Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 13 okt 2021
Leestijd: 1 minuut

OMT adviseert: niet versoepelen, corona verspreidt zich dit najaar harder dan gedacht

Het Outbreak Management Team (OMT) schrijft in een nieuw advies dat de prognose voor corona er dit het najaar ongunstiger uitzien dan eerder werd gedacht. Zij denken dan ook niet dat er ruimte is om de huidige maatregelen te versoepelen.

Het OMT schrijft in een advies aan het ministerie van Volksgezondheid dat er een kantelpunt lijkt te zijn bereikt wat betreft het coronavirus. Zij zien een toename van het aantal meldingen van positief geteste personen en ook een (lichte) toename van meldingen in verpleeghuizen en ziekenhuisopnames. En dat „binnen twee weken na de versoepelingen ingegaan op 25 september.” Het OMT lijkt de stijging in coronabesmettingen dus toe te schrijven aan deze versoepelingen.

OMT adviseert: niet versoepelen

Het adviesorgaan heeft op basis van de huidige stijging in besmettingen een aantal prognoses gemaakt. Deze „schetsen een ongunstiger beeld voor de komende herfst- en wintermaanden dan eerder gemodelleerd”, aldus directeur Jaap van Dissel in het advies. De slechte prognoses zijn een gevolg van de grotere mate van onzekerheid, omdat nog niet duidelijk is hoe het virus zich met de huidige versoepelingen verder gaat ontwikkelen. Het OMT „sluit een forse toename van ziekenhuis- en IC-opnames niet uit.”

Er lijkt dan voorlopig ook geen ruimte voor versoepelingen. Ook het uitbreiden van de 75 procent bezettingsgraad van zalen is volgens het OMT nog niet verstandig. Het advies voor gebruik van het herstelbewijs is zelfs aangescherpt. Momenteel is een herstelbewijs 180 dagen geldig na besmetting met het coronavirus. Het OMT adviseert dat dit wordt teruggebracht, omdat er nog niet genoeg inzicht is in het risico op herinfecties.

Uit de analyses van het adviesorgaan is wel gebleken dat de effectiviteit van vaccinaties „tegen ernstige ziekte in Nederland nog onverminderd hoog” is, ondanks dat deze minder goed beschermen tegen de deltavariant van het virus.

Besmettingen lopen op: verwachte najaarsstijging corona lijkt van start

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.