Pim Pauwels
Pim Pauwels Binnenland 21 okt 2021

KNVB en voetbalclubs: fans weren en wedstrijden staken als incidenten blijven

De clubs in het betaalde voetbal en de KNVB hebben in een gezamenlijk statement gedreigd met het weren van fans als het aantal incidenten in en rond stadions niet afneemt. Sinds dit seizoen ziet de KNVB met groot ongenoegen een forse toename van supportersgeweld: van bier gooien op voetballers tot het plegen van vernielingen bij stadions. „Blijft een vermindering van dit soort incidenten uit? Dan gaan we over tot het weren van supporters of het staken van wedstrijden.”

De voetbalclubs en de voetbalbond zeggen er alles aan te doen om niet deze maatregelen te hoeven nemen. Daarom blijven ze voorlopig een zogenoemde persoonsgerichte aanpak hanteren. Hierbij krijgen individuele personen een stadionverbod en een geldboete. „De goeden mogen niet of zo min mogelijk lijden onder de kwaden.”

KNVB: ‘Fors meer ongeregeldheden in en rond stadions’

Sinds het begin van het nieuwe voetbalseizoen ligt het aantal incidenten fors hoger dan in de voetbalseizoenen voor de coronapandemie. Werden er voorheen over een heel seizoen gemiddeld zo’n tachtig onderzoeken ingesteld naar ongeregeldheden, nu ligt dat aantal al op 45 ingestelde onderzoeken. En dan is het seizoen pas op een kwart. „Dit seizoen is anders dan andere seizoenen”, aldus een woordvoerder van de voetbalbond. „Het lijkt erop dat mensen na de coronabeperkingen nu een uitlaatklep zoeken voor opgekropte frustraties.”

„Spelers worden bekogeld met plastic bekers bier, spreekkoren beledigen specifieke personen en bevolkingsgroepen en buiten het stadion vonden bij enkele duels gewelddadigheden plaats”, zegt de KNVB. Er wordt onder meer gedoeld op de recente wedstrijd tussen NEC tegen Vitesse. Toen vernielden supporters van de thuisclub politiebusjes die bij het stadion stonden. Ook werden verschillende spelers van Vitesse tijdens de wedstrijd getrakteerd op een bierdouche. Het was overigens dezelfde wedstrijd waarin een container een voetbalramp voorkwam.

Overgaan op ‘laatste fase’ van maatregelen

De KNVB kwam deze week samen met vertegenwoordigers van de clubs uit de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie en het Supporterscollectief. Het doel: de recente supportersongeregeldheden aanpakken. De vertegenwoordigers hebben gezamenlijk besloten dat als de incidenten blijven plaatsvinden, over wordt gegaan op de ‘laatste fase’ van maatregelen. „Hierbij gaat het verhogen van straffen, het weren van supporters en het nog sneller stilleggen en het staken van wedstrijden tot de mogelijkheden behoren.”

Feyenoordhooligans vallen clubleiding Union Berlin aan in Rotterdams restaurant

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
KNVB en voetbalclubs: fans weren en wedstrijden staken als incidenten blijven
Sluiten