Redactie Metro
Redactie Metro Opvallend 7 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Rituals haalt zusjes Lexmond offline na kritiek op ‘zweverigheid’

De samenwerking tussen Rituals en de zusjes Lexmond lijkt van korte duur. Na alle commotie over de uitlatingen en visie van de dames haalt het cosmeticamerk de campagne offline. En de verwijzingen naar de maanzusjes zijn online niet meer terug te vinden.

Maandag viel twitterend Nederland over de samenwerking tussen Lieke en Jetteke van Lexmond en het merk Rituals. De ‘maanzusters’ spreken vaker openlijk in de media over hun fascinatie met astrologie. Rituals dacht slim in te spelen op het spirituele vlak en bedacht samen met de zusjes de maankalender. En dat principe is voor de rationele Hollander niet altijd te begrijpen.

Zusjes Lexmond bedachten maankalender met Rituals

Want sommige uitspraken van de zusjes kan niet iedereen volgen. Zo claimden ze dat de bestorming van het Amerikaanse Capitool te voorspellen was aan de hand van de stand van de planeten. Zelf vertelde Lieke van Lexmond daarover: „Het klinkt in het begin allemaal heel zweverig, maar het is eigenlijk juist boerenwijsheid.” Ook spreken zij zich openlijk uit tegen vaccinaties en de coronamaatregelen.

De maankalender van Rituals is een „gids die volstaat met leuke en handige tips over gunstige maan-gerelateerde onderwerpen”, vertelden de zusjes in een interview. De Lexmond-zussen geloven zelf heilig in de kracht van de maan. „Mensen volgen al eeuwenlang de oude wijsheid van de maan.”

Rituals distantieert zich van Lexmond-zussen

Op Twitter klonk al snel kritiek. „Onzin”, „een podium voor antivaxxers” of „neppe-yoga-hippie-Ibiza-cultuur”, waren sommige reacties. En hoewel Rituals benadrukte achter hun beslissing te staan, blijkt nu toch de kritiek voelbaar. Want na twee dagen klonk er een ander statement. „Onze samenwerking heeft geen enkele betrekking tot het aanbieden van de Moon Calendar”, meldde het bedrijf gisteren. „Wij benadrukken hierbij graag met klem dat wij ons vanaf het begin volledig aansluiten bij het vaccinatiebeleid van de overheid.”

Het interview waarin de zusjes hun verhaal vertelden is inmiddels van de Rituals-website afgehaald. De beruchte maankalender is wel nog te koop bij de winkelketen. Maar verwijzingen naar de zusjes zijn verwijderd van de website.

Gisteren ontstond bij BNR Nieuwradio een discussie over de actie van Rituals met de Lexmond-zusjes. Daar werden de uitlatingen van de zussen vergeleken met „wappie-gehalte”. Ook kwam naar voren dat merken zich niet kunnen distantiëren van de influencers waarmee ze samenwerken.

Miss World Nederland niet naar ‘WK’: ‘Niet klaar om te vaccineren’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Rituals haalt zusjes Lexmond offline na kritiek op ‘zweverigheid’
Sluiten