Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 15 jan 2022
Leestijd: 3 minuten

Aangifte rond The Voice is tegen Ali B, Jeroen Rietbergen reageert na opstappen

Het nieuws over The Voice of Holland komt op deze zaterdag snel achter elkaar. Nu is er meer bekend over de aangifte wegens grensoverschrijdend gedrag die het OM deze week ontving. Deze is tegen The Voice-coach Ali B. De vandaag opgestapte bandleider Jeroen Rietsbergen heeft een verklaring afgelegd. Het blijkt dat hij al jaren geleden op zijn gedrag werd aangesproken en dat hem dat destijds zijn relatie kostte.

Dat de aangifte wegens grensoverschrijdend gedrag tegen Ali B gericht is, is bevestigd door zijn advocaat, maar ook door de coach van The Voice of Holland zelf. Ali B bevestigde dat eerder vandaag tegen De Telegraaf. „Wat Ali B daarover zegt tegen de krant, is correct”, aldus advocaat Bart Swiers.

OM noemde geen naam na aangifte over gedrag in The voice

Het OM zegt enkel dat de aangifte is gedaan tegen een persoon „gerelateerd aan” het tv-programma The Voice. Wel gaf een woordvoerster van het OM aan dat het niet om Marco Borsato ging. Eerder vandaag meldde RTL voorlopig te stoppen met het uitzenden van het programma. Dit na de berichten van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag en machtsmisbruik rondom de show.

Tegen De Telegraaf zegt Ali B: „Ik ben 100 procent overtuigd van mijn onschuld. Het gaat om een beschuldiging over iets dat lang geleden zou zijn gebeurd, maar daar is niets van waar.”

Het stilleggen van de tv-show volgt op onderzoek van het BNNVARA-programma BOOS. Eerder vandaag liet muzikant Jeroen Rietbergen, partner van presentatrice Linda de Mol, weten direct te stoppen met medewerking aan The Voice.

Jeroen Rietbergen legt verklaring over The voice af

Jeroen Rietbergen erkent dat hij relaties van „seksuele aard” heeft gehad met vrouwen die betrokken waren bij The Voice of Holland. Ook heeft hij seksueel getinte berichten uitgewisseld, zegt de pianist en bandleider in een verklaring die door zijn woordvoerder, de bekende advocaat Peter Plasman, is verspreid. Rietbergen bevestigt daarin ook dat hij per direct stopt met zijn medewerking aan alle The Voice-programma’s en dat hij spijt heeft.

Uit de verklaring van Rietbergen valt op te maken dat de programmamakers en zijn huidige partner Linda de Mol al op de hoogte waren. Hij zegt dat hij er „al een aantal jaren” zeer bewust van is dat hij in de fout is gegaan. „Vanaf het moment dat ik door mijn opdrachtgever streng ben aangesproken op mijn gedrag. Ik heb toen met grote schaamte mijn vrouw op de hoogte gesteld. Dat heeft tot gevolg gehad dat onze relatie is beëindigd en wij uit elkaar zijn gegaan, met veel verdriet voor mijn gezin.”

‘Mijn gedrag is ontoelaatbaar geweest’

„Voor mij was meer dan duidelijk dat mijn gedrag richting een aantal personen ontoelaatbaar was geweest, maar ook dat ik er zonder professionele hulp niet uit zou komen. De therapie die ik daarna lange tijd heb gevolgd, heeft tot gevolg gehad dat ik mijn gedrag drastisch en permanent heb kunnen veranderen. Mijn gezin is weer bij elkaar, hoe moeilijk de situatie voor mijn vrouw ook is geweest en nu weer is. Voor haar kan ik alleen maar grote bewondering en liefde voelen met veel dankbaarheid voor het feit dat zij mij destijds uiteindelijk niet definitief heeft laten vallen. Bij mijn gezin en mijn werkgever ben ik al eerder diep door het stof gegaan, maar bij deze wil ik aan de betreffende vrouwen mijn oprecht gemeende excuses aanbieden voor dingen die ik nooit had mogen doen.”

Rietbergen zegt ook dat er destijds voor zijn gevoel nooit sprake was van een machtspositie. „Ik ben in mijn positie ook niet in staat iemand te bevoorrechten in het programma, ik ga uitsluitend over de muziek. De contacten heb ik toen als wederkerig en gelijkwaardig gezien. Inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen. En dat deze vrouwen dit misschien heel anders beleefd hebben. Door dit inzicht ben ik gaan beseffen dat mijn gedrag volledig verkeerd is geweest.”

De manager van Linda de Mol laat desgevraagd weten dat de presentatrice op dit moment niet wil reageren.

The Voice of Holland: mokerslag voor een van RTL’s vlaggenschepen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.