Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 27 okt 2021
Leestijd: 5 minuten

Voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar bij Jinek over ‘schuld van ongevaccineerden’

De coronacijfers stijgen en strengere maatregelen zijn in de maak. Aankomende dinsdag horen we in de persconferentie wat we kunnen verwachten. Gisteravond schoven onder meer coronadeskundige Ernst Kuipers en rechtsfilosoof en tegenstander van de coronapas Raisa Blommestijn bij Jinek aan. Tussen die twee en meerdere tafelgasten ontstond een pittige discussie over wel- en niet-gevaccineerden.

Ernst Kuipers is voorzitter van het Landelijk Overleg Acute Zorg en inmiddels een bekend gezicht als het over het coronavirus gaat. Hij stelt dat als meerdere mensen zich aan de maatregelen hielden, de piek minder ernstig was geweest. Blommestijn deed onlangs mee aan het Metro-panel, waar ze haar mening gaf over het tonen van de coronapas.

Raisa Blommestijn tegen maatregelen voor ongevaccineerden

Rechtsfilosoof Raisa Blommestijn verschijnt ook vaker aan talkshow-tafels en spreekt zich hardop uit tegen het huidige coronabeleid. Volgens haar zorgt het griepseizoen voor oplopende cijfers. Wat haar verbaast is dat volgens de overheid vaccineren de uitweg was uit de coronacrisis „Ik had misschien wel verwacht dat vaccineren meer invloed had gehad op de cijfers.”

Dat ligt volgens Kuipers aan het loslaten van de maatregelen en de 1,8 miljoen ongevaccineerden „die niet beschermd zijn”. Blommestijn haakt daarop in. „Het kan ook zijn dat ongevaccineerden natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd. We zien ook grote verschillen in leeftijdsgroepen. Een ongevaccineerde onder de vijftig heeft minder kans om op de ic te belanden dan een gevaccineerde 75-plusser.” Zij stelt dat ook dit soort punten meegenomen moeten worden in afwegingen.

https://twitter.com/lore_florentina/status/1453276075853860869

Ernst Kuipers voorstander van lokale maatregelen

„Als je het vaccin hebt genomen, ben je in hoge mate beschermd tegen dusdanig ziek worden dat ziekenhuishulp nodig is. Mensen die gevaccineerd zijn, komen zelden of nooit meer in het ziekenhuis of op de ic. Tenzij er sprake is van een onderliggende aandoening die hun afweer vermindert”, vertelt Kuipers.

Volgens de Acute Zorg-topman gaat het niet over het aantal besmettingen, maar om het aantal coronapatiënten die tegelijk een ziekenhuis binnenkomen. Maar we zijn volgens hem nog niet op het punt aanbeland dat de zorg deze aantallen niet aankan. Over de aankomende maatregelen zegt hij: „Je moet wel tijdig iets doen, want je kunt niet wachten tot het helemaal ontspoord is.” Hij is voorstander van lokale maatregelen.

https://twitter.com/DonRoelofsen/status/1453098926895243272

Ernst Kuipers oneens met Marcel Levi

Oud-ziekenhuisdirecteur Marcel Levi stelt dat de situatie in de ziekenhuizen momenteel meevalt. Maar dat voornamelijk het personeelstekort en de ic-capaciteit voor problemen zorgt. Maar volgens Kuipers heeft Levi geen gelijk. „Het aantal Covid-patiënten is nu veel lager dan de vorige winter. Wat we wel hebben is een fors deel achtergestelde zorg.” Hij haalt daarna uit naar de belabberde situatie in Engeland, waar toen „Marcel Levi nog ziekenhuisdirecteur was”. Want volgens Kuipers is daar de achtergestelde zorg een stuk hoger.

Volgens de coronadeskundige is het uitbreiden van ic-capaciteit niet zo zwart-wit als Levi stelt. Ic-personeel opleiden kost volgens hem veel tijd. Daarnaast biedt volgens hem uitbreiding van capaciteit maar kort verlichting. Een uitgebreide ic is geen garantie dat je geen maatregelen hoeft te treffen.

