Meike van Zandvoort
Meike van Zandvoort Televisie 8 okt 2021

Kijkers Beste Zangers in tranen door liedje over het verlies van een kind

Dat het programma Beste Zangers wel vaker voor tranen en kippenvel kan zorgen, is bekend, maar bij de aflevering van gisteren spreken mensen van een van de ‘puurste afleveringen’ van het seizoen.

Deze avond stond in het teken van de Nederlandse singer-songwriter Joe Buck, bekend van zijn Top 40-hit uit 2019, The Way You Take Time. Buck schrijft en zingt vooral over persoonlijke, gevoelige onderwerpen, zoals dementie en het verlies van zijn broer.

Joe Buck in Beste Zangers

Een van die persoonlijke liedjes is White Roses. Witte rozen, dat zijn de bloemen die Bucks’ moeder elke september koopt. „Dat is een ode aan Jeroen, aan mijn oudere broer”, vertelt de pop-country zanger. Hij was het eerste kind van zijn ouders en overleed tijdens de geboorte.

„Toen ik een jaar of zestien was, heb ik er een keer echt met mijn ouders over gepraat en toen schrok ik daar best wel van”, even wordt Buck emotioneel, „dat moet echt fucking zwaar geweest zijn.” De witte rozen die zijn moeder ieder jaar koopt om Jeroen te herdenken, zijn voor hem het symbool van liefde geworden. „Ik heb zoveel bewondering van mijn ouders, daarom moet ik huilen.”

Als moeder doet dit lied veel met Anneke van Giersbergen, een van de zevental artiesten die meedoen aan het progamma Beste Zangers. „Dat lied vat zo goed de emotie van dat verlies.”

Anneke van Giersbergen zingt White Roses

Toen Buck het lied voor het eerst aan zijn ouders liet horen was het „keihard janken met z’n allen”. Gisteravond was het niet veel anders in de studio van Beste Zangers. Wanneer Van Griesbergen begint te zingen, lijken haar woorden iedereen te raken. De ruimte om haar heen kleurt donkerblauw, met lichtjes op de muur die als sterren aan de hemel staan.

Na afloop omhelzen een ontroerde Buck en Van Giesbergen elkaar. „Ik ben zo blij dat Anneke White Roses heeft gedaan. Dat nummer is super persoonlijk voor me en ik weet ook hoe bijzonder dat gaat zijn voor mijn ouders om dat te kunnen zien.”

Alides Hidding ook ontroerd door lied Joe Buck

Zanger Alides Hidding huilt meestal niet zo snel, bekent hij, terwijl hij zijn tranen wegveegt en wordt getroost door Karsu. „Maar ik heb zoiets van dichtbij mee gemaakt. Ik werd er helemaal niet goed van.” Ook Jan Smit, de gastheer van het programma, voelt de pijn in het lied. „Dan ben je echt zo blij dat je drie gezonde kinderen hebt, dat je dit niet hoeft mee te maken.”

Maar mooi was het zeker, en dat vindt Hendrik Jan Bökkers ook. „Het is een verschrikkelijk mooi liedje en ze heeft het verschrikkelijk mooi gedaan.”

Måneskin zingt over ophef songfestival: ‘Wij gebruiken geen drugs’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers Beste Zangers in tranen door liedje over het verlies van een kind
Sluiten