Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Televisie 13 okt 2021

Irma Sluis gaat televisieprogramma met doven en slechthorenden maken

Gebarentolk Irma Sluis werd razend populair door de coronapersconferenties vorig jaar, en nu maakt ze haar debuut als presentatrice. Ze komt binnenkort, samen met radio-dj Igmar Felicia, met het eerste Nederlandse televisieprogramma met dove en slechthorende kandidaten.

Dat heeft KRO-NCRV vandaag bekendgemaakt.

Irma Sluis gaat televisieprogramma maken

Het wordt een kinderprogramma dat 13 november van start gaat om NPO Zapp. In het programma, dat Hands Up heet, voeren zes duo’s opdrachten uit waarbij ze alleen mogen praten in gebarentaal. De duo’s bestaan uit dove en slechthorende kinderen en BN’ers, wat betekent dat in elk team de een alles kan horen, en de ander niets of nauwelijks. Iedere week valt er een duo af, tot uiteindelijk een duo zich de winnaar van de Hands Up Trofee mag noemen. Met dit nieuwe programma wil KRO-NCRV een brug bouwen tussen alle dove, slechthorende en horende mensen in onze maatschappij. De zender biedt op hun website ook een cursus gebarentaal aan.

Tolk Nederlandse Gebarentaal (NGT) Irma Sluis noemt het een grote eer om mee te mogen werken aan het programma. „Het is zo leuk om te zien hoe enthousiast, respectvol en geïnteresseerd iedereen is, voor en achter de schermen”, stelt ze.

Populariteit gebarentolken

De nieuwe NPO-presentatrice werd in 2020 in heel Nederland geliefd door haar rol bij de corona persconferenties. Ze ging viral voor haar vertolking van het woord ‘hamsteren’. Later gebeurde het collega Corline Koolhof ook bij de vertolkingen van ‘kip zonder kop’ en ‘polonaise’. Door de populariteit van de gebarentolken nam het animo voor de opleiding Tolk NGT van de Hogeschool Utrecht enorm toe en werd Nederlandse gebarentaal vorig jaar voor het eerst erkend als officiële taal.

En nu komt er dus met Irma Sluis op kinderzender NPO Zapp voor het eerst een televisieprogramma speciaal voor doven en slechthorenden. BN’ers die meedoen aan programma zijn acteurs Jamai Loman, Niek Roozen en Esmée van Kampen, TikTokker Nienke van Dijk, dj Daniel Lippens en YouTuber Marije Zuurveld.

Loiza Lamers dapper en openhartig in docu Videoland: Altijd Al Loiza

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Irma Sluis gaat televisieprogramma met doven en slechthorenden maken
Sluiten