Discussie over ongevaccineerden bij Jinek

Ook komen de specifieke maatregelen voor ongevaccineerden ter sprake. Kuipers, die benadrukt zelf niet de beslissingen te nemen, is voorstander van gerichte maatregelen. „Alles weer helemaal dicht is iets dat we niet willen.” Blommestijn benadrukt dat de tweedeling in de samenleving groter wordt. Zij vindt dat er geen sprake is van vrije keuze.

Gijs Rademaker is opiniepeiler bij EenVandaag deed onderzoek naar de meningen over het coronabeleid. Hij draait Blommestijns argument om en benadrukt dat vrijheid voor gevaccineerden momenteel ook onder druk staat. Hij stelt, naar aanleiding van zijn peiling, dat ongevaccineerden de vrijheid van gevaccineerden ontnemen. En ze belasten onnodig de zorg. Blommestijn legt uit dat de gevaccineerden „ook niet vrij zijn” door de QR-codes. Maar dat is volgens Rademaker voor de gevaccineerden geen enkel probleem. Volgens zijn peiling vinden gevaccineerden grotendeels dat er andere regels moeten gelden voor ongevaccineerden. „De grens is bereikt”, volgens hem.

https://twitter.com/Yvanderwal/status/1453098704559353858

Raisa Blommestijn ziet stigmatisering

Blommestijn vindt die cijfers schokkend. „Dat betekent dat 70 procent voorstander is van het uitsluiten van mensen, van stigmatisering en discriminatie.” Volgens Kuipers hebben we het niet over tweedeling en discriminatie. „Iedere Nederlander heeft toegang tot zorg als dat nodig is. Het enige waar het om gaat is, om te zorgen dat je die vrije toegang overeind houdt, moeten we dat uitmeren in de tijd. Dat betekent dat je moet checken of je gevaccineerd bent of kijken of je besmet bent met een test.” Iets wat volgens presentatrice Eva Jinek „niet onredelijk” is.

Blommestijn legt uit dat de 1,8 miljoen ongevaccineerden worden aangewezen op het feit dat de zorg de druk niet aan kan. „Totaal niet”, reageert Kuipers daarop. „Maar u zegt: 1,8 miljoen mensen zijn niet gevaccineerd. Die mensen gaan allemaal corona krijgen. En door die mensen gaat de druk op de zorg toenemen. En daarom moeten dus maatregelen genomen worden voor die specifieke groep. Dan is er toch sprake van stigmatisering?”, aldus de rechtsfilosoof.

https://twitter.com/hansvantelling/status/1453263707128188942

Discussie bij Jinek

Volgens Rademaker denken mensen niet zoals Blommestijn denkt. „Mensen zien op de ic’s vooral ongevaccineerden. Zij zijn de reden dat de zorg onder hoge druk komt te staan. Dus dan moeten die mensen verantwoordelijk gehouden worden. Dat willen gevaccineerden niet op zichzelf gericht hebben.” Volgens Blommestijn klopt het beeld van alleen ongevaccineerden op de ic niet. „Het feit is dat we nu al anderhalf jaar in deze crisis zitten en er überhaupt geen ic bed bijkomt. Of meerdere verpleegkundigen worden opgeleid. Dat daar niet op is ingezet. Ik heb het idee dat politiek falen en wanbeleid nu gemaskeerd wordt door de schuld te leggen bij mensen die ongevaccineerd zijn.”

De discussie gaat aan tafel nog een tijdje door en Jinek moet deze uiteindelijk afkappen. Eens worden de tafelgasten het niet. De meerderheid aan tafel is het eens met de visie van Kuipers en Rademakers. Volgens Jinek is het echter wel goed dat Blommestijn, ondanks dat zij een kleine groep vertegenwoordigt, haar verhaal doet.

https://twitter.com/talithamuusse/status/1453100749542543368

https://twitter.com/JohnSwelsen/status/1453112794782609413

Wil je de hele uitzending van Jinek bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier. 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.