Erik Jonk
Erik Jonk Sport 27 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Steun voor Koevermans die wijkt voor fans Feyenoord: ‘Wie dit goedkeurt, is af’

Mark Koevermans stopt als algemeen directeur van Feyenoord. De oud-proftennisser vindt dat hij niet meer kan functioneren na een reeks incidenten van supportersgeweld. Geweld richting hem. Hij krijgt steun van de voetbalclub uit Rotterdam, maar ook op sociale media. Mensen kunnen niet geloven dat ‘voetbalfans’ dit voor elkaar krijgen.

Feyenoord meldde vanmorgen op de website van de club dat Koevermans na een reeks incidenten niet langer het gevoel heeft goed te kunnen functioneren en beslissingen te kunnen nemen. Bij Koevermans thuis werden in september ‘s nachts de ruiten ingegooid. Ook werd zijn voordeur beklad, vermoedelijk door leden van de harde kern van de club. En dat in een periode dat het op meerdere plaatsen met voetbalhooligans helemaal mis gaat.

Feyenoord in het hart van Koevermans, maar ja…

„Feyenoord zit al vanaf mijn kinderjaren in mijn hart. Bij mijn aanstelling gaf ik niet voor niets en zonder overdrijving aan dat met werken voor Feyenoord voor mij een jongensdroom in vervulling ging”, stelt Koevermans. „Daarmee is het vandaag geen fijne dag voor mij. Het doet pijn dit besluit te hebben moeten nemen. De geboren Rotterdammer trad in 2009 als commercieel directeur in dienst van Feyenoord.

„Koevermans heeft geluisterd. Goed nieuws vandaag!”, meldt iemand op Twitter. Dit soort berichten valt bij velen niet in goede aarde. Zoals hier:

Koevermans al eerder lastig gevallen

Mark Koevermans zou eerder dit jaar ook al thuis zijn lastiggevallen, toen door boze Feyenoord-supporters, uit onvrede over de plannen voor de bouw van een nieuw stadion. Ook bij de architect van Feyenoord City, de gebiedsontwikkeling waar het nieuwe stadion onderdeel van is, kwamen fans op intimiderende wijze langs. Er is op sociale media overigens niet alleen onvrede en verbazing of het gedrag van de supporters en de beslissing van Koevermans. Over hem en een nieuwe stadion in plaats van de oude Kuip, klonk deze week nog: „Het Legioen stopt pas na de grote schoonmaak.” Op Twitter bestaat ook een account met de naam ‘Is Mark Koevermans al weg?’. Dit account heeft maar 94 volgers.

‘Te schandalig voor woorden’

Feyenoord noemde het incident in september bij monde van een woordvoerder „te schandalig voor woorden” en wilde er toen het liefst „zo min mogelijk woorden aan vuil maken”. Toon van Bodegom, voorzitter van de raad van commissarissen, en vice-voorzitter Gérard Moussault zullen later op de dag het vertrek van Koevermans nader toelichten.

Directeur betaald voetbal Marianne van Leeuwen van de KNVB vindt het dieptreurig dat Mark Koevermans opstapt. Ze heeft vandaag contact opgenomen met het ministerie van Veiligheid en Justitie en is blij dat de overheid net als de voetbalbond op stevige maatregelen zint. Naast Koevermans en zijn omgeving treft dit ook ons voetbal. In een verhardende atmosfeer binnen de maatschappij ontkomt het voetbal niet aan de extreme uitwassen daarvan. Het betaald voetbal is, zo blijkt, een omgeving waarin kleine maar in hun gedrag hardnekkige delen van het publiek zich ernstig misdragen.”

Koevermans volgde twee jaar geleden officieel Jan de Jong op als algemeen directeur, nadat hij die functie al enige maanden op interimbasis had vervuld. Hij neemt met pijn in zijn hart afscheid. „Maar ik denk dat dit het beste is ondanks de wetenschap dat ik de club, de collega’s en veel mensen in de directe omgeving van de club zal gaan missen.”

Reacties gemeente Rotterdam en anderen

„Het blijft een kwalijke en verdrietige zaak dat een persoon zich, door intimidatie en bedreigingen, genoodzaakt voelt om zijn functie neer te leggen.” Dat is de eerste reactie van de Rotterdamse wethouder (Grote Projecten) Arjan van Gils op het vertrek van de Feyenoord-directeur.

Van Gils, die vandaag namens de gemeente Rotterdam spreekt omdat burgemeester Ahmed Aboutaleb vanwege een handelsmissie in Dubai zit, zegt alle begrip te hebben voor het besluit van Koevermans. „Ik spreek mijn waardering uit voor de manier waarop hij de afgelopen periode onder intense en moeilijke omstandigheden heeft gewerkt.”

Feyenoord Koevermans supporters
Supporters van Feyenoord met een spandoek over Mark Koevermans tijdens de Nederlandse Eredivisie wedstrijd tussen Feyenoord en sc Heerenveen (september). Foto: ANP / Pieter Stam de Jonge

Ook op Twitter is er begrip voor Mark Koevermans. Maar vooral onbegrip over het gedrag van de supporters van Feyenoord.

https://twitter.com/Pat079S/status/1453287920962527238

Voor- en tegenstanders lijnrecht tegenover elkaar bij Jinek over ‘schuld van ongevaccineerden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.