Judith Tielemans
Judith Tielemans Binnenland 8 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Meer gemeenten stappen over op polsbandje in horeca, op Amsterdam na

In steeds meer gemeenten kunnen mensen een polsbandje krijgen wanneer ze naar een restaurant, café, theater of bioscoop willen gaan. Ze ontvangen het bandje wanneer ze de QR-code uit de CoronaCheck-app laten zien bij een controlepost, en hoeven de code dan niet meer bij elke voordeur te laten zien. Dat moet de controles ook voor uitbaters gemakkelijker maken. De CoronaCheck blijft wel gewoon te gebruiken voor wie geen polsbandje heeft.

Onder meer Delft, Maastricht, Arnhem, Gouda en Brielle hebben besloten om de polsbandjes te gaan gebruiken. Ook op de Zuidlaardermarkt die volgende week in het Drentse Zuidlaren wordt gehouden, kunnen mensen met een polsbandje naar de horeca. Ze hoeven dan niet elke keer de QR-code te laten zien.

De polsbandjes zijn alleen geldig op de dag van uitgifte en hebben elke dag een andere kleur om fraude te voorkomen. Mensen kunnen het bandje alleen afdoen door het stuk te maken, en dan is het ook niet geldig meer. Vorig weekend maakten al veel mensen gebruik van het polsbandje.

Den Haag breidt gebied uit, Amsterdam doet niet mee

Den Haag gebruikte de bandjes al, maar breidt het gebied uit. De polsbandjes zijn komende week niet alleen geldig op het Plein, maar ook op de Grote Markt en bij het Kurhaus, de Pier en de boulevard in Scheveningen. Elk uitgaansgebied heeft andere bandjes.

Amsterdam gaat geen gebruik maken van coronapolsbandjes voor toegang tot een restaurant, café, theater of bioscoop. De horeca heeft dat besloten omdat de meeste horecaondernemers in de stad geen „toegevoegde waarde” zien in zulke polsbandjes, zeggen woordvoerders van horecabranchevereniging KHN en de gemeente. Horecagasten moeten nog wel steeds een QR-code laten zien als ze naar binnen willen.

 

Eerder besloten gemeenten als Rotterdam, Utrecht, Zwolle, Breda, Alkmaar en Roosendaal om de polsbandjes in te voeren. Roosendaal gebruikt het systeem ook bij de plaatselijke intocht van Sinterklaas. Het publiek mag enkel de Zwaaikom en de Markt betreden als zij een polsbandje als toegangsbewijs hebben. Langs de rest van de route is het bandje volgens de organisatie niet nodig. Of andere steden op een soortgelijke manier de intocht zullen regelen, is niet duidelijk.

De Jonge tevreden over eerste week coronapas: ‘Hartstikke goed gegaan’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer gemeenten stappen over op polsbandje in horeca, op Amsterdam na
Sluiten