Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 21 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Kijker geniet weer van Boerderij Van Dorst, óók met Herman Brusselmans

Vooraf was de aflevering van Boerderij Van Dorst gisteravond misschien wel een van de spannendste. Raven van Dorst had namelijk de Belg Herman Brusselmans te gast. Wat zou die toch weer allemaal gaan uitkramen? Nou, heel wat. Maar wat blijkt: ook nu was er onder de kijkers bijna alleen maar liefde voor het populaire programma.

„Ze flikt het gewoon weer, wat een mooi mens onze Raven!” Dat klonk na de uitzending bijvoorbeeld op Twitter. Boerderij Van Dorst wordt vanaf de eerste aflevering bewierookt en ook goed bekeken. De bijna 700.000 kijkers van gisteravond is voor NPO 3 bijvoorbeeld weer een prima score.

Let op: verderop in dit artikel komen een aantal woorden (door uitspraken) voor die je doorgaans niet van Metro gewend bent.

Herman Brusselmans en Koen Kardashian

Tal van ‘prominenten’ bezochten de zelfvoorzienende boerderij van Raven van Dorst al. Martien Meiland was er bijvoorbeeld, net als Caroline van der Plas, Frans Bauer, Ronnie Flex en – veel besproken – Maarten van Rossem en Emma Wortelboer gezamenlijk. Gisteren was het de beurt aan Koen ‘ik kom net uit de kliniek’-Kardashian. Oftewel: de 28-jarige presentator en influencer Koen Pieter van Dijk. Zijn medegast was er eentje om naar uit te kijken. Dat was namelijk de net zo vaak gehate als geliefde schrijfmachine Herman Brusselmans (alleen al goed voor meer dan vijftig romans die grotendeels gevreten worden). Brusselmans vertelde gelijk dat hij opgroeide op de boerderij. En dat hij daar ooit „een stroomstoot door z’n kloten” kreeg, toen hij van zijn vader als kind op schrikdraad moest plassen. Waarmee hij onlangs echter in het nieuws kwam: racistische uitlatingen tijdens de Literaire Marathon Rotterdam. Dat vonden enkele vrouwen in ieder geval, die de zaal verlieten.

In Boerderij Van Dorst werd hij echter van harte welkom geheten, ook door kijkers via sociale media.

Herman Brusselmans roept veel in Boerderij Van Dorst

Bij Herman Brusselmans komt in Boerderij Van Dorst het bekende riedeltje zoals verwacht voorbij. Zijn zelfbenoeming tot de beste beffer van Vlaanderen bijvoorbeeld. Zijn 34 jaar jongere vriendin. De angstaanvallen die hij had, waardoor hij zich ‘kapot ging drinken’. Zijn alcoholconsumptie somde hij al vaker op: „Een fles port, een fles whiskey en vijftien glazen bier. Toen besloot ik pas om half vijf te beginnen drinken. Maar ja, ik stond om vier uur op.” Daarna kickte hij wel van zijn verslaving af, iets wat hem zonder hulp van anderen lukte.

Wie Brusselmans weleens ontmoet heeft, zal zich een vriendelijke, beetje zachte en misschien zelfs schuchtere man herinneren. Op papier is hij echter nietsontziend over alles en iedereen. Moet kunnen, vindt ‘ie, vooral ook over zichzelf. Ook in Boerderij Van Dorst flapt hij er weer van alles uit. De andere gast, Koen Kardashian, heeft onlangs op een boerderij een programma opgenomen: Kim en Koen gaan het anders doen. „Met wie?”, vraagt Brusselmans. „Kim Feenstra.” Brusselmans weer: „Ah, de hoer.” De uitleg – met een grijns – over die benaming: „Ik noem iedereen een hoer.”

‘Ik ben totaal niet racistisch’

Het blijkt voor Herman Brusselmans de opmaat om het over die dag in Rotterdam te hebben. Hij snapt dat dat toch in Boerderij Van Dorst aan de orde komt, dus trapt hij zelf maar af. „Heb je iets tegen vrouwen?”, vraagt Raven daarop. „Ja, ik ben een misogeen (vrouwenhater, red.). Althans, schrijfster Brechtje Hofstede, die me gedist heeft in Rotterdam, noemde me een misogene racist.” Brusselmans hoopt dat de volgende James Bond een zwarte man is. „Dus ik vertelde in Rotterdam dat het me leuk lijkt als hij zich dan voorstelt met ‘My name is Bond, nigger. James Bond, motherfucker’. En toen was ik de misogene racist. Maar ja, dat ben ik natuurlijk helemaal niet. Ik ben totaal niet racistisch, maar ik wil kunnen lachen om alles wat er gebeurt.”

Brusselmans wil overal grappen over kunnen maken, maar zal nooit iemand in real life recht in het gezicht uitschelden („ik zeg hier niet tegen Koen ‘hey flikker, geef me koffie’, bijvoorbeeld”). Raven, Koen en Herman zijn het over één ding wel eens: een beetje beledigen moet kunnen. Alle drie zijn ze in hun leven ook tot op het bot beledigd. Máár, lieve mensen, Herman Brusselmans is een dierenvriend. „Ik zal nog geen mug doodslaan.” De schrijver, die zijn lichaam als het zover is aan de wetenschap beschikbaar stelt, is haast aandoenlijk als de drie in het gras bij Boerderij Van Dorst een dode haas vinden. Het dier wordt netjes begraven, met een kruisje van Herman Brusselmans als afscheid. Nemen kijkers Herman Brusselmans kwalijk dat hij bovenstaande allemaal roept? Amper.

https://twitter.com/1955Janny/status/1451055444856877059

Koen Kardashian in Boerderij Van Dorst

Terug naar dat ‘tot op het bot beledigen’. Koen Kardashian heeft zijn portie zeker gehad. In Boerderij Van Dorst vertelde hij gisteravond dat hij op school zwaar gepest werd. En dat hij door een man die hij via internet leerde kennen seksueel is misbruikt. Ook sprak hij open over zijn zware cocaïne- en drankverslaving, waar hij nu vanaf is. Raven: „Moet ik een beetje op je letten vandaag? Ik heb zelf trouwens een kater.”

Wat Kardashian vertelt over zijn (weggesnoven) leven en herstel in de kliniek is interessant. Er had maar iets moeten gebeuren, of hij was er niet meer geweest. Hier kijk je zijn verhaal terug.

Volgende week woensdag belooft Boerderij Van Dorst ook weer bijzonder te worden. Althans, dat denken we bij Metro. Dan is in ieder geval Stefano Keizers een van de gasten.

Kijkers schrikken van fastfood-verzameling in Je Huis op Orde: ‘144 saladebakjes!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.