Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 12 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Na Lexmond-maanzusjes nu ‘wonderdruppels’ van Giel Beelen onder vuur: ‘Kwakzalver’

Na de rel rondom de Lexmond-maanzusjes ligt nu Giel Beelen onder vuur. De radiomaker promoot namelijk spirituele wonderdruppels. En ook daar vallen Nederlanders over.

Mocht je de commotie rondom de Lexmond-zusjes hebben gemist? Het samenwerkingsverband tussen hen en cosmeticamerk Rituals werd snel beeïndigd. De zussen waren betrokken bij een spirituele maankalender van Rituals, maar werden al snel neergezet als ‘zweverige wappies’.

Na Lexmond-maanzusjes nu sceptisch over Giel Beelen

Dat Nederlanders klaarblijkelijk niet staan te springen om spirituele BN’ers blijkt ook nu weer. In het televisieprogramma Radar kwam dit keer Giel Beelen aan bod. Beelen heeft zelf het platform Kukuru, waarmee hij onder meer een podcast maakt. Daarin belicht de radiomaker allerlei onderwerpen die te maken hebben met spiritualiteit en zelfontwikkeling.

Maar televisieprogramma Radar valt voornamelijk over de verkoop van specifieke wonderdruppels. Waar Beelen verkondigt dat deze druppeltjes „je hart openen”, concludeert Radar dat de druppels gevaarlijk zijn.

Radar onderzoekt ‘gevaarlijke wonderdruppeltjes’

Een flesje Shambala, zoals het middel heet, kost 40 euro. Radar onderzocht wat dit middel precies is en wat het met je doet. Het item trok gisteravond 895.000 kijkers. Deskundigen spreken in het programma hun zorgen uit over de druppels. Zo noemt een farmacoloog het product „een tikkende tijdbom” en zou het volgens hem kunnen leiden tot een serotonine-vergiftiging. En een hoogleraar Voeding vindt dat het product „verboden moet worden” omdat het gevaarlijk is voor de hersenen.

Twitter reageert op item

Zelf gaf Beelen ook een reactie aan Radar. „Denk je dat ik een product ga ondersteunen dat echte gevaarlijk is? Natuurlijk niet”, reageerde de Kukuru-oprichter. Over de samenstelling worden de interviewer en Beelen het niet echt eens. Het gaat vooral over de stoffen Bobinsana en caapi, waar deskundigen over vallen. Volgens Beelen staat alles op het flesje. In het programma neemt de radiomaker zelf drie druppels in om de interviewer te overtuigen. Wat niet echt lijkt te lukken. Volgens de Radar-verslaggever heeft Beelen geen wetenschappelijke achtergrond terwijl de sceptici dat wel hebben. Maar Beelen denkt dat de wetenschappers het mis hebben.

Op Twitter laat onder meer oud-Op1-presentatrice Talitha Muusse zich uit over de actie van Beelen. En AD-columnist Angela de Jong schrijft dat de radiomaker een „kwakzalver” is.

Lieke van Lexmond na Voice-finale bespot bij Jinek en Lucky TV

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.