Judith Tielemans
Judith Tielemans Duurzaamheid 8 okt 2021

Onze klimaat toekomst lijkt een beetje op Bordeaux: milde winters en hete zomers

De aarde warmt in rap tempo op en daar horen steeds meer extreme weertypes bij. Dat meldt Weeronline vandaag op de Dag van de Duurzaamheid. „Sinds halverwege de vorige eeuw is het Nederlandse klimaat al ongeveer anderhalve graad opgewarmd. Zeker de laatste tientallen jaren gaat het erg snel”, vertelt Jaco van Wezel.

Volgens de meteoroloog van Weeronline hebben we al drie jaar op rij met extreme droogte te maken. „Afgelopen zomer kwam het juist vaak tot wateroverlast en in juli zelfs tot overstromingen in Limburg. Hittegolven komen haast meerdere keren per jaar voor.” Ook refereert Van Wezel aan de langste periode ooit zonder Elfstedentocht.

Voorbereiding op extremen in klimaattoekomst

Ook als we nu per direct zouden stoppen met het uitstoten van broeikasgassen zal de opwarming van het klimaat, met alle bijbehorende weersextremen, nog tientallen jaren doorgaan. „Dat komt doordat de broeikasgassen zo lang aanwezig blijven in de atmosfeer, voordat ze worden afgebroken”, legt de meteoroloog uit. Volgens Van Wezel zullen we ons moeten voorbereiden op extremen in de klimaattoekomst, die „hand in hand gaan met de reductie van de uitstoot van broeikasgassen.”

Als vergelijking neemt Van Wezel het klimaat van Bordeaux, met milde winters en hete zomers, waar we rekening mee moeten houden. „Zo’n Zuid-Frans klimaat vergt een aanpassing aan ons dagelijkse leven. Vergroening van de tuin is een belangrijke maatregel. Door tegels weg te halen en groen aan te brengen, trekt water beter de grond in en worden tuinen in de zomer minder heet.”

De beloften die landen tot nog toe hebben gedaan om hun uitstoot van broeikasgassen te verminderen, zijn bij lange na nog niet genoeg om de opwarming van de aarde binnen de perken te houden. Klimaatdeskundigen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) zeggen eensgezind dat de ambities omhoog moeten.

Klimaattop in Glasgow belangrijk moment

„Er zal echt een ommezwaai moeten plaatsvinden. Wat er op dit moment op tafel ligt, is onvoldoende”, zegt PBL-onderzoeker Michel den Elzen. „Ik hoop dat daar druk op zal komen.” Zijn collega Detlef van Vuuren ziet naast het ‘ambitiegat’ ook een ‘implementatiegat’. Beloftes die zijn gedaan, worden in de praktijk nog te weinig waargemaakt. Dat laatste wordt ook vaak benadrukt in de speeches van Greta Thunberg. Tijdens haar vorige optreden tijdens de Youth4Climate-bijeenkomst beschuldigde ze wereldleiders van een „opzettelijk gebrek aan actie”.

Volgens Van Vuuren eet de wereld „met grote happen het resterende koolstofbudget op”. Dat maakt de klimaattop in Glasgow, de COP26, die op 31 oktober begint, wat hem betreft heel belangrijk voor onze klimaattoekomst. Het koolstofbudget is de hoeveelheid koolstofdioxide waarvan de mensheid zich nog de uitstoot kan permitteren om binnen de grenzen te blijven die wereldleiders in het Klimaatakkoord van Parijs hebben afgesproken.

Serious Request niet meer met het Rode Kruis, wil nu het regenwoud redden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Onze klimaat toekomst lijkt een beetje op Bordeaux: milde winters en hete zomers
Sluiten