Redactie Metro
Redactie Metro Binnenland 27 okt 2021
Leestijd: 3 minuten

OMT ziet geen heil in aparte coronamaatregelen voor ongevaccineerden

Wel of geen aparte coronamaatregelen voor ongevaccineerden? Het gonst inmiddels geruchten over wat demissionair premier Mark Rutte en coronaminister Hugo de Jonge ons aankomende dinsdag op de corona-persconferentie gaan zeggen. Vooral klinkt het geluid dat aparte maatregelen voor ongevaccineerden en dus ‘voordelen’ voor gevaccineerden wellicht volgen.

Iets waar enkele leden van het Outbreak Management Team (OMT) geen heil in zien.

Dinsdag staat ons na een tijd weer een persconferentie te wachten. De voorspellingen zien er niet bepaald rooskleurig uit. Door oplopende besmettingen en druk op de zorg waarschuwen coronadeskundigen voor dit najaar. Ook de discussie over wel- en niet gevaccineerden gaat daarmee verder. Want coronaminister Hugo de Jonge en het kabinet overwegen maatregelen die specifiek voor niet-geprikten gelden.

OMT geen voorstanders van maatregelen ongevaccineerden

Vandaag schrijft NU.nl over een aantal leden van het OMT die geen heil zien in die laatste uitspraak van De Jonge. Zo is bijvoorbeeld arts-microbioloog en OMT’er Jan Kluytmans hier „geen voorstander van”. Volgens hem gaat dit „heel erg tegen de individuele vrijheden in”.

Ook heeft hij zijn bedenkingen bij de uitvoering van controles van deze maatregelen. „De helft van de ongevaccineerden woont verspreid over het land.” Daarmee bedoelt Kluytmans dat ongevaccineerden niet slechts in de religieuze gemeentes voorkomen. „40 procent komt uit de grote steden. Dan moet je in Amsterdam, Rotterdam en Den Haag wat gaan doen. Maar hoe ga je dat uitvoeren en wat ga je ermee bereiken?”

Polariseren en discriminatie

Viroloog Menno de Jong, ook lid van het OMT, is het eens met Kluytmans verhaal. „Gaan we daarmee niet te veel polariseren?” IC-arts Diederik Gommers laat weten dat hij als arts „geen onderscheid maakt”. Hij denkt dat „je moet oppassen dat je geen groepen tegenover elkaar zet”. Eerder sprak de coronadeskundige dat hij voor een vaccinatieplicht is bij Op1. Of voor de herinvoering van de coronamaatregelen.

NU.nl sprak ook met hoogleraar infectiepreventie Andreas Voss. Ook hij is niet voor verdeling tussen ongevaccineerden en gevaccineerden. Wel begrijpt hij de visie dat de maatschappij zich niet moet „laten gijzelen door de minderheid”. Maar toch is hij „tegen iedere vorm van discriminatie”.

OMT voor strengere coronamaatregelen

Volgens alle experts dienen Nederlanders zich weer beter aan de coronamaatregelen te houden. Zij geloven dat dat de manier is om verdere verspreiding te voorkomen. Hierbij kun je denken aan het wederom strenger naleven van de 1,5 meter-regel, het thuiswerkadvies, thuisblijven bij klachten en testen. „En hanteer een QR-code bij risicovolle activiteiten”, stelt Kluytmans.

Viroloog Marion Koopmans is ook voorstander van strengere naleving van de coronaregels. Volgens haar moeten we „nog één ronde met z’n allen de schouders eronder zetten”. Kluytmans denkt dat het virus de komende jaren nog in ons leven is. „Dat virus is gewoon niet weg. Ook niet met vaccinatie. Het wordt wel hanteerbaar, maar het probleem gaat niet volledig weg.”

Marcel Levi: ‘Ziekenhuizen liggen niet vol’

Marcel Levi is voormalig ziekenhuisdirecteur en voorzitter van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NOW). Gisteren vertelde hij tegen de Telegraaf dat er geen reden is voor paniek. Hij vertelde dat Nederland een hoge vaccinatiegraad heeft, maar dat nog steeds 10 tot 15 procent geen prik heeft gehad. Daarnaast beschermt het vaccin niet volledig tegen besmetting. Wat volgens hem de huidige besmettingscijfers verklaart.

Maar ook het loslaten van de maatregelen speelt een rol. „In Nederland is alles overboord gegooid. We weten allemaal dat het nog niet helemaal over is. Die communicatie vind ik niet super sterk.” Ook hij denk dat we de komende winter verschillende pieken en lokale uitbraken gaan zien. Maar moeten we volgens hem „het hoofd koel houden”. Volgens hem is het namelijk momenteel „niet zo druk in de ziekenhuizen”. Hij legt uit dat de ziekenhuizen niet vol liggen met grote aantallen coronapatiënten, maar dat het personeelstekort het probleem is. Hij legt uit dat de ic-capaciteit in Nederland altijd krap is geweest. „Als we een beetje een griepgolfje krijgen, dan zitten we ook al te krap.” Daarom pleit de oud-ziekenhuisdirecteur voor uitbreiding van de capaciteit en niet voor herinvoering van maatregelen.

Alleen gevaccineerden mogen binnenkort naar VS vliegen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
OMT ziet geen heil in aparte coronamaatregelen voor ongevaccineerden
Sluiten