemand die denkt ‘als ik geen vuur kan maken, dan kan iemand anders het wel’. Het ging alleen maar om extra eten dus.”

• Niels Gomperts, vijfde plaats in 2017

Acteur (Penoza) en zzp’er in de bouw.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_NIELS
Niels Gomperts. Foto: RTL

„Jazéker. Tijdens mijn eerste deelname had ik de honger echt onderschat. Ik had me er zo op verkeken dat ik er best getraumatiseerd door was. Niet zo erg afvallen als toen, was daarom mijn hoofddoel. Ik moest deze Expeditie Robinson dus alles op alles zetten om genoeg eten te vinden. Wat er niet is, dat is er niet. Maar dan moet je een beetje out of the box denken. Vooraf heb ik dus veel filmpjes gekeken. Over hoe je vallen moet zetten, hoe je moet vissen, enzovoort.”

• Krystl (Krystl Pullens), finalist 2014

Zangeres.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_KRYSTL
Krystl. Foto: RTL

„Ehmm… ja, ik heb me wel beter op Expeditie Robinson voorbereid. Ik heb van tevoren wel een paar keer in de sportschool gezeten en begon zo wat sterker dan ik de vorige keer was. Verder bereidde ik me ook voor op vuur maken, touw knopen en ik heb veel op Google gekeken om te zien wat er op Zanzibar aan eten te vinden is. Ja, wat ik anders deed was dus de voorbereiding. Die was beter dan in 2014.”

• Jan Bronninkreef, winnaar 2018

Veehouder.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_JAN
Jan Bronninkreef. Foto: RTL

„Neuh… Ik had gewoon het idee van ik stap er weer in. Net als de vorige keer open minded en goed kijken waar m’n kansen liggen. Elke Expeditie Robinson is toch weer anders. De omstandigheden, de mensen, de proeven… Dat moet je gaandeweg gewoon bekijken. En daar dan op inspelen. Het enige wat ik nu vooraf wist, is dat alle andere kandidaten oud-winnaars, finalisten en halve finalisten waren. Allemaal mensen die al eens een hele Expeditie hebben uitgezeten. Ik bereidde me dus voor op een harde strijd, want hier zouden geen opgevers tussen zitten.”

• Dio (Diorno Braaf), finalist 2016

Rapper. Maar ook: ‘groenburgemeester van Amsterdam‘.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_DIO
Dio. Foto: RTL

„Ja. Tijdens mijn vorige deelname heb ik best wel strategisch gespeeld. Ik had een doel voor ogen en het doel heiligde de middelen. In het hele survivalgebeuren was ik daardoor iets minder geïnteresseerd. Nu dacht ik: ik heb de ene kant van het spel al gezien en ben benieuwd naar hoe de andere kant gaat zijn. Iets minder spel dus en iets meer voelen.”

• Dominique Hazeleger, finalist 2018

Personal coach en studente psychologie (volgend jaar master).

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_DOMINIQUE
Dominique Hazeleger. Foto: RTL

„Mijn vorige deelname was eigenlijk best wel oké. Het is in 2018 goed gegaan, heb niet voor niets in de finale gestaan en ben fitter dan toen. Het enige wat ik heb aangepast is dat ik vooraf heb opgezocht wat er op de plek van het spel allemaal te eten is. En waar ik dan op zou kunnen letten. Drie jaar geleden heb ik bijna mijn kampgenoten vergiftigd hè, met wortels van de bananenboom. Ik dacht ‘misschien moet ik dat deze keer maar niet doen…’ Alleen als ik het nodig acht, haha. Nee hoor, de rest met opzet vergiftigen is gekkigheid natuurlijk. Maar me in eten verdiepen heb ik dus wel gedaan, net als in goede knopen maken en in vishaakjes. Kleine dingetjes.”

• Carlos Platier Luna, winnaar 2017

Ex-judoka. Is nu judoleraar en ambassadeur van Intersport („van een tv-programma over skiën tot kledingshoots”).

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_CARLOS
Carlos. Foto: RTL

„Tijdens de vorige Expeditie Robinson was ik echt fit, omdat ik nog judoka was. Réte-fit zelfs. Ik ben vier jaar met judo gestopt. Sporten doe ik nog best veel, maar beduidend minder dan toen. Die krachtbundel is er niet meer. Ik besloot vooraf dus iets fitter te worden en ben wat meer naar de sportschool gegaan. Aan de andere kant dacht ik ook ‘ik zie het wel’. Je weet in dit programma toch nooit wat er gaat komen. Wat dat betreft ging ik er net zo onvoorbereid in als vier jaar geleden en zou ik wel zien waar het schip strandt.”

• Rita Berger, finaliste 2009

Gezondheidspsycholoog.

EXPEDITIE_ROBINSON_ALLSTARS_RITA
Rita Berger. Foto: RTL

„Nee, eigenlijk heb ik niet iets echt anders aangepakt. Ik kijk met een goed gevoel terug op 2009 en hoopte dat het nu vergelijkbaar met toen zou zijn. Maar ja, je weet het niet hè. Ik zit nu met allemaal succesvolle mensen die het al een keer meegemaakt hebben. In 2009 waren we met flink wat vrouwen en waren er veel die heimwee kregen of om een andere reden opgaven. De eilandraden waren de eerste weken toen niet zo moeilijk. De helft wilde naar huis, haha. Ik had me voor deze editie wel ingeprent: dat gaat anders zijn. Opgeven zal er niet bij zijn, iedereen wil zo ver mogelijk komen.”

Kun je echt niet wachten op RTL 4 vanavond? De eerste twee afleveringen van Expeditie Robinson vind je nu al op Videoland.

Expeditie Robinson All Stars: juichen om tweede keer of even diep nadenken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Expeditie Robinson All Stars: na eerste keer iets totaal anders aanpakken?
Sluiten