Judith Tielemans
Judith Tielemans Entertainment 8 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Måneskin zingt over ophef songfestival: ‘Wij gebruiken geen drugs’

De Italiaanse band Måneskin brengt vannacht voor het eerst na de winst op het Eurovisie Songfestival een nieuwe single uit. In het Engelstalige Mammamia verwijst de band onder meer naar de ophef tijdens de finale van het liedjesfestijn in Rotterdam. De frontman werd toen, later bleek onterecht, beschuldigd van drugsgebruik.

In het nummer zingt frontman Damiano David onder meer dat mensen hem willen arresteren en dat hij geen drank of drugs gebruikt, maar gewoon plezier wil maken. Een verwijzing naar de avond van de songfestivalfinale. Twitterende tv-kijkers dachten te zien dat de zanger in de ‘greenroom’ cocaïne snoof. Iets dat door de band werd ontkend en later ook met een negatieve drugstest werd aangetoond.

Verwijzing naar vermeend drugsgebruik tijdens songfestival

„Wij vonden dat we iets fantastisch hadden gedaan, maar er was heel veel commentaar”, zegt David. „Daar begrepen wij niks van en daar wilden we met dit liedje een leuke verwijzing naar maken.” De bandleden zeiden vorig jarig geschokt te zijn dat mensen denken dat hun frontman drugs gebruikte. „Wij zijn tegen drugs, en hebben nooit cocaïne gebruikt. We zijn bereid getest te worden, want we hebben niks te verbergen.” Ze zeggen dat ze aanwezig waren bij het Eurovisie Songfestival om hun muziek te laten horen, en dat ze erg blij zijn met hun winst. Ook bedanken ze iedereen voor hun steun. Måneskin won het liedjesfestijn met hun nummer Zitti e Buoni.

Mammamia is de eerste nieuwe muziek van de band sinds het winnen van het liedjesfestijn in Rotterdam. Weliswaar waren er met de singles Zitti E Buoni, I Wanna Be Your Slave en Beggin’ hitnoteringen in onder meer Nederland, maar deze waren al voor het songfestival uitgebracht. Fans hoorden de nieuwe single donderdag voor het eerst tijdens een exclusief digitaal event vanuit de Berlijnse popzaal SO36 dat live in 17 popzalen wereldwijd te volgen was. In Nederland vond het evenement plaats in Het Patronaat in Haarlem.

Volgende editie in Turijn

Vandaag is bekend geworden dat de 66e editie van het Eurovisie Songfestival volgend jaar wordt gehouden in Turijn. De Noord-Italiaanse stad krijgt de voorkeur boven Milaan, Bologna, Rimini en Pesaro, melden Italiaanse media.

Deze zomer liet de Italiaanse omroep Rai weten dat liefst zeventien steden interesse hadden getoond in het binnenhalen van het songfestival. Eind juli werd duidelijk dat het tussen Bologna, Pesaro, Milaan, Rimini en Turijn zou gaan.

Op welke locatie in Turijn het songfestival plaatsvindt en op welke data is nog niet bekend.

Dankzij de winst van Måneskin in Rotterdam mag Italië voor de derde keer het songfestival organiseren. Eerdere Italiaanse edities waren in Napels (1965) en Rome (1991).

Zo knokte Italië zich naar de Eurovisie Songfestival-winst

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.