Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Metro-panel 16 sep 2021
Leestijd: 5 minuten

Metro-stelling: ‘Het laten zien van een coronapas in de horeca is een kleine moeite’

De coronapas is het gesprek van de dag. Je hoort vooral felle geluiden uit de hoek van tegenstanders, maar is er ook een argument vóór de veelbesproken pas? We vroegen de Metro-panelleden van deze week te reageren op de stelling ‘het laten zien van een coronapas in de horeca is een kleine moeite’.

In het Metro-panel zitten deze week psychiater Bram Bakker, jurist Raisa Blommestijn en horeca-adviseur Wouter Verkerk.

De experts uit het Metro-panel:

'Of dat beperking van de vrijheid is? Jij en ik worden de hele dag beperkt in onze vrijheid'

Bram Bakker

Bram Bakker

Oud-psychiater, schrijver en columnist

„Ik ben voor deze stelling. Vanuit psychologisch perspectief is daar iets interessants over te zeggen. De discussie heeft te maken met dat onze omstandigheden veranderen, en dat mensen zich moeten aanpassen. Dat stuit op weerstand, en dat is eigenlijk iets van alle tijden. Toen ik jong was, werd eerst de veiligheidsgordel in de auto voorin verplicht, en later ook achterin. Daar was enorm veel verzet tegen. Mensen vonden dat dat hun vrijheid aantastte, die hadden zoiets van: waar bemoeit de overheid zich mee? Die geluiden lijken heel erg op de geluiden die je nu hoort. Maar tegenwoordig is iedereen oké met de gordel. Dus wat is er aan de hand? Er is weerstand bij mensen om zich over te geven aan de nieuwe regels. Mensen roepen om het hardst dat dit over corona gaat, maar eigenlijk gaat dit over weerstand tegen verandering. En als je het dan per se niet wil, dan doe je het toch niet?”

‘Vanwege een heel serieus probleem komen er beperkingen’

„Of dat beperking van de vrijheid is? Jij en ik worden de hele dag beperkt in onze vrijheid. We kunnen nu eenmaal niet alles doen wat we willen. Misschien wil jij ’s nachts om half vijf naar een café, maar alle cafés zijn dicht. Ik wil ook wel eens om zes uur ’s ochtends boodschappen doen, en dan is die Albert Heijn nog steeds niet open. Maar vroeger ging hij pas om negen uur open, toen moest je nog veel langer wachten. Dus op heel veel terreinen wordt het allemaal steeds ruimer, en dat vinden we allemaal maar normaal. Maar laten we eerlijk zeggen, vanwege een heel erg serieus probleem, want dat is corona toch, komen er bepaalde beperkingen. En dan gaan we lopen muiten! Maar er is geen houden aan, echt werkelijk niet. Dit gaat gewoon gebeuren.”

'Ik verwacht en hoop dat mensen de gang naar de rechter zullen vinden'

Raisa Blommestijn

Raisa Blommestijn

Jurist en filosoof, Legal Counsel bij Maes Law

„Ik ben tegen de stelling. Voor gevaccineerden lijkt het misschien alsof het een kleine moeite is, zo’n QR-code laten zien op je telefoon. Maar als je dan ziet wat voor systeem erachter schuilgaat, dan wordt het een heel ander verhaal. Je zou op juridische gronden kunnen wijzen op een onrechtvaardig onderscheid dat wordt gemaakt tussen mensen. Dat is een vorm van discriminatie, wat op grond van artikel 1 van de Grondwet verboden is in Nederland. Er zit een discriminatoir element in het systeem dat nu wordt opgetuigd. En je zou ook iets kunnen zeggen voor schending van artikel 11, lichamelijke integriteit. Ik verwacht en hoop dat mensen de gang naar de rechter zullen vinden.”

‘Mensen voelen zich gedwongen het vaccin te nemen’

„Daarnaast kun je zeggen dat de coronapas leidt tot een vorm van vaccinatiedwang. De uitsluiting van bepaalde ongevaccineerden van publieke gelegenheden, zal er in de praktijk toch toe leiden dat mensen steeds meer de druk gaan voelen om toch het vaccin te nemen. Dus de pas ontneemt eigenlijk de keuzevrijheid. En dan vooral voor jonge mensen. Het wordt ons voorgehouden dat het testen makkelijk is, maar als je afgelegen woont en 45 minuten moet fietsen om naar een testlocatie te gaan, dat is toch moeilijk. De spontaniteit verdwijnt hiermee. Dat leidt er allemaal toe dat mensen zich uiteindelijk toch gedwongen voelen om het vaccin te nemen.”

‘Laten we alles gewoon weer opendoen’

„Als ik mijn persoonlijke mening mag geven, dan zou ik zeggen: laten we alles gewoon weer opendoen, op een echt normale manier, dus zonder QR-code. De vaccinatiegraad is erg hoog en alle kwetsbaren hebben de kans gehad om zich te laten vaccineren. Als we ervan uitgaan dat het vaccin beschermt tegen ernstig ziek worden van corona, dan zou je dus volgens die redenering moeten zeggen: gooi alles open. Maar nu ga je uitgerekend vooral jongeren, die al nauwelijks risico lopen, met dit systeem belasten.”

'Je vraagt kleine horecaondernemers nu eigenlijk om hun beste vrienden buiten de deur te houden'

Wouter Verkerk

Wouter Verkerk

Spreker, adviseur en trendwatcher op het gebied van Horeca en Gastvrijheid

„Ik vind het lastig. Want negentig procent van de vertegenwoordigers van de omzet in de horeca, die hoor je niet. En dat snap ik heel goed: die zijn blij. Die kunnen weer feesten geven voor honderden mensen, die kunnen weer omzet maken. Zij zeggen liever te scannen dan te sluiten. Maar wie je wel hoort, dat zijn de liefhebbers. Dat zijn de mensen die niets om geld geven. De mensen die een klein café uitbaten met acht stamgasten, waarvan er drie niet gevaccineerd zijn. Van die mensen vraag je nu eigenlijk om hun beste vrienden buiten de deur te houden. En wie zijn wij dan om te zeggen: ‘Ja, dat doe je maar’? Hoeveel rationeel goede redenen er ook zijn om toegangstesten in te voeren, het is onverenigbaar met de wijze waarop zij hun levenswerk hebben ingericht. Dat is een ongelooflijk groot offer wat je van hen vraagt. Dus ik snap die emoties heel goed.”

‘De horeca-ondernemers verdienen nu een helpende hand’

Ik vind dat we vooral moeten kijken naar: hoe kunnen we die mensen helpen? Ik ben bang dat we over twee weken een situatie hebben zoals die in Frankrijk, waarin we de coronapas min of meer accepteren. En dat de horecaondernemers die nu boos zijn, en niets doen aan de voorbereiding voor toegangstesten, die twee weken eigenlijk ‘verspillen’. Want het gaat er natuurlijk alsnog een keer van komen. Die ondernemers verdienen nu een helpende hand, een klein beetje rede. Daar hebben ze veel meer aan dan opgehitste woede, barricaden en #ikweiger-protesten. Dat leidt tot ongelukken en daar hebben zij hun zaak niet 1,5 jaar voor in de lucht gehouden.”

Elke week leggen we een breed scala aan panelleden uit het Metro-panel een stelling voor die inhaakt op de actualiteit. Elke donderdag kun je uiteenlopende meningen, interessante quotes en onderbouwde standpunten vinden op metronieuws.nl/metro-panel.

Metro-stelling: ‘Huizen zijn om in te wonen, niet om in te beleggen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.