Quirine Brouwer
Quirine Brouwer Binnenland 13 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

Kabinet overweegt vaste bedragen ter compensatie slachtoffers toeslagenaffaire

Het demissionaire kabinet is bereid te kijken naar de mogelijkheid om met vaste bedragen de gedupeerde ouders van de toeslagenaffaire terug te betalen en compenseren. Dit zou het proces aanzienlijk versnellen.

Momenteel is Uitvoeringsorganisatie Herstel Toeslagen (UHT) bezig met een hersteloperatie van de kindertoeslagenaffaire, maar dit proces loopt een stuk trager dan gehoopt. Dit omdat er tienduizenden klachten zijn binnengekomen van gedupeerden, die allemaal individueel behandeld moeten worden. Het kan op dit tempo nog vele jaren duren voordat alle ouders zijn terugbetaald.

Vaste bedragen ter compensatie slachtoffers toeslagenaffaire

De trage afhandeling luidde vorige week al tot hevige kritiek van de Nationale ombudsman, die concludeerde dat „ouders geen of te weinig informatie krijgen over wanneer hun herstelverzoek wordt behandeld. Hierdoor weten zij vaak niet waar ze aan toe zijn.” De Tweede Kamer dringt nu ook aan op een veel snellere afhandeling van het toeslagenschandaal, en suggereert daarom de mogelijkheid om met vaste bedragen ter compensatie te gaan werken.

Onder meer CDA, VVD en ChristenUnie opperden tijdens een kritisch debat met staatssecretaris Alexandra van Huffelen de mogelijkheid om met vaste bedragen te gaan werken, omdat dit veel werk kan schelen. Er zou bijvoorbeeld per schadejaar een vast bedrag kunnen worden uitgekeerd. Van Huffelen zei hierop toe en is bereid om naar deze mogelijkheid te kijken. Wel waarschuwt ze dat bijvoorbeeld het indelen van de gedupeerden in categorieën „best ingewikkeld” is. Dit vanwege de grote verschillen in de bedragen die mensen hebben moeten terugbetalen. „En is iemand echt happy als hij nou net onderin de staffel zit?”.

Eerdere 30.000 niet voldoende

Eind vorig jaar besloot het kabinet alle slachtoffers ook in ieder geval 30.000 euro toe te kennen. Dit bedrag mochten ze hoe dan ook houden, ongeacht de geleden schade. Mensen die meer schade hebben geleden, krijgen die alsnog vergoed. Het kabinet ging ervan uit dat het merendeel van de ontvangers hier volledig mee geholpen zou zijn. Echter willen veel meer mensen dan verwacht toch een volledige beoordeling. „Heel veel ouders willen graag precies weten wat hen is overkomen”, legt Van Huffelen uit.

Daarom valt het nog te bezien of een nieuw vast bedrag de ouders wel tevreden zal stellen. Vooral omdat er ook veel onduidelijkheid is over de scheiding tussen terugbetaling en compensatie, blijkt uit reacties van gedupeerden op Twitter. Het kabinet spreekt van compensatie, terwijl veel ouders juist wachten op een terugbetaling van hun eigen geld. En of daarbovenop ook een compensatie komt voor geleden emotionele schade is niet duidelijk.

Koning: ‘Slachtoffers toeslagenaffaire moeten zo snel mogelijk geholpen worden’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.