Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 24 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

In drie uur 100.000 euro opgehaald voor Oekraïne, en mogelijke sancties voor Belarus

Drie uur na het openen van giro 999 voor hulp aan Oekraïne, is er al ruim 100.000 euro gestort op de rekening.  „Dit is hartverwarmend en tegelijkertijd ook heel hard nodig om noodhulp te kunnen bieden aan al die mensen die op dit moment hun thuisland verlaten”, vertelt Tineke Ceelen, directeur van Stichting Vluchteling.

De teller kwam vandaag na drie uur op 106.000 euro. Daarvoor liet een woordvoerder al weten dat er „wel tien donaties per seconde binnenkomen”. „We zien dat veel mensen solidariteit tonen met Oekraïne en daar zijn we heel blij mee.” Stichting Vluchteling inventariseert in samenwerking met partnerorganisaties in Oekraïne hoe en waar het geld als eerste besteed wordt.

Kleine groepjes Oekraïners nu al op de vlucht

„Met lokale organisaties kijken we wat we in Oekraïne kunnen doen, maar we hebben ook nauw contact met Polen. Daar staan veel mensen aan de grens, die Polen heeft dichtgegooid”, aldus de woordvoerder. Hulp daar zal neerkomen op onderdak geven, maar wellicht ook „psychosociale hulp, omdat mensen misschien met een trauma daar aankomen”.

De EU zet zich schrap voor de komst van mogelijk vele duizenden vluchtelingen uit Oekraïne. Het land telt momenteel zo’n 44 miljoen inwoners. Zelfs landen, die normaal gesproken vluchtelingen liever weert zoals Hongarije, zeggen zich gastvrij op te stellen. Kleine groepjes Oekraïners staken vandaag volgens persbureau Reuters al bepakt en bezakt de Hongaarse grens over, sommigen te voet.

Zware sancties voor zowel Rusland als Belarus

Vandaag blijkt ook dat de Europese Unie niet alleen werkt aan nieuwe zware sancties voor Rusland, maar ook voor Belarus. De aanval op Oekraïne komt immers ook van die zijde, zeggen hooggeplaatste EU-bronnen.

De EU-leiders komen vanavond bijeen en willen dan groen licht geven voor ingrijpende extra strafmaatregelen die ook de Russische economie zullen treffen. „Over 99 procent van het voorbereide sanctiepakket is overeenstemming”, zegt een ingewijde.

Belarus loopt de laatste jaren steeds meer zij aan zij met Moskou. Rusland zette er de afgelopen weken tienduizenden militairen neer, die nu ook worden ingezet voor de inval in Oekraïne. Afgelopen anderhalf jaar heeft de EU het regime in Minsk al veel sancties opgelegd voor het neerslaan van de oppositie tegen de autocratische president Loekasjenko.

#StandWithUkraine trending: massale steunbetuigingen voor Oekraïne

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.