Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Televisie 21 okt 2021

Kijkers schrikken van fastfood-verzameling in Je Huis op Orde: ‘144 saladebakjes!’

Gisteren was de tweede aflevering van het nieuwe SBS6-programma Je Huis op Orde op tv, waarin gezinnen hulp krijgen bij het opruimen van hun huis. En dat was bij vader Chris en zijn twee puberzoons hard nodig. Het gezin woont in Middelburg in een huis dat zó vol en vies is, dat het zelfs stinkt.

En die geur heeft alles te maken met de etensresten en enorme verzameling fastfoodverpakkingen die vooral in de kamer van de negentienjarige Jared liggen. „Het is een soort combinatie van pizza, zweet en testosteron!”, merkt presentator Viktor Brand vol afschuw op als hij en zijn team de kamer van de puberzoon betreden. Er wordt snel een raam opengezet, maar het is al duidelijk: hier moet iets gebeuren.

Fastfoodverzameling en etensresten in Je Huis op Orde

Daarom wordt de hele inboedel van de familie uitgestald in een grote loods van 2000 vierkante meter. Hier worden ze geconfronteerd met de hoeveelheid spullen die ze hebben, én gaan ze opruimen. Hoewel bijna de hele loods vol ligt, lijken Chris en zijn zoons niet heel verbaasd. „Hee, mijn spareribs!”, roept vader Chris nog vrolijk uit als hij die tussen alle fastfoodverpakkingen ziet liggen. Verder liggen er onder andere 84 boodschappentassen, 15 bakblikken, 144 saladebakjes, 10 spelcomputers, 7 laptops, 132 sleutelhangers en 12 gitaren. Kijkers gruwelen ervan. „Onwijs goor, al dat uitgestalde vreten”, vindt iemand.

Dat het huis zo rommelig is geworden, is niet zomaar gebeurd. Het gezin legt uit dat ze een zware tijd achter de rug hebben nadat de moeder van Jared en Mike negen jaar geleden overleed. Ook met de gezondheid van Chris ging het achteruit na het verlies van zijn vrouw, en hij belandde meerdere keren in het ziekenhuis. „Wij namen het huis toen een beetje over”, geven de jongens toe. Inmiddels gaat het een stuk beter met het gezin en heeft Chris zelfs een nieuwe liefde gevonden, Patricia. Zij vindt dat er iets moet gebeuren, want ze denkt er niet over om zo bij de drie mannen in te trekken. „Ik vind het niet leuk om in zo’n puinhoophuis thuis te komen.”

Leeg op een goede manier

En dus worden de schouders eronder gezet. De familie gaat al hun spullen beoordelen en op drie stapels onderverdelen: houden, doneren, of recyclen. En al snel blijkt dat de familie niet sentimenteel is. Meedogenloos worden oude laptops, sportspullen en Lego weggegooid. Dat laatste tot grote afschuw van een kijker: „Nooit je Lego wegdoen, mafferds.” Vader Chris is zelfs zo enthousiast bezig, dat de twee zoons later hun eigen beddengoed weer uit de afvalhoop moeten vissen. „Lekker fanatiek bezig, pap”, mompelen ze terwijl ze het snel bij de ‘houden’ stapel onderbrengen.

Maar het eindresultaat mag er na een dag hard werken zijn. Het huis is leeg, schoon en een stuk praktischer ingericht. De 21-jarige Mike hoeft geen pizza’s meer naast zijn bed op te warmen, de kattenbak staat niet meer naast de eettafel en vader Chris kan zijn hobby masseren uitoefenen in de oude rommelkamer. De twee zoons hebben een verzamelplek gekregen waar ze herinneringen aan hun moeder kunnen bewaren, en zoals zoon Mike zegt: „Het voelt leeg, maar op een goede manier.”

Je Huis op Orde van gisteravond terugkijken? Dat kan hier.

Unicum in Kopen zonder Kijken: ‘Heb dit nog nooit meegemaakt’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers schrikken van fastfood-verzameling in Je Huis op Orde: ‘144 saladebakjes!’
Sluiten